Ανάμικτη η εικόνα σε Ευρώπη και Αμερική

Ανάμικτη η εικόνα σε Ευρώπη και Αμερική

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειωμένα κέρδη ή ζημίες κατέγραψαν τα τελευταία αποτελέσματα στους περισσότερους κλάδους τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αποτέλεσμα της κάμψης της οικονομίας διεθνώς και των συνεπειών των τρομοκρατικών επιθέσεων του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν και σημαντικά κέρδη, ενώ στελέχη εταιρειών με ζημίες φάνηκε ότι διατηρούν την ψυχραιμία τους και ατενίζουν με συγκρατημένη αισιοδοξία το μέλλον.

Τράπεζες-ασφάλειες

– Allianz. Ειδικότερα, στον χώρο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και των ασφαλιστικών εταιρειών, η Allianz ανακοίνωσε ότι το τρίτο τρίμηνο είχε ζημίες 46,3 εκατομμυρίων ευρώ. Αρχικά, η Allianz είχε αποτιμήσει την έκθεσή της σε 1 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα κάνει λόγο για 1,5 δισ. ευρώ το εννεάμηνο του 2001 τα ακαθάριστα έσοδα από τα ασφάλιστρα αυξήθηκαν σε 54,9 δισ. ευρώ έναντι 45,5 δισ. όπως προέβλεπαν αναλυτές.

– Merrill Lynch. Από μέρους της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Merrill Lynch αντιμετωπίζει την οικονομική δυσπραγία και την περιστολή των εσόδων με μείωση προσωπικού. Αν και αρχικά προώθησε σχέδιο εθελουσίας εξόδου 65.900 υπαλλήλων της, σήμερα είναι αναγκασμένη να προβεί σε υποχρεωτικές περικοπές θέσεων λόγω απροθυμίας των εργαζομένων της να συμμορφωθούν.

– ΒΝΡ Paribas. Αντιθέτως, η ΒΝΡ Paribas υπερέβη τις προβλέψεις με 23,6% αύξηση στα μεικτά λειτουργικά κέρδη του τρίτου τριμήνου, εξαιτίας της θετικής επίδοσης στη λιανική τραπεζική και των απροδόκητα σταθερών εισροών από την επενδυτική τραπεζική τα εν λόγω κέρδη ανήλθαν σε 1,517 δισ. ευρώ έναντι προβλέψεων για 1,392 δισ. ευρώ.

Υψηλή τεχνολογία

– Hewlett-Packard. Ωστόσο, ο κολοσσός στην κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών και εκτυπωτών της Hewlett-Packard παρουσίασε δραστική ελάττωση στα κέρδη του τετάρτου τριμήνου λόγω μειωμένης ζήτησης τα κέρδη, όμως, εναρμονίζονταν με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, δεδομένου ότι η εταιρεία περικόπτει δαπάνες ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν. Συγκεκριμένα, η ΗΡ αποκόμισε 361 εκατομμύρια δολάρια, ήτοι 19 σεντς ανά μετοχή, έναντι 841 εκατομμυρίων δολαρίων, ήτοι 41 σεντς ανά μετοχή, προ ενός έτους.

– Siemens. Αντιθέτως, το τέταρτο τρίμηνο ο γερμανικός Ομιλος υψηλής τεχνολογίας της Siemens υπέστη ζημίες 1,098 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των εφάπαξ δαπανών ύψους 532 εκατ. ευρώ, με τις οποίες επιβαρύνθηκε. Παρόλα αυτά, υψηλόβαθμα στελέχη εξέφρασαν την άποψη ότι η αναδιοργάνωση του Ομίλου θα αποδώσει καρπούς και ότι θα αποκατασταθεί η κερδοφορία της προβληματικής μονάδας της Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών.

– Bayer. Ανάμικτη ήταν, τέλος και η εικόνα της φαρμακευτικής Bayer, η οποία εμφάνισε κέρδη σαφώς χαμηλότερα των προβλέψεων, αλλά έγκυρες πηγές ανέφεραν ότι θα ενισχύσει τον κλάδο φαρμάκων μέσω συνεργασίας με την GlaxoSmithkline. Το τρίτο τρίμηνο τα λειτουργικά της κέρδη μειώθηκαν 90,7% σε 66 εκατομμύρια ευρώ, έναντι εκτιμήσεων για κέρδη από 117 έως 462 εκατομμύρια ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή