Κατά 50% επιδοτείται φέτος η αγορά πετρελαίου θέρμανσης

Κατά 50% επιδοτείται φέτος η αγορά πετρελαίου θέρμανσης

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απάντηση στην αξιωματική αντιπολίτευση, που υποστηρίζει ότι το φετινό επίδομα θέρμανσης είναι χαμηλότερο από αυτό που δινόταν επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, δίνει το υπουργείο Οικονομικών καταρρίπτοντας τα επιχειρήματά της. Οπως αναφέρει, σε σύγκριση με πέρυσι η επιδότηση αυξάνεται στο 50% επί του σχετικού κόστους που καταβάλλει ο δικαιούχος για τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης, από 15% που ίσχυε το 2018-2019. Ταυτόχρονα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών, φέτος κάποιος που μπορεί να λάβει επίδομα 250 ευρώ πρέπει να αγοράσει πετρέλαιο για 500 ευρώ, ενώ με το προηγούμενο σύστημα έπρεπε να δαπανήσει 1.600 ευρώ.

Επίσης, από την ανάλυση των στοιχείων προκύπτει ότι πέρυσι το μέσο επίδομα στους ορεινούς δήμους της Α΄ ζώνης ανερχόταν στα 183 ευρώ, ενώ φέτος θα φθάσει τα 250 ευρώ, και στους ημιορεινούς δήμους της ίδιας ζώνης το ποσό αυξάνεται από 171 ευρώ στα 200 ευρώ. Σε όλες τις περιπτώσεις το φετινό επίδομα είναι μεγαλύτερο σε σχέση με πέρυσι. Σημειώνεται ότι το επίδομα ολόκληρης της χειμερινής περιόδου θα δοθεί εμπροσθοβαρώς, σε όλους τους δικαιούχους πριν από τα τέλη του τρέχοντος έτους, και θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Για τη χειμερινή περίοδο 2020-2021 το επίδομα θα διατεθεί στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου 2021 το αργότερο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών, ο προγραμματισμός με βάση την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ ήταν να πάρουν οι πολίτες το επίδομα της περιόδου 2019-2020 τμηματικά μέχρι τον Ιούνιο του 2020 και αντίστοιχα για την περίοδο 2020-2021 τμηματικά μέχρι τον Ιούνιο του 2021.

Με το νέο σύστημα τα νοικοκυριά που δεν έχουν τη δυνατότητα να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες θα λάβουν σημαντικά υψηλότερο επίδομα. Επιπροσθέτως, προβλέπεται αύξηση του επιδόματος κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, ώστε να είναι το επίδομα ακόμη πιο δίκαιο κοινωνικά. Σημειώνεται ότι πέρυσι είχε δοθεί επίδομα ύψους 0,16 ευρώ ανά λίτρο πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης και υπήρχαν συγκεκριμένα όρια κατανάλωσης με βάση τα τετραγωνικά της κατοικίας και τη γεωγραφική ζώνη. Αυτό είχε ως συνέπεια, σύμφωνα με το υπ. Οικονομικών, να επιδοτείται μόνο ένα μικρό μέρος του κόστους που κατέβαλε ο δικαιούχος (περί του 0,15%), ενώ νοικοκυριά που δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να καταναλώσουν το μέγιστο επιτρεπτό, λάμβαναν πολύ μικρότερη επιδότηση. Το επίδομα θα δοθεί κατόπιν αίτησης του δικαιούχου στη σχετική εφαρμογή του Taxisnet, την οποία θα πρέπει να συμπληρώσει έως τις 20 Δεκεμβρίου 2019 και θα πρέπει να πραγματοποιήσει τις σχετικές αγορές από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή