Η ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΓΟΡΑ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις ελπίδες να αναθερμαίνονται διατηρώντας το ενδιαφέρον στη Wall Street και το δολάριο, οι νικηφόρες ιαχές του τέλους του πολέμου κατά των Ταλιμπάν εξακολουθούν να δονούν την Αμερική. Το αισιόδοξο σενάριο για ανάκαμψη της οικονομίας το 2002 κυριαρχεί. Οι κορυφαίοι Αμερικανοί Οικονομολόγοι (National Association for Business Economics) δήλωσαν ότι η αμερικανική οικονομία έχει ήδη πέσει σε «ύφεση» κυρίως εξαιτίας της τρομοκρατικής επίθεσης κατά των ΗΠΑ, την 11η Σεπτεμβρίου, αλλά η ανάκαμψη θα επέλθει ταχύτατα χάρη στα γενναιόδωρα δημοσιονομικά μέτρα και στην ιδιαίτερα χαλαρή νομισματική πολιτική που εφαρμόζει ο Αλαν Γκρίνσπαν. Ενώ η ελπιδοφόρα σημαντική ανάκαμψη που έδειξαν τα στοιχεία των λιανικών πωλήσεων, καταγράφοντας μηνιαία άνοδο-ρεκόρ κατά 7% τον μήνα Οκτώβριο, ενίσχυσε το κλίμα εμπιστοσύνης ότι πέρασαν τα χειρότερα. Τώρα οι Αμερικανοί καταναλωτές αισιοδοξούν για την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας το 2002. Στη Wall Street, ο δείκτης Dow Jones και ο δείκτης Nasdaq κατέγραψαν (μετά τα προχθεσινά ισχυρά) μικρά κέρδη απορροφώντας τους κραδασμούς ρευστοποίησης κερδών και το δολάριο παρέμεινε ισχυρό έναντι του ευρώ και του γιεν.

Ενώ, χθες, ο Γερμανός Οτμαρ Ισινγκ -το ισχυρότερο «γεράκι» της Bundesbank και της ΕΚΤ- ομολόγησε σε ομιλία του στο London School of Economics, ότι το ευρώ παραμένει υποτιμημένο με συνέπεια το καθήκον της ΕΚΤ να καθίσταται δυσχερές. Βεβαίως, θα πρέπει κανείς να του υπενθυμίσει πως η κυριότερη αιτία για την εξασθένηση του ευρώ απορρέει από την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να υπερασπισθεί την αναπτυξιακή πορεία των οικονομιών της Ζώνης του Ευρώ και τη σύγκρουσή της με τους πολιτικούς γύρω από το επίμαχο θέμα της κατεύθυνσης των επιτοκίων. Η ΕΚΤ δοσμένη ολόψυχα στον αγώνα για την καταπολέμηση του πληθωρισμού, ποτέ δεν ενδιαφέρθηκε για το ευρώ. Το ευρώ έχει ήδη χάσει το 25% της αξίας του έναντι του δολαρίου, από τη γέννησή του την 1η Ιανουαρίου του 1999. Ο Οτμαρ Ισινγκ που θεωρείται σκληρός μονεταριστής, είναι ο επικεφαλής οικονομολόγος της Bundesbank και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και μετέχει στη διοίκηση μαζί με τον πρόεδρο Βιμ Ντούιζενμπεργκ και τα υπόλοιπα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής, καθώς και τους 12 κεντρικούς τραπεζίτες των χωρών της Ζώνης του Ευρώ μαζί με τον Ελληνα κεντρικό τραπεζίτη Λουκά Παπαδήμο.

Επίσης, οι πέντε «σοφοί» της γερμανικής κυβέρνησης προειδοποιούν για ήπια(!) ύφεση στη Γερμανία. Ηδη, οι Γερμανοί έχουν παραλύσει από τις συνέπειες και στη δική τους οικονομία μετά την επίθεση της ισλαμικής τρομοκρατίας κατά των ΗΠΑ, την 11η Σεπτεμβρίου. Η εξάρτηση των εξαγωγών της Γερμανίας -που αποτελούν την κινητήρια δύναμη της οικονομίας της- από τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνιστά τη «μεγαλύτερη» απειλή για την ήδη ευάλωτη κατάσταση της γερμανικής οικονομίας και πριν από το τρομοκρατικό χτύπημα. «Θύμα» του δολαρίου το ευρώ παραμένει σε κρίσιμη κατάσταση. Το χθεσινό σοκ προήλθε από την επίσημη πλέον ομολογία από τους πέντε «σοφούς» (όπως αποκαλούνται οι πέντε οικονομικοί σύμβουλοι της κυβέρνησης) ότι η γερμανική οικονομία έχει πέσει σε ήπια ύφεση το τρέχον εξάμηνο. Χθες, οι πέντε «σοφοί» έδωσαν στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή τους με τις προβλέψεις τους για την πορεία της οικονομίας. Η επίσημη πλέον αυτή ομολογία τρομάζει τη Φρανκφούρτη. Βεβαίως, έσπευσε ο Γερμανός καγκελάριος να καλμάρει τους φόβους, καθώς το «σύνδρομο της ύφεσης» αρχίζει να βυθίζει τη χώρα, διαβεβαιώνοντας πως η οικονομία δεν κινδυνεύει από την ύφεση…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή