ΤΗΕ LEX COLUMN: Η προειδοποίηση της LVMH δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη

ΤΗΕ LEX COLUMN: Η προειδοποίηση της LVMH δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο εξαιρετικές κι αν είναι οι συνθήκες, τρεις προειδοποιήσεις κερδοφορίας σε δύο μήνες μοιάζουν κάπως υπερβολικές. Ωστόσο, η τελευταία προειδοποίηση της LVMH δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Πριν από τρεις εβδομάδες, δεσμεύθηκε να πράξει παν δυνατόν για να ισοσκελίσει τα λειτουργικά κέρδη του περασμένου έτους. Ομως απέφυγε επιμελώς να το καταστήσει στόχο και προειδοποίησε ότι ήταν πάρα πολύ νωρίς για να προβλέψει τις εξελίξεις της αγοράς. Σήμερα, με τις πωλήσεις χαμηλότερες κατά 5% για τον Οκτώβριο, μετά την πτώση τους κατά 8% τον Σεπτέμβριο, τα ετήσια λειτουργικά κέρδη διαμορφώνονται μειωμένα κατά 10-15% για το σύνολο του έτους.

Ούτε η κλίμακα της επιδείνωσης θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη – η αγορά ήδη προέβλεπε κάτι τέτοιο. Η υψηλή λειτουργική μόχλευση των ομίλων πολυτελών αγαθών σημαίνει ότι υποτονικές πωλήσεις μιας εβδομάδας μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό πλήγμα στα κέρδη. Και η LVMH, με την έκθεσή της στις ΗΠΑ (το 26% επί των πωλήσεων του 2000), τις δαπάνες ταξιδιών και τουρισμού, είναι η πλέον ευάλωτη μεταξύ των ομοίων της στις συνέπειες της 11ης Σεπτεμβρίου.

Αυτό μπορεί για μια φορά ακόμα να προκαλέσει επικέντρωση της προσοχής στις ζημιογόνες επιχειρήσεις λιανικής της LVMH, Sephora και DFS. Η απαλλαγή από αυτές όχι μόνο θα βελτίωνε τα κέρδη αλλά θα προκαλούσε και επαναξιολόγηση, καθώς η LVMH θ’ ανακτούσε το κύρος ενός Ομίλου αμιγώς πολυτελών αγαθών. Επίσης θα οδηγούσε σε ικανή λογιστική ζημία, δεδομένης της κατάρρευσης των πολλαπλασιαστών στις επιχειρήσεις λιανικής πώλησης αδασμολόγητων ειδών της DFS. Ομως, με κεφαλαιακό κέρδος 760 εκ. ευρώ από την πώληση του μεριδίου της στη Gucci, η αγορά δεν θα φαινόταν τόσο αρνητικά διακείμενη σ’ ένα «ξεκαθάρισμα» που θ’ άφηνε τη LVMH σε καλύτερη θέση για αντιστροφή της πτωτικής τάσης. Προς το παρόν, περίπου στις 11 φορές τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, μοιάζει φθηνή έναντι άλλων εταιρειών του χώρου. Ομως, ο μεγαλύτερος κίνδυνος δικαιολογεί μια έκπτωση.

Cable&Wireless

Μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί η Cable&Wireless διστάζει να μοιραστεί το ρευστό της. Μετά την πώληση των τηλεπικοινωνιακών δραστηριοτήτων της στο Χονγκ Κονγκ και την Αυστραλία, η εναπομείνασα C&W είναι στην ουσία εναλλακτική παροχέας. Η C&W Global, «καρδιά» της νέας επιχείρησης, παραμένει έτη μακριά από την παραγωγή θετικών ελεύθερων ταμειακών ροών. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις περισσότερες εναλλακτικές παροχείς, ο ισολογισμός της C&W είναι αρκετά ισχυρός, ώστε ν’ ανταποκρίνεται σε ζητήματα που αφορούν το αν μπορεί να επιβιώσει αρκετά για να επιτύχει την κερδοφορία.

Αρκετά, όμως. Η C&W είχε άλλοτε πλεονάζον ρευστό άνω των 6 δισ. στερλινών. Ως τα τέλη του έτους το καθαρό ρευστό της αναμένεται να διαμορφωθεί στα 4-5 δισ. στερλίνες. Παραδέχθηκε ότι δεν χρειάζεται τόσο μεγάλα ποσά είτε για να παράσχει εχέγγυα για την επιβίωσή της είτε για ν’ αποκτήσει την ευελιξία να επιδιώξει οπορτουνιστικές εξαγορές σ’ ένα κλάδο όπου υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες απ’ ό,τι πριν από δύο χρόνια. Ομως τα σχέδιά της για επαναγορά μετοχών αξίας λιγότερης των 1,5 δισ. στερλινών είναι απογοητευτικά -πιο πολύ δείχνουν με πόσα λίγα θα μπορούσε να «ξεφύγει» παρά αποτελούν ολόψυχη δέσμευση για επιστροφή του πλεονάζοντος κεφαλαίου στους μετόχους.

Dynegy/Εnron

Για τον πρόεδρο της Enron, Κεν Λέι, ο τελευταίος μήνας ήταν «καιρός για σκέψη». Οι μέτοχοι της Enron έχουν πολλά να σκεφθούν. Αν υποτεθεί ότι η διάσωση της Dynegy δεν εμποδισθεί, τότε οι μέτοχοι της Enron θα πρέπει να λάβουν το ένα τρίτο των μετοχών της συνδυασμένης εταιρείας. Τα έσοδα της Dynegy είναι το ένα τέταρτο εκείνων της Εnron.

Μετά μια γρήγορη ματιά στα «ψιλά γράμματα», η Dynegy δεν διαπίστωσε τίποτα τρομερό. Τώρα θα πρέπει να ξεκινήσει τη μηχανή. Η έρευνα των Αρχών θα παράσχει άφθονο χρόνο και η Dynegy μοιάζει να διαπραγματεύθηκε επαρκή προστασία αν οι Αρχές ανταγωνισμού ή η επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC) διαπιστώσουν κάτι δυσάρεστο. Το ρευστό 1,5 δισ. δολαρίων της Chevron-Texaco που διοχετεύει σήμερα στην Enron είναι ασφαλισμένο σε αγωγό φυσικού αερίου, όπως και η τελευταία πιστωτική γραμμή από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Enron. Αυτές, τουλάχιστον, έχουν αξιώσεις επί σκληρών περιουσιακών στοιχείων αν επιδεινωθεί η κατάσταση. Η Dynegy προσφέρει περί τα 10 δισ. δολάρια για τις μετοχές της Enron, μετά την αύξηση της τιμής μετοχής της, ενώ αναλαμβάνει χρέος και προνομιούχες μετοχές 15 δισ. δολαρίων. Το ζήτημα είναι αν η αύξηση κερδών της Dynegy είναι πραγματική και αν η Dynegy βρίσκεται στην κατάλληλη θέση να κρίνει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή