Πρώτοι στη χρήση κινητών, τελευταίοι στο Ιντερνετ οι Ελληνες

Πρώτοι στη χρήση κινητών, τελευταίοι στο Ιντερνετ οι Ελληνες

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη χρήση των νέων τεχνολογιών στη χώρα μας παρουσιάζει έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας του υπουργείου Ανάπτυξης η εταιρεία VPRC. Από τα στοιχεία προκύπτει σημαντική πρόοδο στη διάδοση των νέων τεχνολογιών, ωστόσο η χώρα μας βρίσκεται ακόμη σημαντικά πίσω από τους μέσους όρους της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τη χρήση προσωπικού υπολογιστή και Internet. Τα βασικά συμπεράσματα της έρευνας είναι:

-Ενας στους δύο Ελληνες κάνει χρήση κινητού τηλεφώνου, ενώ ένας στους πέντε κάνει χρήση προσωπικού Η/Υ και ένας στους δέκα χρήση Ιnternet.

-Το ποσοστό χρηστών του Διαδικτύου ξεπέρασε για πρώτη φορά το 10% του πληθυσμού (άνω των 15 ετών) στο πρώτο εξάμηνο του 2001, ενώ αναμένεται να υπερβεί το 12% στο τέλος του έτους. Αξίζει να σημειωθεί ότι έγκυροι διεθνείς εξειδικευμένοι οίκοι προέβλεπαν ότι η Ελλάδα θα φτάσει στο επίπεδο αυτό το 2004.

-Στη διάρκεια ενός εξαμήνου η χώρα μας κέρδισε 3 ποσοστιαίες μονάδες στη χρήση Internet, αποτέλεσμα της σημαντικής αύξησης των χρηστών που για το τρέχον έτος αναμένεται να υπερβεί το 60% έναντι 33% κατά το προηγούμενο έτος.

-Η διείσδυση των τεχνολογιών αυτών εμφανίζεται ιδιαίτερα αυξημένη στις ηλικίες 15-24 ετών (ένας στους δύο νέους χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό υπολογιστή και ένας στους τέσσερις χρησιμοποιεί Ιnternet).

-Εάν διατηρηθούν οι ίδιοι ρυθμοί αύξησης, τότε το 2004 αναμένεται ο ρυθμός διείσδυσης του Internet στην Ελλάδα να φτάσει το 50% έναντι του προβλεπόμενου 66% μέσου όρου της Ε.Ε.

-Διαπιστώνονται μεγάλες περιφερειακές διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και ενδο-περιφερειακές ανισότητες στη χρήση προσωπικού ηλεκτρονικού υπολογιστή και Ιnternet.

-Σε ό,τι αφορά στον βαθμό εκπαίδευσης, ένας στους δύο Ελληνες με ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης χρησιμοποιεί Η/Υ, ενώ η αντίστοιχη αναλογία σε όσους έχουν στοιχειώδη εκπαίδευση είναι ένας στους πενήντα. Το ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό ατόμων με κατώτερη εκπαίδευση (37%), εκ των οποίων το 86% ανήκει στην κατηγορία άνω των 45 ετών, δείχνουν ότι υπάρχει ένας ανασταλτικός δομικός παράγοντας για την ανάπτυξη του Internet στην Ελλάδα.

-Κρίσιμοι χώροι δράσης για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας είναι ο χώρος της εκπαίδευσης και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Για το σύνολο του πληθυσμού άνω των 15 ετών προκύπτει ότι το 20,5% κάνει χρήση Η/Υ, εκ των οποίων το 44% αποκλειστικά στο σπίτι, το 23% αποκλειστικά στον εργασιακό χώρο και το 19% στο σπίτι και στην εργασία. Το 10,1% του πληθυσμού κάνει χρήση Internet, εκ του οποίου το 56% κάνει χρήση αποκλειστικά στο σπίτι, το 31% αποκλειστικά στη δουλειά και το 7% στο σπίτι και στη δουλειά. Το 50% των χρηστών Η/Υ κάνει και χρήση internet, ενώ το 49,8% του πληθυσμού έχει κινητό τηλέφωνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή