Η ΞΙΦΙΑΣ προχωρεί σε αύξηση κεφαλαίου 5 δισ.

Η ΞΙΦΙΑΣ προχωρεί σε αύξηση κεφαλαίου 5 δισ.

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών κατά το ποσό των 5 δισ. δρχ. προχωρεί η ΞΙΦΙΑΣ-Ιχθυηρά Καβάλας Α.Ε. Οι παλαιοί μέτοχοι θα παραιτηθούν από το δικαίωμά τους και την αύξηση θα καλύψει αποκλειστικά ομάδα επενδυτών, με συνέπεια να απολέσει τον έλεγχο της εισηγμένης η οικογένεια Ιωαννίδη -κατέχει σήμερα το 52% των μετοχών- αλλά θα διατηρήσει το μάνατζμεντ.

Για το σκοπό αυτό η διοίκηση της ΞΙΦΙΑΣ συγκαλεί για τις 23 Νοεμβρίου έκτακτη γενική συνέλευση μετόχων. Για την ταυτότητα των νέων μετόχων στην εταιρεία και το ποσοστό που θα έχουν, επί του παρόντος τηρείται άκρα μυστικότητα από την πλευρά της ΞΙΦΙΑΣ, με το αιτιολογικό ότι αυτό αποτελεί επιθυμία των νέων εταίρων της μέχρι την ολοκλήρωση της αύξησης. Η εισηγμένη κατέληξε στην απόφαση αυτή, καθώς εκτιμήθηκε ότι μια τυπική αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, την οποία θα καλούνταν να καλύψουν οι παλαιοί μέτοχοι, δεν θα είχε την αναμενόμενη επιτυχία λόγω του δυσμενούς κλίματος στο Χρηματιστήριο. Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης προορίζεται για την κάλυψη του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της μητρικής εταιρείας, ενώ ένα ποσό προορίζεται για την αποπεράτωση της νέας μονάδος μεταποίησης και κονσερβοποίησης ιχθυηρών στην Καβάλα, για την οποία υπολείπεται η αγορά ορισμένων ακόμη μηχανημάτων για να ξεκινήσουν τα πιλοτικά τεστ λειτουργίας.

Στο 9μηνο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, οι πωλήσεις της ΞΙΦΙΑΣ εμφανίζουν αύξηση κατά 42% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2000. Για το σύνολο του 2001 η διοίκηση της ΞΙΦΙΑΣ προσβλέπει σε πωλήσεις της τάξεως των 8 δισ. δρχ., ενώ αναμένεται μείωση της κερδοφορίας της, η οποία αποδίδεται στην αύξηση των πρώτων υλών, που δεν μετακυλίσθηκε, όπως υποστηρίζεται, στην τιμή των τελικών προϊόντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή