Πάνω από 3 τρισ. για επενδύσεις το 2002

Πάνω από 3 τρισ. για επενδύσεις το 2002

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λεφτά για έργα υπάρχουν, αλλά τα εργατικά χέρια είναι λίγα, όπως προκύπτει από χθεσινό συνέδριο για τα τεχνικά έργα, όπου μίλησαν η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Β. Παπανδρέου, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγ. Βενιζέλος και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Χρήστος Πάχτας. Οπως αποκάλυψε ο τελευταίος, το 2002 θα διατεθούν για έργα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων περισσότερα από 3 τρισ. δραχμές, το μεγαλύτερο κομμάτι των οποίων θα κατευθυνθεί στη χρηματοδότηση των μεγάλων έργων υποδομής.

Από την πλευρά της η κ. Β. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να σημειωθεί έλλειψη εργατικών χεριών, κυρίως την περίοδο υλοποίησης των έργων της Ολυμπιάδας, αλλά και των χρηματοδοτούμενων έργων του Γ’ ΚΠΣ, υιοθετώντας εμμέσως αντίστοιχες θέσεις της ΔΟΕ, αλλά και των εργολάβων που πιέζουν για «εισαγωγή» φθηνού εργατικού δυναμικού. Πρέπει να αντιμετωπισθεί το ταχύτερο, τόνισε, με σωστό προγραμματισμό των αναγκών.

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει αναδιάρθρωση στο σύστημα παραγωγής και μελετών των δημοσίων έργων, καθώς και στη σύνταξη των Κανονισμών Προτύπων Τεχνικών Προδιαγραφών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Πάχτας, το Γ’ ΚΠΣ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Μέχρι το τέλος του 2001 μόνο για έργα του Γ’ ΚΠΣ θα εισρεύσουν στην Ελλάδα περισσότερα από 1 τρισ. δραχμές, ενώ τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη υπολογίζονται στα 2,6 τρισ. δραχμές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν στο συνέδριο για το 2000, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων με νομική μορφή Α.Ε. και ΕΠΕ, ξεπέρασε το 1,2 τρισ. δραχμές. Η συμμετοχή τού κλάδου στο ΑΕΠ της χώρας, το τρέχον έτος αναμένεται να ξεπεράσει το 16,5% και εκτιμάται ότι στην εξαετία (2001-2006) θα προσεγγίσει σωρευτικά το 20%.

Από το 1999 παρατηρείται αύξηση της συνολικής απασχόλησης στις κατασκευές κατά 7,8% (το 1999) σε σχέση με το 1997 (243.000 άτομα το 1997 και 262.000 το 1999). Σύμφωνα με τις υφιστάμενες εκτιμήσεις, ο αριθμός των απασχολούμενων στις κατασκευές το 2004 θα ανέλθει σε 352.000 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή