Το χρηματιστήριο επιστρέφει στο κέντρο της οικονομίας

Το χρηματιστήριο επιστρέφει στο κέντρο της οικονομίας

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την υπόθεση Χρηματιστήριο αναλαμβάνει προσωπικά, κατά τις πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης. Επιθυμεί, όπως αναφέρεται, να θέσει την κεφαλαιαγορά στο κέντρο των οικονομικών εξελίξεων και να αποκαταστήσει το κύρος της στους Ελληνες και ξένους επενδυτές. Η ανάταξη της χρηματιστηριακής αγοράς κρίνεται επίσης αναγκαία, προκειμένου να αρχίσει να κινείται το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων – μετοχοποιήσεων που σχεδιάζει το Δημόσιο.

Χθες, σε ευρεία σύσκεψη με παράγοντες της αγοράς, ο υπουργός κ. Ν. Χριστοδουλάκης και ο γενικός γραμματέας κ. Γ. Ζανιάς άκουσαν πολλές προτάσεις και ιδέες, που στοχεύουν στη βελτίωση του κλίματος και στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών. Συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΧΑΑ κ. Π. Αλεξάκης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Σταύρος Θωμαδάκης, ο πρόεδρος των χρηματιστών κ. Π. Βοϊλής, ο καθηγητής κ. Γ. Δράκος (εκ μέρους του ΣΕΒ), καθώς και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εισηγμένων Εταιρειών κ. Ιων Στεριώτης. Αποφασίστηκε, μάλιστα, η συνάντηση αυτή, που έχει το χαρακτήρα «διαβούλευσης αγοράς» να γίνεται μία φορά το μήνα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε σειρά μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση και βρίσκονται στην κατεύθυνση αποκατάστασης της ομαλής λειτουργίας στο ΧΑΑ. Περιλαμβάνονται η κωδικοποίηση της νομοθεσίας του ΧΑΑ, η προώθηση του χρηματιστηριακού διαμεσολαβητή, η εισαγωγή διεθνών λογιστικών προτύπων για τις εισηγμένες εταιρείες κ.λπ. Στην κυβερνητική φαρέτρα περιλαμβάνονται και φορολογικά μέτρα, για το είδος των οποίων ο κ. Χριστοδουλάκης τηρεί απόλυτη σιγή. Πληροφορίες από καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρουν ότι στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν σκέψεις για παροχή κινήτρων που θα βοηθήσουν τις συγχωνεύσεις μεταξύ των χρηματιστηριακών εταιρειών.

-Επιτάχυνση της φορολογικής μεταρρύθμισης ζητεί με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Παπαθανασίου και καλεί την κυβέρνηση να ανακοινώσει μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Υπογραμμίζει ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών αποτελεί κίνητρο για προσέλκυση ξένων επενδύσεων, όπως έχουν αποδείξει και τα παραδείγματα άλλων χωρών.

Τι δουλειά κάνει η ΣΕΛΕΤΕ εδώ και πενήντα χρόνια και πλέον. Είναι καθηγητική σχολή και εκπαιδεύει τεχνολόγους καθηγητές για τη Μέση Εκπαίδευση, όπως η Φιλοσοφική Σχολή εκπαιδεύει φιλολόγους, η Μαθηματική μαθηματικούς κ.λπ. Να πείτε ότι δεν έχουμε πλέον ανάγκες από τεχνολόγους καθηγητές; Μα ακριβώς αυτό είναι το μεγάλο έλλειμμα στα τεχνολογικά επαγγελματικά εκπαιδευτήρια, τα ΤΕΕ, που αν είχαν καθηγητές, βιβλία, κτίρια και εργαστήρια θα μπορούσαν να είναι η πραγματικά μεγάλη επανάσταση στη Μέση Εκπαίδευση, ο κρίκος που θα τη συνέδεε με την εποχή μας, με την κοινωνία και τα επαγγέλματα. Η ΣΕΛΕΤΕ είναι ουσιαστικά πανεπιστημιακό τμήμα και λογικά θα έπρεπε να ενσωματωθεί σε κάποια πανεπιστήμια. Αντί γι’ αυτό ο κ. Τσουρουπλής, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, φαγώθηκε να την καταργήσει και να την αντικαταστήσει με διάφορα… σεμινάρια, όπου, ως γνωστόν, διοχετεύονται ευκολότερα τα ευρωπαϊκά χρήματα!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή