Σε ισχύ από το 2002 «ώριμες» φορολογικές μεταρρυθμίσεις

Σε ισχύ από το 2002 «ώριμες» φορολογικές μεταρρυθμίσεις

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτό άφησε εκ νέου χθες το θέμα της επίσπευσης της φορολογικής μεταρρύθμισης ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης. Εκανε λόγο για «ώριμα» επιμέρους ζητήματα του πακέτου της φορολογικής μεταρρύθμισης, που ενδεχομένως θα αντιμετωπισθούν με νομοθετικές ρυθμίσεις εντός του 2002.

Απέφυγε, ωστόσο, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και παρέπεμψε στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε θα εγκριθεί το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού. Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ζητηθεί καμία διευκρίνηση σχετικά με το «φορολογικό χάρτη» από τους αρμοδίους του υπουργείου Οικονομικών.

Στις χθεσινές δηλώσεις του ο κ. Χριστοδουλάκης υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να επιταχυνθούν οι ρυθμοί υλοποίησης του Γ’ ΚΠΣ, ώστε να υπάρξουν ταχύτερες απορροφήσεις κοινοτικών πόρων μέσα στο 2002. Η υλοποίηση των προγραμμάτων, ανέφερε, πρέπει να συνδυαστεί με την ανάληψη υποχρέωσης εκ μέρους των αρμόδιων φορέων για αύξηση της απασχόλησης.

Σχετικά με το χρόνο χορήγησης του οικογενειακού επιδόματος, παρέπεμψε στις ανακοινώσεις του προϋπολογισμού (21 Νοεμβρίου), ενώ για το νέο μισθολόγιο ανέφερε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει το διάλογο με τους ενδιαφερόμενους.Για την Ολυμπιακή Αεροπορία ανέφερε ότι η παράταση λήγει στις 15 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία θα παρουσιασθεί στην κυβερνητική επιτροπή η τελική εισήγηση του συμβούλου.

Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ το 2002 θα βρεθεί στο 3,8% (από 4,1% το 2001), ενώ ο μέσος πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί το επόμενο έτος στο 2,7% από 3% περίπου εφέτος.

Αναφορά έκανε και στο δημόσιο χρέος, υπογραμμίζοντας ότι η αποκλιμάκωσή του παραμένει βασική κατεύθυνση της δημοσιονομικής πολιτικής. Ο υπουργός απέφυγε να δεσμευθεί για το ποσοστό μείωσης του χρέους το 2001 (σε σχέση με το 2000), αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα κινηθεί κοντά στις αρχικές προβλέψεις.

Για την πρόσφατη συγχώνευση ΕΤΕ – Πίστεως τόνισε ότι δημιουργεί θετικά παραδείγματα. Τέλος, για τις τιμές των καυσίμων ανέφερε ότι θα συνεχίσουν την καθοδική τους πορεία, καθώς υπάρχουν μεγάλα αποθέματα διεθνώς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή