«Βαρίδι» οι επισφαλείς πιστώσεις

«Βαρίδι» οι επισφαλείς πιστώσεις

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τόκιο. Το 1997 η κυβέρνηση της Ιαπωνίας εγκατέλειψε την πολιτική προστασίας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, αφήνοντας στην ουσία τη Hokkaido Takushoku να χρεοκοπήσει. Σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, το ιαπωνικό τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίση και η κατάσταση είναι σαφώς χειρότερη από τότε.

Το πρόβλημα των επισφαλών πιστώσεων που βαραίνουν το ιαπωνικό τραπεζικό σύστημα είναι σήμερα εντονότερο από ποτέ, καθώς οι κυβερνήσεις που ασχολήθηκαν με αυτό δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε μια αποτελεσματική και βιώσιμη λύση. Ιάπωνες αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, καθώς οι ιαπωνικές τράπεζες δεν έχουν βελτιώσει την ποιότητά τους ύστερα από όλα όσα έχουν γίνει με αποκορύφωμα την κρίση του 1997-98.

Ελλειψη ρευστότητας

Αν και αυτή τη στιγμή το ιαπωνικό τραπεζικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει την απειλή της κατάρρευσης όπως στο παρελθόν, οι διαρθρωτικές αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιήθηκαν δεν έχουν βελτιώσει την κατάσταση. Σήμερα, τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το τραπεζικό σύστημα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη είναι η έλλειψη ρευστότητας, το υψηλό κόστος δανεισμού και ο υψηλός βαθμός χρεοκοπιών. Προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, η κυβέρνηση έλαβε μέτρα για την προστασία των καταθετών σε περιπτώσεις χρεοκοπιών και προσέφερε κρατικά κεφάλαια για την ισχυροποίηση των τραπεζών.

Από την πλευρά τους οι τελευταίες προχώρησαν σε συγχωνεύσεις και εξαγορές προκειμένου να δημιουργήσουν μεγάλους και υγιείς οργανισμούς, με αποτέλεσμα σήμερα ο αριθμός των μεγάλων ιαπωνικών τραπεζών να περιορισθεί σε οκτώ.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, στα τέλη του περασμένου Μαρτίου το ύψος των επισφαλών πιστώσεων των οκτώ μεγάλων ιαπωνικών τραπεζών είχαν διαμορφωθεί στα 18 τρισ. γιεν (149,6 δισ. δολάρια). Ομως, Ιάπωνες τραπεζίτες και αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι το πραγματικό ποσό είναι κατά πολύ υψηλότερο των επίσημων στοιχείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή