Τελεσίγραφο στην Ε.Ε. για τις αγροτικές επιδοτήσεις

Τελεσίγραφο στην Ε.Ε. για τις αγροτικές επιδοτήσεις

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια σημαντική παραχώρηση, που έχει παράλληλα μεγάλη συμβολική σημασία, των πλουσίων προς τις φτωχότερες χώρες στο θέμα των αδειών κυκλοφορίας των φαρμάκων ανοίγει το δρόμο για την έναρξη ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων για την περαιτέρω απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Συγκεκριμένα, η συμφωνία δίνει τη δυνατότητα στις φτωχότερες χώρες να παράγουν υπό όρους φτηνά αντίγραφα φαρμάκων για επιδημίες, όπως αυτή του έιτζ που θερίζει την Αφρική.

Ωστόσο, ο γενικός διευθυντής του διεθνούς οργανισμού, Μάικλ Μουρ, προειδοποίησε ότι παραμένουν σημαντικές διαφορές που πρέπει να επιλυθούν στο Κατάρ μέχρι σήμερα, οπότε τελειώνει η υπουργική διάσκεψη του ΠΟΕ.

Οι τριβές εντοπίζονται πλέον στα αγροτικά θέματα και στην κλωστοϋφαντουργία, αλλά και σε άλλα θέματα όπως το περιβάλλον. Η Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται υπό έντονη πίεση να υποχωρήσει στα αγροτικά θέματα και συγκεκριμένα να δεχτεί τη διατύπωση «μειώσεις, με στόχο την πλήρη κατάργηση, όλων των μορφών εξαγωγικών επιδοτήσεων». Ωστόσο, η Γαλλία και η Ιρλανδία εμφανίζονται άτεγκτες στο θέμα αυτό. Η κατάργηση των αγροτικών επιδοτήσεων πλήττει κατευθείαν την καρδιά της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), βασικό άξονα πάνω στον οποίο οικοδομήθηκε η ΕΟΚ. Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ενωση εμφανίζεται πλέον απομονωμένη στο ζήτημα, πράγμα που δεν παρέλειψε να τονίσει χαιρέκακα στους δημοσιογράφους η Αμερικανίδα υπουργός Γεωργίας, λέγοντας: «Θα έλεγα ότι η Ε.Ε. είναι μάλλον μόνη της σε αυτήν τη φάση». Τόσο η Ιαπωνία όσο και η Νορβηγία, που ακολουθούν πολιτική μεγάλων επιδοτήσεων προς τους αγρότες τους, φαίνονται έτοιμες να δεχτουν την κατάργησή τους, σύμφωνα με δήλωση ανώνυμου Ευρωπαίου διπλωμάτη που επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς. Ο ίδιος διπλωμάτης είπε ότι «η Γαλλία έχει βάλει τον εαυτό της στη γωνία και τώρα αγωνιζόμαστε να σώσουμε την υπόληψή της». Οι 18 χώρες παραγωγής τροφίμων της ομάδας Cairns, στις οποίες περιλαμβάνονται η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία και ο Καναδάς, θεωρούν τη διατύπωση του κειμένου πολύ χαλαρή και ζητούν αυστηρότερη δέσμευση για την κατάργηση των επιδοτήσεων.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Οικονομική Ανάπτυξη και Συνεργασία (ΟΟΣΑ), η συνολική στήριξη προς τη γεωργία έφτασε τα 90,23 δισ. δολάρια το 2000 στην Ε.Ε., τα 59,89 δισ. δολάρια στην Ιαπωνία και τα 48,96 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Ενωση διαμαρτύρεται ότι οι αμερικανικές εξαγωγικές πιστώσεις (αξίας 4 δισ. δολαρίων ετησίως), η κατάχρηση της βοήθειας σε τρόφιμα και ο καθορισμός των τιμών μέσω κρατικών επιχειρήσεων εμπορίας διαφεύγουν κάθε μορφής πειθαρχίας μέσω ΠΟΕ, και αντιλέγει ότι έχει ήδη μειώσει τις επιδοτήσεις σε μεγαλύτερο βαθμό από όσο είχε δεσμευτεί από τον Γύρο της Ουρουγουάης, τον τελευταίο γύρο για την απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου. Εάν τελικά υποχωρήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση, είναι βέβαιο ότι το τοπίο των αγροτικών επιδοτήσεων και γενικότερα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα αλλάξει ριζικά.

Οσο θέλουν την απελευθέρωση της αγοράς των αγροτικών προϊόντων τόσο φειδωλές είναι οι ΗΠΑ στο θέμα της κλωστοϋφαντουργίας, εξαγριώνοντας την ινδική αντιπροσωπεία που θέλει, όπως και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, μεγαλύτερη πρόσβαση στις δυτικές αγορές και απειλεί να μπλοκάρει τη γενικότερη συμφωνία για νέο εμπορικό γύρο. Εδώ ήταν σειρά των Ευρωπαίων να αντεπιτεθούν, με τον εκπρόσωπο τύπου Εντονι Γκουτς να λέει «δεν εξαρτάται από εμάς. Υπάρχουν άλλες πολύ σημαντικές αγορές σε άλλα μέρη του κόσμου στην κλωστοϋφαντουργία, που διατηρούν πολύ μεγαλύτερα επίπεδα προστασίας από την Ευρώπη», δείχνοντας τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή