Στο συρτάρι οι αγοραπωλησίες αγροτεμαχίων

Στο συρτάρι οι αγοραπωλησίες αγροτεμαχίων

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναστολή των πράξεων μεταβίβασης αγροτεμαχίων αποφάσισε ο σύλλογος συμβολαιογράφων λόγω σχετικής διάταξης που περιπλέκει τις αγοραπωλησίες. Εδώ και μία εβδομάδα κανείς συμβολαιογράφος δεν προχωρεί σε πράξεις μεταβίβασης, αφού οι πωλήσεις αγροτεμαχίων θα πρέπει σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργείου Γεωργίας (σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε στις 8 Οκτωβρίου δηλαδή πριν ξεκινήσει το συνέδριο και πριν αναλάβει η νέα κυβέρνηση) να συνοδεύονται με πιστοποιητικό της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης. Το πιστοποιητικό θα πρέπει να βεβαιώνει αν το πωλούμενο αγροτεμάχιο είναι ή όχι γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας. Ενα χαρτί ουσιαστικά μπορεί να ακυρώσει εκατοντάδες συμβόλαια τα οποία υπεγράφησαν στο τέλος του Οκτωβρίου, αφού σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου οι μεταβιβάσεις χωρίς το εν λόγω πιστοποιητικό καθίστανται άκυρες. Μάλιστα, οι συμβολαιογράφοι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ενημερώθηκαν για την ανάγκη προσκόμισης του πιστοποιητικού με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αναστάτωση για τα συμβόλαια τα οποία έχουν ήδη υπογραφεί. Οπως αναφέρουν συμβολαιογράφοι στην «K» εξετάζεται από το υπουργείο Γεωργίας η κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης του νόμου 2495 άρθρο 24, αλλά μέχρι τότε δεν θα εκτελείται ουδεμία πράξης μεταβίβασης.

Επίμαχη διάταξη

Η επίμαχη διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Γεωργίας έχει ως εξής: Σε αγροτεμάχια που χαρακτηρίζονται από την οικεία διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας, απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε άλλης δραστηριότητας, εκτός από γεωργική εκμετάλλευση. Κάθε επέμβαση στις εκτάσεις αυτές, είτε για τη μεταβολή του προορισμού τους και τη διάθεσή τους προς άλλες χρήσεις, είτε για την εκτέλεση έργων ή τη δημιουργία εγκαταστάσεων ή παροχή άλλων εξυπηρετήσεων μέσα σε αυτές, έστω και χωρίς μεταβολές κατά προορισμό χρήσης τους, αποτελεί εξαιρετικό μέτρο και ενεργείται πάντοτε ύστερα από άδεια της Οικείας Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και μόνο για λόγους που εξυπηρετούν τον γεωργικό χαρακτήρα της αγροτικής εκμετάλλευσης. Η απαγόρευση αυτή δεν ισχύει εφόσον πρόκειται για την εκτέλεση στρατιωτικών έργων, που αφορούν την εθνική άμυνα της χώρας καθώς και για την εκτέλεση μεγάλων αναπτυξιακών έργων του Δημοσίου και των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμίδας. Σε περιοχές που χαρακτηρίζονται κατά τα ανωτέρω ως αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας απαγορεύεται η κατάτμηση των αγροτεμαχίων, είτε με διανομή μεταξύ των συνιδιοκτητών είτε πώληση ή οποιαδήποτε άλλη πράξη με την οποία μεταβιβάζονται δικαιώματα κυριότητας, χωρίς προηγούμενη άδεια της Οικείας Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, επί ποινή απόλυτης ακυρότητας της σχετικής δικαιοπραξίας. Η ως άνω άδεια παρέχεται μόνο εφόσον με την κατάτμηση διευκολύνεται η αγροτική εκμετάλλευση και επισυνάπτεται στη σχετική συμβολαιογραφική πράξη, στην οποία γίνεται μνεία αυτής. Η άδεια κατάτμησης απαιτείται και όταν πρόκειται για διανομή μεταξύ συνιδιοκτητών ή συγκληρονόμων που έχουν το δικαίωμα να λύσουν την κοινωνία και παρέχεται. Ο συντάσσων το συμβόλαιο συμβολαιογράφος υποχρεούται να κάνει σχετική μνεία των στοιχείων του ανωτέρω πιστοποιητικού στο συμβόλαιο. Κάθε μεταβίβαση της κυριότητας αγροτεμαχίων με πώληση χωρίς την τήρηση των διατάξεων της παραγράφου αυτής είναι άκυρη και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα. Οι παραβάτες των διατάξεων της παρούσας παραγράφου τιμωρούνται με χρηματική ποινή 500.000 έως 5.000.000 δρχ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή