ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προεξοφλώντας την ελπιδοφόρα θετική έκβαση της αμερικανικής επίθεσης κατά των Ταλιμπάν, οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν αμερικανικές μετοχές αδιακρίτως. Μανιωδώς στράφηκαν στις high-tech μετοχές και βεβαίως στις blue chips μετοχές. Θεαματική ήταν η χθεσινή άνοδος του δείκτη Dow Jones που εκτοξεύθηκε στις 9.755,78 μονάδες, με ισχυρότατη άνοδο και του δείκτη Nasdaq που απογειώθηκε στις 1.893,92 μονάδες με άλμα σχεδόν 3%. Οι νικηφόρες ιαχές του πολέμου υπέρ των Αμερικανών παρότρυναν τους επενδυτές να παραμερίσουν τους φόβους τους. Τις ίδιες ελπίδες συμμερίστηκαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης που έκλεισαν με ισχυρά κέρδη, η Φρανκφούρτη κέρδισε 2,63%, το Λονδίνο 2,54%, το Παρίσι 4,32% και η Σοφοκλέους 1,00%. Ιδιαίτερα ευνοημένο το δολάριο έναντι του ευρώ και από το κλίμα ελπίδων της Γουόλ, πυροδότησε την πτώση του ευρώ στα 87,90 σεντς. Το ευρώ υποχώρησε χθες, καθώς η δυσαρέσκεια και η κούραση των αγορών για την αδυναμία του ευρωνομίσματος να επωφεληθεί έναντι του δολαρίου, κορυφώνεται και εξαιτίας της αβεβαιότητας για την πορεία της οικονομίας της Ζώνης του Ευρώ. Να επισημανθεί ότι πλέον η αναχαίτιση των επιβραδυντικών πιέσεων που δέχεται η αναπτυξιακή πορεία των οικονομιών της Γερμανίας και της Ιταλίας, καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής. Οι σαφείς ενδείξεις ραγδαίας επιβράδυνσης της ευρωπαϊκής οικονομίας επισημάνθηκαν και από το ΔΝΤ και δυστυχώς και για την Ιαπωνία η ύφεση.

Ωστόσο, η Wall Street και το δολάριο ανέκοψαν την ελκυστική δυναμική τους, εξαιτίας της ομολογίας υψηλόβαθμου αξιωματούχου του υπουργείου Οικονομικών για το ενδεχόμενο συρρίκνωσης της οικονομίας και το τρέχον τέταρτο τρίμηνο. Να θυμίσω ότι ήδη τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν έδειξαν συρρίκνωση των ρυθμών ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το τρίτο τρίμηνο του 2001 (Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος), καταγράφοντας πτώση 0,4% του ΑΕΠ, επί ετησίας βάσεως, για πρώτη φορά από το πρώτο τρίμηνο του 1991.Τώρα, λοιπόν, και τυπικώς θα πρέπει να επιβεβαιωθεί από το τρέχον τρίμηνο συρρίκνωσης του ΑΕΠ ότι η αμερικανική οικονομία είχε ήδη πέσει σε «ύφεση».

Ενώ η εφιαλτική συρρίκνωση του δείκτη ΝΑΡΜ (National Association of Purchasing Management) που επεκτάθηκε και στον τομέα των υπηρεσιών έχει ήδη μεταδώσει παρόμοια αρνητική εικόνα με αυτήν που αναδίδει και ο τομέας της βιομηχανικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο κύριος μηνιαίος δείκτης υπηρεσιών κατέρρευσε στα επίπεδα των 40,6 μονάδων τον Οκτώβριο, από 50,2 μονάδων τον Σεπτέμβριο, δηλαδή έπεσε στο ναδίρ από τη δημουργία του πριν από μια 4ετία. Φυσικά, τα επίπεδα αυτά σημαίνουν ότι και ο τομέας αυτός στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει παγιδευθεί σε ύφεση. Οταν ο δείκτης ΝΑΡΜ υποχωρεί κάτω από τα επίπεδα των 50 μονάδων σημαίνει τη συρρίκνωσή του, και όταν ο δείκτης ανέρχεται πάνω από τα επίπεδα των 50 μονάδων σημαίνει την επέκτασή του. Να θυμίσω ότι ο κύριος δείκτης-κλειδί της βιομηχανικής δραστηριότητας του ΝΑΡΜ έδειξε ότι η ύφεση βαθαίνει, καθώς καταγράφονται οι συνέπειες από την ειδεχθή τρομοκρατική επίθεση κατά των ΗΠΑ την 11η Σεπτεμβρίου. Τα στοιχεία εκείνα ήταν τα χειρότερα από την ύφεση της αμερικανικής οικονομίας το 1991. Η δραματική συρρίκνωση επί 15 συνεχείς μήνες του βιομηχανικού τομέα στις ΗΠΑ επιβεβαίωσε τη βαθιά ύφεση που πλήττει τη βιομηχανία, καθώς ο δείκτης του ΝΑΡΜ σημείωσε νέα μεγάλη πτώση στα επίπεδα των 39,8 μονάδων τον Οκτώβριο, από 47,0 μονάδες τον Σεπτέμβριο. Να σημειωθεί ότι η πτώση του δείκτη κάτω από τα επίπεδα των 42,7 μονάδων σημαίνει τη συρρίκνωση του συνόλου της οικονομίας. Αξίζει να επισημανθεί ότι οι μάνατζερ του ΝΑΡΜ αγοράζουν προϊόντα για περίπου 300 από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή