«Κλειδί» για την αναβάθμιση η Παγκόσμια Τράπεζα

«Κλειδί» για την αναβάθμιση η Παγκόσμια Τράπεζα

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, με στόχο τη βελτίωση της θέσης της χώρας στους δείκτες διακυβέρνησης της Παγκόσμιας Τράπεζας, συνέστησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος προκειμένου να αναβαθμιστεί η χώρα από τους οίκους αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα.

Σε ομιλία του σε συνέδριο της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, ο κεντρικός τραπεζίτης εξήγησε ότι οι οίκοι αξιολόγησης χρησιμοποιούν τους δείκτες της Παγκόσμιας Τράπεζας και επομένως είναι σκόπιμο να βελτιώσει η κυβέρνηση τις επιδόσεις της σε αυτούς, προκειμένου να αναβαθμιστεί η χώρα σε επενδυτική κατηγορία από την οποία απέχει τώρα τρεις βαθμίδες. Μια τέτοια αναβάθμιση θα επιτρέψει τη συμπερίληψη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπως είπε.

Ο κ. Στουρνάρας ανακοίνωσε την πρόβλεψη της Τράπεζας της Ελλάδος για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2020, που θα είναι 2,4% (έναντι πρόβλεψης της κυβέρνησης για 2,8% και της Κομισιόν για 2,3%). Για το 2019, η ΤτΕ προβλέπει ότι ο ρυθμός θα διαμορφωθεί στο 1,9% κατά μέσον όρο, με το δεύτερο εξάμηνο να κλείνει στο 2,3%.

Αναφορικά με το σχέδιο «Ηρακλής», ο κ. Στουρνάρας είπε ότι καλύπτει μόνο το 40% των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ετσι, σε αμέσως επόμενο στάδιο, σημείωσε ότι πρέπει να εξετασθούν και άλλα σχήματα, όπως αυτό της ΤτΕ, το οποίο αντιμετωπίζει παράλληλα και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας. Ο κ. Στουρνάρας, εξάλλου, εντόπισε πέντε μεγάλες προκλήσεις για το μέλλον: 1. Το υψηλό δημόσιο χρέος. 2. Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, που χειροτέρεψε με τις πρώτες ενδείξεις οικονομικής ανάπτυξης, κάτι που υποδηλώνει την ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας. 3. Το υψηλό ποσοστό μακροχρόνιας ανεργίας. 4. Τον αργό ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας. 5. Το μεγάλο επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε λόγω κρίσης και κινδυνεύει να επηρεάσει μόνιμα την παραγωγική ικανότητα της οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή