Στα 80 δισ. δραχμές η υστέρηση των δημοσίων εσόδων το 2001

Στα 80 δισ. δραχμές η υστέρηση των δημοσίων εσόδων το 2001

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε υστερήσεις στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2001, αλλά και σε μικρότερη της αναμενόμενης μείωσης του δημοσίου χρέους, αναφέρθηκε χθες ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Φλωρίδης. Στην πρώτη συνέντευξη, ο υφυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να υιοθετήσει το Δημόσιο σύστημα εσωτερικής αξιολόγησης των δαπανών, προκειμένου με τα ίδια χρήματα να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες. Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σε κάποιο μεταγενέστερο στάδιο, να αγοράζει το Δημόσιο υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, εφόσον αυτό αποδειχθεί ότι συμφέρει τον κρατικό κορβανά. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η υστέρηση των εσόδων το 2001 υπολογίζεται στα 80 δισ. δραχμές, ενώ περίπου στα 120-150 δισ. δραχμές υπολογίζεται και η τελική υπέρβαση των δαπανών του προϋπολογισμού. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, που στέλεχος του οικονομικού επιτελείου παραδέχεται δημόσια αποκλίσεις στον προϋπολογισμό. Η νέα τακτική εντάσσεται, σημειώνουν στο Γενικό Λογιστήριο, στην πρόθεση του κ. Φλωρίδη να υπάρξει διαφάνεια στα δημόσια οικονομικά και να σταματήσει σταδιακά η χρήση της «δημιουργικής λογιστικής».

Κύριος στόχος της κυβέρνησης, παραμένει σύμφωνα με τον κ. Φλωρίδη, η μείωση του δημοσίου χρέους και το 2002. Για τον νέο προϋπολογισμό υπογράμμισε ότι αν και θα κινηθεί με ΑΕΠ 3,8% (μικρότερο δηλαδή των αρχικών προβλέψεων) δεν πρόκειται να θίξει κοινωνικές, αναπτυξιακές και μισθολογικές δαπάνες.

Για το οικογενειακό επίδομα υπογράμμισε ότι θα δοθεί εντός του 2002 και πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά το θέμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε χορήγησή του από τις αρχές Ιουλίου. Κατά άλλες πληροφορίες και εφόσον το κόστος κριθεί υπερβολικό για τον προϋπολογισμό, δεν αποκλείεται η πρώτη δόση να καταβληθεί τον Δεκέμβριο του 2002. Αναφορά έκανε ο υφυπουργός και στις διαδικασίες για το νέο μισθολόγιο. Σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσουν υπό την προϋπόθεση ότι όσα συμφωνούνται να μπορούν ταυτόχρονα να καλύπτονται από τον προϋπολογισμό. Ο υφυπουργός έδωσε και στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο 9μηνο. Τα έσοδα αυξάνονται με ρυθμό 8,6% έναντι στόχου 7,9%, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες αυξάνονται με ρυθμό 7,2% έναντι στόχου 7,5%.

Μεγάλη υστέρηση παρουσιάζεται στις εισπράξεις από την Ε.Ε. που καταγράφονται στα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Στο 9μηνο του 2001 για έργα του ΠΔΕ διατέθηκαν 1,427 δισ. δραχμές έναντι 1,573 δισ. του αντιστοίχου διαστήματος το 2000. Τα έσοδα από την Ε.Ε. στο εννεάμηνο του 2001 ανήλθαν στα 84 δισ. δραχμές έναντι 218 δισ. δραχμών στο ίδιο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Κριτική από Ν.Δ

Στοιχεία για όλα τα κρυφά χρέη που η κυβέρνηση αποφεύγει να παρουσιάσει ζητά ο συντονιστής των οικονομικών υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης. Συγκεκριμένα ζητά να πληροφορηθεί τι δεν εγγράφεται στο χρέος από διάφορα προμέτοχα κρατικών επιχειρήσεων, προέσοδα των ΕΤΑ, αγρομέτοχα της ΑΤΕ κ.λπ. Επίσης, ζητά στοιχεία και για τις εισπράξεις της ΔΕΚΑ Α.Ε. από εκποίηση η παραχώρηση δημόσιας περιουσίας από το 1997 μέχρι σήμερα, καθώς και για τις ρυθμίσεις τόκων από το 1995 μέχρι σήμερα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή