Ευφορία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού από την πτώση της Καμπούλ

Ευφορία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού από την πτώση της Καμπούλ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ισχυρές ανοδικές τάσεις που επικράτησαν με το άνοιγμα της αγοράς της Νέας Υόρκης ενθάρρυναν χθες τους γενικούς δείκτες τιμών των μετοχών των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων σε μεγάλη άνοδο. Η ευφορία που επικράτησε χθες στις χρηματιστηριακές αγορές αποδίδεται σε πολλούς παράγοντες. Σημαντικότερος από όλους, η πτώση της Καμπούλ και η κατάληψη από τις δυνάμεις της Βόρειας Συμμαχίας πολλών πόλεων στρατηγικής σημασίας. Πέραν της, μέχρι στιγμής, κατάρριψης του μύθου (;) ότι το Αφγανιστάν δεν κατακτάται, η μέχρι στιγμής επιτυχία των στρατιωτικών επιχειρήσεων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι αυτός ο πόλεμος δεν θα είναι μακροχρόνιος. Τα χαμηλά επιτόκια των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, δημιουργούν επίσης αίσθηση ευφορίας.

Προσδοκίες για ανάκαμψη το 2002

Ετσι, οι αγορές προσβλέπουν στην ανάκαμψη της δυτικής οικονομίας, το αργότερο μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2002. Οι επενδυτές φροντίζουν λοιπόν να τοποθετηθούν σε μετοχές, για τις οποίες θεωρούν ότι μπορεί να αποδώσουν μεγαλύτερα από το μέσο χρηματιστηριακό όρο κέρδη. Στην κατηγορία αυτή κρίνεται ότι συμπεριλαμβάνονται, καθώς οδηγούνται κατά πάσα πιθανότητα σε ένα νέο γύρο ανάπτυξης, οι κλάδοι των τηλεπικοινωνιών, της υψηλής τεχνολογίας και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Παράγοντα αισιοδοξίας αποτέλεσαν χθες και οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων πολλών ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, τα οποία αρχίζουν να μην είναι αρνητικά στο σύνολό τους. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, της Vodafone, η οποία ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα χρήσεως του πρώτου εξαμήνου, που συμπεριλαμβάνει το διάστημα ώς τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η EADS, η οποία ελέγχει την Airbus κατά 80%, ανακοίνωσε εξάλλου αύξηση πωλήσεων κατά 26% το τρίτο τρίμηνο. Οι επενδυτές χαιρέτισαν την είδηση, ωθώντας σε άνοδο 7,1% την τιμή της μετοχής της. Σημανική ήταν χθες και η ανάκαμψη των τιμών των μετοχών των αεροπορικών εταιρειών στην Ευρώπη.

Επιστρέφουν οι διαχειριστές κεφαλαίων

Οπως αναφέρεται εξάλλου σε δημοσκόπηση της γνώμης διαχειριστών κεφαλαίων (259 κεφάλαια, τα οποία διαχειρίζονται συνολικά 542 δισεκατομμύρια δολάρια), την οποία διενήργησε η Merril Lynch, πολλοί από αυτούς περιόρισαν τα αποθέματά τους σε ρευστό από τις αρχές Νοεμβρίου, καθώς βελτιώθηκε η εικόνα τους σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας. Οπως αναφέρει ο Ντέιβιντ Μπάουερς, επικεφαλής επενδυτικός σύμβουλος διεθνών αγορών της Merrill Lynch: «Τα ασυνήθιστα μεγάλα αποθέματα ρευστού που υπήρχαν τον Οκτώβριο, χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά φθηνών πλέον μετοχών, κυρίως εταιρειών που ευνοούνται από τη βελτίωση του οικονομικού κύκλου. Οι διαχειριστές αγοράζουν αυτής της κατηγορίας τις μετοχές, θέλοντας να είναι καλυμμένοι στην περίπτωση που θα εκδηλωθεί μία κυκλική ανάκαμψη… Ωστόσο, είναι πολύ σύντομα για να στοιχηματίσει κανείς σε κάτι τέτοιο…».

Ερωτηθέντες για πρώτη φορά, στο πλαίσιο της προαναφερόμενης δημοσκόπησης, οι διαχειριστές κεφαλαίων, σχετικώς με το τι θα κάνουν αν οι τιμές των μετοχών κερδίσουν ένα 10% τους επόμενους τρεις μήνες, το 36% απάντησε ότι θα πουλήσει και μόνον το 15% ότι θα αγοράσει. «Αναλύοντας το στοιχείο αυτό, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι δεν έχουν μεγάλη πεποίθηση ότι το τρέχον ράλι θα είναι διαρκείας», τόνισε ο κος Μπάουερς.

Χθες πάντως, ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στο Λονδίνο με άνοδο της τάξεως του 2,54%, στο Παρίσι ο CAC 40 με εξαιρετικά κέρδη 4,32%, στο Μιλάνο ο ΜΙΒ 30 ενισχυμένος κατά 3,1% και στη Ζυρίχη ο SMI επίσης με κέρδη 2,5%. Λίγο πριν από το κλείσιμο στη Φραγκφούρτη, ο δείκτης Xetra Dax σημείωνε άνοδο 2,97%. Δήμητρα Κατραμάδου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή