Επί ξυρού ακμής πλέον ο διαγωνισμός πώλησης της Ολυμπιακής…

Επί ξυρού ακμής πλέον ο διαγωνισμός πώλησης της Ολυμπιακής…

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις σχετικά με τη λύση που τελικά θα επιλεγεί για την Ολυμπιακή Αεροπορία, ενώ οι πολιτικές αποφάσεις θα ληφθούν από την Κυβερνητική Επιτροπή, έτσι ώστε η όποια «ετυμηγορία» να φέρει τη σφραγίδα της κυβέρνησης, και όχι μόνον των συναρμόδιων υπουργών.

Αν και η όλη διαγωνιστική διαδικασία στόχευε στην ανάδειξη της ΑΧΟΝ Airlines σε ανάδοχο του 51%, τώρα κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης κάνουν λόγο για θνησιγενή λύση πώλησης της Ο.Α. σε έναν ήδη προβληματικό περιοχικό αερομεταφορέα.

Η πρόταση της CSFΒ

Επιπροσθέτως, και για την τήρηση των προσχημάτων διαφάνειας, τώρα καλλιεργείται η άποψη ότι πρέπει να κληθεί σε διαπραγματεύσεις και η δεύτερη κοινοπραξία Integrated Airline Solutions, υπό την προϋπόθεση ότι κάτι τέτοιο θα προτείνει η σύμβουλος της κυβέρνησης CSFB. Πάντως, στην αυριανή Κυβερνητική Επιτροπή αναμένεται να ανακοινωθεί η πρόταση της CSFB για τη συνέχιση του διαγωνισμού, ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις φαίνεται ότι θα ληφθούν στο τέλος του μήνα. Εκ μέρους της ΑΧΟΝ ασκούνται πιέσεις για την άμεση υπογραφή προσυμφώνου με την κυβέρνηση για το 51% της Ο.Α., με άλυτα κορυφαία ζητήματα και με την εταιρεία να προβαίνει ήδη σε περικοπές των μισθών των κυβερνητών, αλλά και σε μείωση του στόλου της κατά δύο Β737 – 700. Η IAS από την πλευρά της πασχίζει να κληθεί επιτέλους στο τραπέζι του διαλόγου με τους κ. Π. Βαρδινογιάννη και K. Αγγελόπουλο να έχουν αναλάβει την ευθύνη της «πολιτικής διαβούλευσης». Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην εν λόγω κοινοπραξία, αν χαρακτηρισθεί προτιμητέα, θα προσχωρήσουν, τόσο ο κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος της ΔΕΛΤΑ όσο και οι αδελφοί Λασκαρίδη με τον πρώτο να προσβλέπει και στην εξαγορά τής προς πώληση Olympic Catering και στη συνένωσή της με την Hellenic Catering και τους δεύτερους να σχεδιάζουν την προσέγγιση του σχήματος Aegean – Cronus με μια νέα Ολυμπιακή. Προς στιγμήν όλοι οι προαναφερθέντες τελούν εν αναμονή, όπως το ίδιο πράττει και ο εφοπλιστής Στ. Ρέστης. Υπενθυμίζεται ότι οι δύο εναλλακτικές προσφορές του απερρίφθησαν προκλητικά τον περασμένο Ιούλιο, ωστόσο, ο ίδιος φέρεται να δηλώνει σε στενούς συνεργάτες του ότι αυτήν τη φορά αναμένει την πρωτοβουλία του νέου υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκη και διατείνεται ότι η Ο.Α. μπορεί να μείνει σε ελληνικά χέρια και να αναμορφωθεί από επιχειρηματίες χαμηλού προφίλ, με κεφάλαια και όραμα.

Προσύμφωνο με ΑΧΟΝ

Πάντως, πέραν των δύο λύσεων (προσύμφωνο με την ΑΧΟΝ ή έναρξη διαπραγματεύσεων με την IAS) με την πίεση για συνένωση των δύο σχημάτων που έτσι κι αλλιώς ασκείται διά της CSFB, όσοι «ερμηνεύουν» τα μεταδιδόμενα από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, δεν αποκλείουν ακόμα και τον τερματισμό της διαγωνιστικής διαδικασίας. Αν οι «μνηστήρες» δεν αποδείξουν ότι διαθέτουν τα κεφάλαια, αλλά και ρεαλιστικό πρόγραμμα για την επιβίωση της εταιρείας, η Ο.Α. δεν θα μεταβιβαστεί, λένε, για να επιστραφεί έπειτα από έναν χρόνο στο Δημόσιο, υπό την απειλή μιας χρεοκοπίας ημικρατικού χαρακτήρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή