ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ: Κατά της αξίας του μετόχου τάσσονται οι Γερμανοί

ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ: Κατά της αξίας του μετόχου τάσσονται οι Γερμανοί

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οντως, οι Γερμανοί πείθουν όταν παριστάνουν ότι είναι οι εχθροί μιας προοδευτικής ρύθμισης για ζητήματα εξαγορών στην Ευρώπη. Παράλληλα, τάσσονται και κατά της αξίας του μετόχου. Εκείνοι που προώθησαν την αλλαγή της οδηγίας της Ε.Ε. περί εξαγορών ήταν αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης. Ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι η Γερμανία θα προχωρήσει στην υιοθέτηση της δικής της νομοθεσίας, η οποία θα επιτρέπει στα διοικητικά στελέχη εταιρειών να λαμβάνουν αμυντικά μέτρα για την αντιμετώπιση επιθετικών εξαγορών.

Τουλάχιστον, η αρχική πρόταση σ’ αυτό το μέτωπο επιτρέπει στους μετόχους να καταψηφίζουν τυχόν πρόθεση της διοίκησης να καταφύγει στο δηλητηριώδες χάπι (δηλαδή σε μέτρα αποθάρρυνσης), για να απαλλαγούν από την παρουσία ενός απειλητικού εξαγοραστή. Η πρόταση που προέκυψε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου αφορά τη μετάθεση της διαδικασίας έγκρισης στη δικαιοδοσία του εποπτικού συμβουλίου. Ωστόσο, το ήμισυ των μελών του εν λόγω συμβουλίου αντιπροσωπεύει τους υπαλλήλους της εταιρείας – όπως, άλλωστε, και η διοίκηση. Ως εκ τούτου, εκείνοι μάλλον θα ανησυχούν περισσότερο για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας παρά για την αξία του μετόχου. Το υπόλοιπο ήμισυ των μελών του εποπτικού συμβουλίου αντιπροσωπεύει τους μετόχους. Ως αποτέλεσμα, το δικαίωμα ψήφου των μετόχων εξασφαλίζεται με «πλάγιο τρόπο». Το γεγονός αυτό είναι, έστω, μια μικρή παρηγοριά. Ωστόσο, στις περιπτώσεις που οι τοπικές κυβερνήσεις κατέχουν μέρος του μετοχικού κεφαλαίου των εταιρειών, οι πιέσεις που ενδέχεται να ασκήσουν πολιτικοί παράγοντες θα εξυπηρετούν τοπικά συμφέροντα. Βάσει αυτού του σεναρίου, μια συμφέρουσα συμφωνία για τους μετόχους μπορεί να μπλοκαριστεί, καθότι θα έχει συνέπειες στον πληθυσμό της πόλης όπου εδρεύει η εταιρεία. Οι αξιωματούχοι της γερμανικής κυβέρνησης υποστηρίζουν αυτό το οπισθοδρομικό βήμα, επισημαίνοντας την παρουσία παρεμφερών μέτρων κατά των εξαγορών σε άλλες χώρες. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι χρυσές μετοχές, διπλές δομές ψηφοφορίας και διάφορα «δηλητηριώδη χάπια», στοιχεία δηλαδή που υπάρχουν ακόμα και στις ΗΠΑ. Οταν, όμως, η πρακτική των Γερμανών προπορεύεται σε σχέση με τους εταίρους της, τότε οφείλει να ενθαρρύνει την υιοθεσία του χρυσού κριτηρίου της σ’ όλη την Ευρώπη, και όχι να παρουσιάζει εμπόδια σε προσπάθειες εναρμόνισης. Η ηγεσία της χώρας πρέπει να αφοσιωθεί περισσότερο στο εν λόγω θέμα. Η νέα νομοθεσία εξαγορών θα προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Για παράδειγμα, οι επιθετικοί εξαγοραστές που αποκτούν το 30% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας-θήραμα θα πρέπει να αυξήσουν το ποσοστό τους για την απόκτηση του ελέγχου της. Ακόμα και στις επιθετικές εξαγορές οι ειδήσεις δεν είναι πάντα αρνητικές. Οι μέτοχοι θα μπορούσαν να ασκήσουν αγωγή στη διοίκηση μιας εταιρείας, βάσει της κατηγορίας ότι καταχράστηκε κεφάλαια σε μια αδικαιολόγητη άμυνα.

Παράλληλα, η Γερμανία δεν έχει κλείσει τις πόρτες της στις διασυνοριακές εξαγορές. Από τις 100 και πλέον εξαγορές – με την αξία της καθεμίας να ξεπερνά τα 50 εκατομμύρια δολάρια- που έχουν πραγματοποιηθεί από τον Ιανουάριο του 2000 τα δύο-τρίτα των εξαγοραστών δεν αντιπροσώπευαν γερμανικά συμφέροντα. Ωστόσο, μόνον μία ήταν επιθετική: εκείνη της Mannesmann από τη Vodafone.

Τα πράγματα δεν είναι απλά πάντως. Η ίδια η S&Ρ παραδέχεται ότι κάθε διαφορετικός όρος που χρησιμοποιείται για τα έσοδα έχει τη δική του χρήση στην κατάλληλη περίσταση. Ο όρος «λειτουργικά κέρδη» είναι ο πιο σημαντικός απ’ όλους απλούστατα επειδή αποτελεί το κριτήριο της ανάλυσης και της πρόβλεψης. Η S&Ρ προτείνει στις εταιρείες να περιλαμβάνουν στα λειτουργικά τους έσοδα τα έξοδα αναδιάρθρωσης, το κόστος της έρευνας και της ανάπτυξης και διάφορα άλλα. Πολλοί αμφισβητούν, ωστόσο, την αναγκαιότητα και τη σκοπιμότητα ομοιόμορφων μέτρων και ισχυρίζονται ότι οι αναλυτές μπορούν να επιλέγουν τι θα κρατήσουν και τι θα πετάξουν από κάθε ανακοίνωση εσόδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή