Αυξάνεται το ελάχιστο εγγυημένο επιτόκιο στις ασφάλειες ζωής

Αυξάνεται το ελάχιστο εγγυημένο επιτόκιο στις ασφάλειες ζωής

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένες αποδόσεις -αλλά και μειωμένο ετήσιο ασφάλιστρο- επιφυλάσσουν τα νέα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής που θα συναφθούν από τους ασφαλισμένους από τον προσεχή Μάρτιο. Αυτό προκύπτει από την πρόθεση του υπουργείου Ανάπτυξης -στην οποία έχει συναινέσει η ασφαλιστική αγορά- να αναμορφώσει προς τα πάνω το ελάχιστο εγγυημένο επιτόκιο που ισχύει σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό η υπό επεξεργασία υπουργική απόφαση θα ορίζει ως ελάχιστο εγγυημένο επιτόκιο το 3,35% -από το 2,5% που ισχύει σήμερα- για τα συμβόλαια που συνάπτονται σε ευρώ, ενώ στο 3,3% -από 3%- ορίζεται η αντίστοιχη εγγυημένη απόδοση για τα συμβόλαια που συνάπτονται σε ξένο νόμισμα. Η προοπτική αυτή αυξάνει τις αποδόσεις των παραδοσιακών ασφαλιστηρίων συμβολαίων ζωής, εξομοιώνοντας τις αποδόσεις τους με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά επίπεδα, που κινούνται κατά μέσον όρο στο 3,5%, ενώ το αντίστοιχο επίπεδο αποδόσεων στις ΗΠΑ βρίσκεται στο 3,7%.

Οπως παραδέχονται από το υπουργείο Ανάπτυξης, η προηγούμενη απόφαση, πριν από περίπου ένα χρόνο, που περιόρισε τις σχετικές αποδόσεις στο 2,5%, αποδείχθηκε συντηρητική και ύστερα από συμφωνία με την ασφαλιστική αγορά αποφασίστηκε η αναπροσαρμογή της. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη αρκετές εταιρείες έχουν προσαρμόσει την πολιτική τους στα νέα επίπεδα, η οποία αποδεικνύεται διπλά ευεργετική για τους ασφαλισμένους, αφού οδηγεί παράλληλα και στη μείωση του καταβαλλόμενου ετήσιου ασφαλίστρου.

Εν τω μεταξύ το κόστος μετάβασης στο ευρώ για τον Ομιλο Carrefour-Μαρινόπουλου ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ. Για την καλύτερη δε εξυπηρέτηση των πελατών προγραμματίζει την πρόσληψη έκτακτου προσωπικού από τα μέσα Δεκεμβρίου έως τον Φεβρουάριο του 2002. Πρόκειται, δε, να εφοδιασθεί με 110 τόννους κερμάτων και χαρτονομισμάτων για να εξασφαλισθούν τα ρέστα τις 10 πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, ενώ 600.000 ευρώ θα διατεθούν για την ενίσχυση της ασφάλειας κατά τη διάρκεια κυκλοφορίας των δύο νομισμάτων. Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο ΣΕΣΜΕ ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο ομαλής μετάβασης στο ευρώ οι αλυσίδες-μέλη του δεν πρόκειται να δεχθούν καμία αύξηση τιμών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή