Στον «αέρα» οι μεταβιβάσεις αγροτεμαχίων

Στον «αέρα» οι μεταβιβάσεις αγροτεμαχίων

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαγορεύονται οι μεταβιβάσεις αγροτεμαχίων! Εδώ και μία εβδομάδα οι συμβολαιογράφοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν συμβόλαια μεταβίβασης αγροτεμαχίων εξαιτίας μιας νέας διάταξης νόμου που ισχύει από τις 8 Οκτωβρίου.

Με τη διάταξη αυτή κάθε συμβόλαιο μεταβίβασης αγροτεμαχίου, προκειμένου να είναι έγκυρο, πρέπει να συνοδεύεται από πιστοποιητικό της Διεύθυνσης Γεωργίας του νομού, με το οποίο βεβαιώνεται αν πρόκειται για γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας.

Οι υπηρεσίες των νομαρχιών δεν είναι έτοιμες να εκδώσουν τα πιστοποιητικό και έτσι οι συμβολαιογράφοι ειδοποιήθηκαν να μην προχωρούν σε συμβόλαια μεταβίβασης. Ωστόσο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αρκετά συμβόλαια τα οποία αν δεν υπάρξει κάποια επείγουσα ρύθμιση μπορεί να ακυρωθούν. Εκτιμάται ότι το διάστημα αυτό, δηλαδή από τις 8 έως και το τέλος Οκτωβρίου έχουν υπογραφεί εκατοντάδες συμβόλαια σε όλη τη χώρα που βρίσκονται τώρα σε εκκρεμότητα και κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει.

Η αναστάτωση αυτή συμπίπτει με τις αλλαγές των όρων δόμησης που προωθούνται για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα. Ετσι, αγοραστές αγροτεμαχίων που ήθελαν να κτίσουν παραθεριστικές κυρίως κατοικίες εκτός σχεδίου είχαν σπεύσει να υπογράψουν συμβόλαια μεταβίβασης προκειμένου να προλάβουν την αλλαγή των όρων δόμησης. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται τώρα με συμβόλαια που δεν είναι έγκυρα.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι η ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, υπηρεσίες του οποίου είναι αρμόδιες για την έκδοση των πιστοποιητικών, δεν γνωρίζει τι θα γίνει, ενώ ο Σύλλογος των Συμβολαιογράφων μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ειδοποίησε τα μέλη του ότι δεν πρέπει να υπογράφουν συμβόλαια μεταβίβασης αγροτεμαχίων χωρίς το νέο πιστοποιητικό, το οποίο δεν εκδίδεται από τους αρμοδίους.

Βρίσκω αστεία την άποψη, που πλανάται και στη χώρα μας και θέλει τον Μπιν Λάντεν… λαϊκό επαναστάτη και τον ισλαμικό φονταμενταλισμό… επαναστατική θεωρία. Αντιθέτως, θυμίζουν τα φανατικά και ιδεοληπτικά θρησκευτικά τάγματα του Μεσαίωνα που στο όνομα κάποιου θεού, τις θελήσεις του οποίου αυτά μόνο εξέφραζαν και διερμήνευαν, διέπραξαν φρικαλέα εγκλήματα εις βάρος των πιστών και της πίστης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή