Σε τροχιά αναδιάταξης η κινητή τηλεφωνία

Σε τροχιά αναδιάταξης η κινητή τηλεφωνία

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κινητικότητα που θα επιφέρει αναδιατάξεις στην αγορά κινητής τηλεφωνίας εντός των προσεχών μηνών προεξοφλούν ανώτατα στελέχη των τριών εταιρειών, αλλά και τραπεζικοί ή χρηματιστηριακοί παράγοντες, υποστηρίζοντας ότι: 1) Η μικρή εσωτερική αγορά κινητής τηλεφωνίας μετά τους ιλιγγιώδεις ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης κατά 30 – 40% θα εμφανίσει από το 2002 επιβράδυνση και, 2) Οι μεγάλες επενδύσεις που απαιτούνται από τις τρεις εταιρείες που έλαβαν τις άδειες τρίτης γενιάς (UMTS) τις υποχρεώνουν σε αναγκαστικές κινήσεις συνασπισμού για το «χτίσιμο» των νέων κοστοβόρων δικτύων.

Μέχρι στιγμής η διείσδυση της κινητής τηλεφωνίας έχει ξεπεράσει κάθε πρόβλεψη, καθώς κινείται πάνω από το 72%, ενώ το σύνολο των συνδρομητών που έχουν ανακοινώσει και οι τρεις εταιρείες ξεπερνάει τα 7,4 εκατομμύρια (με στοιχεία Σεπτεμβρίου).

Στο τέλος του έτους εκτιμάται ότι ο κύκλος εργασιών και των τριών εταιρειών θα αγγίζει τα 700 δισ. δρχ., χωρίς σ’ αυτά να περιλαμβάνεται και το κομμάτι της αγοράς τερματικών συσκευών και λοιπών παρελκομένων της κινητής τηλεφωνίας.

Η θρυαλλίδα των εξελίξεων στην αγορά κινητής τηλεφωνίας εκτιμάται ότι θα προκληθεί από την Telestet, που θεωρείται ο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας, αν και το ελληνικό πλέον management καταβάλλει έντονες προσπάθειες να εξαλείψει τα χρόνια στοιχεία παθογένειας της εταιρείας.

Μάλιστα, επιχειρείται είσοδος της εταιρείας και στη Σοφοκλέους με αποτίμηση που θα ξεπερνάει τα 250 δισ. δρχ.

Κορυφαίο στέλεχος της Vodafone-Panafon που ρωτήθηκε δεν έκρυψε το ενδιαφέρον της εταιρείας για ενσωμάτωση της Telestet, υπό την προϋπόθεση ότι η ΤΙΜ θα αναζητήσει αγοραστή. Στο ερώτημα της «K» για το πώς θα αντιμετωπιστεί το οφθαλμοφανές πρόβλημα συγκέντρωσης που προκύπτει από οιαδήποτε συγχώνευση ή εξαγορά εκδηλωθεί στον κλάδο, το ίδιο στέλεχος είπε: Η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι ένα θέμα, το οποίο ωστόσο αντιμετωπίζεται αν υπάρχει βούληση, όπως έγινε και με την εξαγγελθείσα συγχώνευση Εθνικής-Αlpha Bank. Αλλωστε, συνέχισε, τα διλήμματα που θα τεθούν σύντομα επιβάλλουν ή συγκέντρωση ή σε προβληματική κατάσταση τις δύο από τις τέσσερις εταιρείες του κλάδου. Η τέταρτη αδειοδοτηθείσα είναι η Infoquest, η οποία θα αναπτύξει περιορισμένο δίκτυο και θα αξιοποιήσει την περιαγωγή μέσω των υφιστάμενων δικτύων.

«Κλειδί» των εξελίξεων μπορεί να αποτελέσει και το μέλλον του 18,5% της Cosmote, κυριότητας Telenor, που πωλείται, για το οποίο αν και έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον ο ΟΤΕ μοιάζει να έχει παγώσει. Ολα δείχνουν ότι το ποσοστό της Telenor το «φλερτάρει» και η Orange, κάτι που αν υλοποιηθεί θα σημάνει και διείσδυση νέου διεθνούς παίχτη στην αγορά. Πάντως, από το 1998 ενδιαφέρον για την Telestet είχε εκδηλωθεί και από τον ΟΤΕ σε συνδυασμό με ανταλλαγή πακέτου του Οργανισμού και της Telecom Ιtalia.

Χθες η Cosmote ανακοίνωσε εξαιρετικές επιδόσεις για το 9μηνο με τον κύκλο εργασιών της να εκτινάσσεται στα 232,4 δισ. δρχ. (+60% με τον αντίστοιχο περυσινό) τα κέρδη προ φόρων να φθάνουν τα 43,6 δισ. δρχ. (+282%) και τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) να διαμορφώνονται στα 101,1 δισ. δρχ., σύμφωνα με τις ενοποιημένες λογιστικές καταστάσεις σε Us Gaap. Η εταιρεία από το τέλος Σεπτεμβρίου, με 2,74 εκατ. συνδρομητές κατετάγη πρώτη, σύμφωνα με τη συνδρομητική της βάση, ωστόσο, το μέσο μηνιαίο έσοδο ανά πελάτη εξακολουθεί να κινείται χαμηλά στις 10.220 δρχ.

Η STET Hellas, για πρώτη χρονιά φέτος ανακοίνωσε και αυτή αποτελέσματα 9μήνου, σε Us Gaap, ενοποιώντας και τις επιδόσεις των Telepolis. Τα έσοδα της STET Hellas έφθασαν στο τέλος Σεπτεμβρίου τα 153,2 δισ. δρχ. και τα καθαρά κέρδη τα 10,7 δισ. δρχ. με EBITDA 45,8 δισ. δρχ. και περιθώριο κέρδους από υπηρεσίες 35,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή