Η επιβράδυνση δεν αγγίζει τις μεγάλες εταιρείες λιανικής

Η επιβράδυνση δεν αγγίζει τις μεγάλες εταιρείες λιανικής

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μαγική εικόνα» για την αμερικανική οικονομία παρουσίασαν χθες τρεις μεγάλες εταιρείες λιανικών πωλήσεων, που δημοσίευσαν μαζί, όπως και σε κάθε τρίμηνο, τα αποτελέσματά τους. Σε μια περίοδο έντονης επιβράδυνσης της οικονομίας οι Wal-Mart, Home Depot και J.C. Penney κατάφεραν να εμφανίσουν βελτίωση των αποτελεσμάτων τους. Ωστόσο, αυτό αποδίδεται εν μέρει στην αλλαγή των συνηθειών των καταναλωτών που, εξαιτίας ακριβώς της οικονομικής κατάστασης, προτιμούν να αναβάλουν την αγορά μεγάλων και ακριβών ειδών στρεφόμενοι στα είδη πρώτης ανάγκης και καθημερινής χρήσης. Πάντως εκτιμάται ότι έδρασε ευεργετικά στην κατανάλωση η μείωση της τιμής της βενζίνης. Παράλληλα οι «μεγάλοι» φαίνεται, χωρίς ακόμη να είναι ξεκάθαρο, ότι καταφέρνουν να αυξήσουν το μερίδιό τους στην αγορά στη δύσκολη αυτή περίοδο. Σύμφωνα με τα εβδομαδιαία δελτία των Bank of Tokyo-Mitsubishi και UBS Warburg οι πωλήσεις στα αμερικανικά πολυκαταστήματα, συνολικά και όχι μόνο στις τρεις αυτές αλυσίδες, μειώθηκαν κατά 7,3% για 28η συνεχόμενη εβδομάδα.

Η Wal-Mart, η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικών πωλήσεων στον κόσμο που κάνει κάθε χρόνο τζίρο περίπου όσο δύο φορές το ΑΕΠ της Ελλάδας, ανακοίνωσε αύξηση των κερδών της κατά 8% στο τρίτο οικονομικό τρίμηνο, που έληξε στις 31 Οκτωβρίου, καθώς οι πωλήσεις υποβοηθήκαν από τις αγορές τροφίμων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.

Κέρδη-ρεκόρ

Τα καθαρά κέρδη του τριμήνου έφτασαν τα 1,48 δισ. δολάρια (σχεδόν 600 δισ. δραχμές) από 1,37 δισ. δολάρια στην αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν στα 52,74 δισ. δολάρια από 45,68 δισ. δολάρια. Τόσο τα καθαρά κέρδη όσο και οι πωλήσεις αποτελούν ρεκόρ για τα δεδομένα της Wal-Μart.

Πάντως, εκτός από τη Wal-Mart, που είναι αλυσίδα discount, δηλαδή χαμηλών τιμών, πήγε καλά και η J. C. Penney που έχει τιμές πιο πολύ προς το μέσο της ζώνης. Η εταιρεία κατάφερε να εμφανίσει κέρδη 31 εκατ. δολαρίων στο τρίτο οικονομικό τρίμηνο που έληξε στις 27 Οκτωβρίου, έναντι ζημιών 30 εκατ. δολαρίων στην αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Αυτό οφείλεται κυρίως στη βελτίωση του περιθωρίου κέρδους, καθώς οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 2,5%.

Η Home Depot, αλυσίδα ειδών βελτίωσης κατοικίας (η μεγαλύτερη στον κόσμο), αύξησε τα κέρδη της κατά 20% στα 778 εκατ. δολάρια και τις πωλήσεις κατά 15% στα 13,3 δισεκατομμύρια δολάρια. Στη βελτίωση της κερδοφορίας έπαιξε σημαντικό ρόλο το πρόγραμμα μείωσης του κόστους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή