Η σκυτάλη του ενδιαφέροντος στην μεσαία κεφαλαιοποίηση

Η σκυτάλη του ενδιαφέροντος στην μεσαία κεφαλαιοποίηση

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εγχώρια χαρτοφυλάκια επανέφεραν τη Σοφοκλέους σε θετική τροχιά, καθώς το αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις μετοχές-σηματωρούς της αγοράς, όπως είναι η Εθνική Τράπεζα που έκλεισε με άνοδο 0,9%, η Coca-Cola που κατέγραψε κέρδη 2%, τα Ελληνικά Πετρέλαια (1,3%) και η Intracom που έκλεισε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 3%.

Η μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση παρέλαβε τη σκυτάλη της ανόδου από την υψηλή κεφαλαιοποίηση, καθώς ο Mid Cap 40 έκλεισε τη συνεδρίαση της Τρίτης με άνοδο 1,76%, γεγονός που αντιπροσωπεύει τόσο τη μετακύλιση θέσεων των εγχωρίων χαρτοφυλακίων από την υψηλή στη μεσαία κεφαλαιοποίηση όσο και της επανατοποθέτησης ρευστότητας που αποκόμισαν από τις ρευστοποιήσεις που πραγματοποίησαν στις συνεδριάσεις της Δευτέρας και της Παρασκευής.

Η λήξη της συνεδρίασης βρήκε τον Γενικό Δείκτη στις 2.631,43 μονάδες, με άνοδο σε ποσοστό 1%, ενώ για δεύτερη μέρα ο όγκος συναλλαγών δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα 50 δισ. δραχμές. Αυτό το στοιχείο, σύμφωνα με χρηματιστές δείχνει ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά εισέρχεται σε μία περίοδο συσσώρευσης, η οποία όμως θα έχει βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα, καθώς θα διαφανεί στις επόμενες συνεδριάσεις εάν θα υπάρξει ενίσχυση της ρευστότητας ή η αγορά θα επανέλθει στον κύκλο της μιζέριας και της υποτονικότητας.

Οπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, η αγορά θέλει χρόνο να αφομοιώσει τα επίπεδα των 2.600 μονάδων και γι’ αυτό θα πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία εκτιμούν με δηλώσεις τους οι χρηματιστές, ενώ υπογραμμίζουν ότι βασικό στοιχείο για να διατηρηθεί το ΧΑΑ στα συγκεκριμένα επίπεδα είναι η αξία των συναλλαγών να επανέλθει στα επίπεδα των 60 δισ. δραχμών, γιατί διαφορετικά θα μιλούμε για επάνοδο στην κατάσταση της υποτονικότητας του περασμένου Οκτωβρίου.

Για τις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας είναι σαφές ότι οι μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης και ορισμένες επιλεγμένες μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης θα προσελκύσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον. Επομένως αρκετοί χρηματιστές εκτιμούν ότι αυτή την περίοδο προσφέρονται οι σταδιακές τοποθετήσεις σε μετοχές εταιρειών με ικανοποιητικά θεμελιώδη μεγέθη και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίες κατά τη διάρκεια της πολύμηνης πτώσης υποχώρησαν σημαντικά αλλά με αισθητά μειωμένο όγκο συναλλαγών. Προσοχή όμως συνιστούν στις μετακινήσεις πακέτων μετοχών, οι οποίες αποτελούν ενδείξεις τοποθέτησης θεσμικών χαρτοφυλακίων.

Από την άλλη πλευρά υποστηρίζεται ότι το επίπεδο των 2.600 με 2.650 μονάδες αποτελεί το πρώτο αξιόπιστο επίπεδο στήριξης για βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το μεγάλο κέρδος για το Χρηματιστήριο Αθηνών το τελευταίο χρονικό διάστημα, που βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, είναι αναμφίβολα η επιστροφή των «ασώτων» και αναφερόμαστε στους δεκάδες χιλιάδες επενδυτές που αφυπνίσθηκαν στις τελευταίες συνεδριάσεις και ειδικότερα μετά τις 26 Οκτωβρίου, καθώς η αγορά έδειξε εμφανή τα σημάδια ανάκαμψης, προκειμένου να ξεφύγει από την εικόνα καχεξίας, μιζέριας και υποτονικότητας των τελευταίων είκοσι έξι μηνών.

Η αφορμή δόθηκε από τη δημοσιοποίηση της συνένωσης των δύο μεγαλύτερων εγχώριων τραπεζικών ιδρυμάτων και από κει και πέρα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα σε όλους τους κλάδους της ελληνικής βιομηχανίας, αφού η παγκοσμιοποίηση υποχρεώνει όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις να θωρακισθούν για να διεκδικήσουν υψηλότερα μερίδια αγοράς και ρυθμούς ανάπτυξης, προκειμένου να επιβιώσουν στον επιχειρηματικό στίβο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή