Νέος φορέας για την προώθηση της ορθής εταιρικής διακυβέρνησης

Νέος φορέας για την προώθηση της ορθής εταιρικής διακυβέρνησης

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενάμιση χρόνο μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου της Folli Follie που διέσυρε την ελληνική επιχειρηματικότητα διεθνώς, ένας νέος φορέας με αποστολή την προώθηση της ορθής εταιρικής διακυβέρνησης αλλά και της επιχειρηματικότητας γεννήθηκε μέσα από την ίδια την αγορά. Ιδρύθηκε από ομάδα μη εκτελεστικών μελών διοικητικών συμβουλίων εταιρειών, ονομάζεται «Non-Executive Directors’ Club in Greece» ή απλώς NED Club και πραγματοποίησε την πρώτη συνάντηση των μελών του στη βρετανική πρεσβευτική κατοικία το απόγευμα της Δευτέρας. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν τόσο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας όσο και η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Βασιλική Λαζαράκου.

Ο Χρ. Σταϊκούρας τόνισε πως «η κυβέρνηση, καλωσορίζει κάθε πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση αυτή», διαβεβαιώνοντας τους παριστάμενους ότι «θα λάβουμε κάθε αναγκαία πρόνοια ώστε την κρίσιμη αυτή περίοδο να αναβαθμιστεί η λειτουργία των ελληνικών εταιρειών προς την κατεύθυνση της διαφάνειας και του σεβασμού των αρχών ορθής διακυβέρνησης». «Δηλώνω προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα γίνει ανεκτή καμία παρέκκλιση από τις αρχές αυτές και οι όποιοι παραβάτες θα αντιμετωπιστούν πλέον όπως πρέπει, με αυστηρότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς χαιρέτισε την πρωτοβουλία και προανήγγειλε νομοσχέδιο για ενίσχυση του ελέγχου της εταιρικής διακυβέρνησης, εξηγώντας πως «επιχειρούμε να εντοπίσουμε κενά στη νομοθεσία, να ενσωματώσουμε κοινοτικές οδηγίες, να προτείνουμε ιδέες και λύσεις».

Από την πλευρά του NED Club, καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ο Κρις Αμιράλης, ιδρυτικό μέλος της λέσχης, ενώ ο δρ Κυριάκος Σαμπατακάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Accenture και ιδρυτικό μέλος επίσης, παρουσίασε τους στόχους του NED Club, εξηγώντας πως ξεκίνησε ως πρωτοβουλία ομάδας στελεχών που είναι ή είχαν διατελέσει μέλη διοικητικών συμβουλίων που αποφάσισαν να διαμορφώσουν έναν φορέα ο οποίος θα επιδιώκει τη συστηματική προβολή και διάδοση καλών πρακτικών στον τομέα της εταιρικής διακυβέρνησης. «Αφετηρία για τη δημιουργία της λέσχης, πρόσθεσε, είναι η πεποίθηση ότι η ανάπτυξη και η εξωστρέφεια των επιχειρήσεων διασφαλίζονται μέσα από την υιοθέτηση των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς και ότι ο ρόλος αυτός ανήκει κατεξοχήν στα ανεξάρτητα μέλη των διοικητικών συμβουλίων», σημείωσε.

Οι στόχοι

Οι επιδιώξεις του NED Club περιλαμβάνουν τη στελέχωση των διοικητικών συμβουλίων από καταξιωμένους επαγγελματίες με γνώση και πείρα στη λειτουργία τους, την προαγωγή της ανάπτυξης, της εξέλιξης και της αλληλεπίδρασης των μελών του και της ανταλλαγής ιδεών, εμπειριών και πληροφόρησης σε θέματα σχετικά με την εταιρική διακυβέρνηση και τις απαιτούμενες συμπεριφορές σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου, την προώθηση του ρόλου και της σημασίας των μη εκτελεστικών μελών, αναπτύσσοντας τις επαγγελματικές δεξιότητες των μελών του αλλά και τις προοπτικές εξέλιξης της σταδιοδρομίας τους, τη βελτίωση του επιπέδου εφαρμογής της εταιρικής διακυβέρνησης στις ελληνικές επιχειρήσεις μέσα από τα ενεργά Δ.Σ. και την υποβολή προτάσεων προς την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Στην εκδήλωση παρέστη και ο Στιβ Πλέιφορντ, Global Director του Financial Times NED Club, ο οποίος υπογράμμισε πως «το FT Board Programme στηρίζει με ενθουσιασμό την δημιουργία του NED Club της Ελλάδας, ενώ η εταιρεία συμβούλων EY, χορηγός της εκδήλωσης, παρουσίασε έρευνα για τον ρόλο των μελών των διοικητικών συμβουλίων.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή