Αισιοδοξία για τη νίκη από τις αγορές

Αισιοδοξία για τη νίκη από τις αγορές

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαιρετίζοντας την πτώση της Καμπούλ και ανακουφισμένες από την επικρατούσα άποψη ότι η συντριβή του αεροσκάφους της American Airlines δεν οφειλόταν σε τρομοκρατική ενέργεια, οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές έδειξαν χθες ένα εξαιρετικά αισιόδοξο πρόσωπο.

Το αμερικανικό νόμισμα συγκαταλέγεται στους «μεγάλους κερδισμένους» της χθεσινής ημέρας, καθώς η γρήγορη προέλαση των στρατευμάτων της Βόρειας Συμμαχίας δημιουργεί επίσης την εντύπωση ότι το Αφγανιστάν δεν είναι ένα άλλο Βιετνάμ. Πέραν αυτού, είναι γνωστό ότι οι αγορές λατρεύουν τη σταθερότητα, χωρίς να ταλανίζονται από ηθικούς φραγμούς ή ιδεολογίες. Ετσι, και μόνον η αίσθηση ότι οδεύουμε γρήγορα προς την εξασφάλιση νέων ισορροπιών στην Κεντρική Ασία, τους δημιουργεί αίσθημα ευφορίας. Εξίσου μεγάλη ικανοποίηση αιθάνεται, τέλος, η διεθνής επενδυτική και επιχειρηματική κοινότητα, αναλογιζόμενη τη φθήνεια του χρήματος, όπως αυτή πιστοποιείται, για παράδειγμα, από τα χαμηλότερα επιτόκια των τελευταίων 40 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η αίσθηση εξάλλου ότι η κατάσταση είναι «υπό έλεγχο» και στην αγορά του πετρελαίου, με τις τιμές του να αναμένονται να διατηρηθούν τουλάχιστον στα τρέχοντα επίπεδα (21 – 22 δολάρια το βαρέλι), αποτελεί επίσης παράγοντα αισιοδοξίας.

Τι προσβλέπουν

Με το βλέμμα στραμμένο και στην τονωτική επίδραση που θα έχει στην αμερικανική οικονομία η εφαρμογή του πακέτου μέτρων Μπους, οι αγορές προσβλέπουν στην έναρξη ενός νέου αναπτυξιακού γύρου. Θα είναι τόσο ικανοποιητικός σαν εκείνον που άρχισε μετά την τελευταία ύφεση της αμερικανικής οικονομίας και τον πόλεμο του Κόλπου, το 1991; Τα «υλικά» για την ανέγερση ενός εξίσου εντυπωσιακού οικοδομήματος έχουν συγκεντρωθεί.

Με τη Vodafone να ανακοινώνει χθες καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα χρήσεως εξαμήνου -ώς τα τέλη του Σεπτεμβρίου- οι αγορές θεωρούν ότι ίσως βρισκόμαστε και ενώπιον ενός νέου γύρου τεχνολογικής ευημερίας. Αλλωστε, οι φούσκες των εταιρειών του Διαδικτύου, εκείνων, οι οποίες ουδέποτε παρουσίασαν κέρδη αλλά απέκτησαν αστρονομική χρηματιστηριακή αξία, αποτελούν παρελθόν. Οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, μέσων μαζικής ενημέρωσης και τηλεπικοινωνιών, οι οποίες κέρδισαν χθες στην Ευρώπη το επενδυτικό ενδιαφέρον, είναι επιχειρήσεις με σάρκα και οστά…

Ωστόσο, οι αγορές επηρεάζονται από την κάθε εξέλιξη, ενώ η παγκόσμια οικονομική κρίση είναι προς το παρόν γεγονός. «Η συντριβή του αεροσκάφους στη Νέα Υόρκη δείχνει ότι μπορεί να βρεθούμε προ απροόπτου ανά πάσα στιγμή…» επισημαίνει αναλυτής της UBS Warburg.

Ανατροπή αν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή