Νέα άνοδος 2,23% με «επίκεντρο» τις κατασκευαστικές

Νέα άνοδος 2,23% με «επίκεντρο» τις κατασκευαστικές

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αέρας της ανόδου που επικράτησε καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης της Τετάρτης, απογείωσε τη Σοφοκλέους η οποία προσεγγίζει τις 2.700 μονάδες, καθώς η επάνοδος των εγχωρίων θεσμικών επενδυτών ανατροφοδοτεί με νέες δυνάμεις την αγορά, η οποία δείχνει ιδιαίτερη διάθεση να καλύψει το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ημερών, ενώ σταδιακά βελτιώνεται και η ψυχολογία του ευρέος επενδυτικού κοινού. Σε συνδυασμό με το θετικό κλίμα που επικρατεί στα ευρωπαϊκά και αμερικανικά χρηματιστήρια μετά τις ευνοϊκές εξελίξεις στην κρίση του Αφγανιστάν, το ελληνικό χρηματιστήριο αντλεί σημαντική δυναμική για υψηλότερα επίπεδα τιμών.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 2,23% και διαμορφώθηκε στις 2.690,14 μονάδες, ενώ σημαντικά βελτιωμένη ήταν η αξία των συναλλαγών, που ανήλθε στο επίπεδο των 215,5 εκατ. ευρώ ή 73,4 δισ. δραχμές, εκ των οποίων 7 εκατ. ευρώ ή 2,38 δισ. δραχμές αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές, οι οποίες ήταν οι εξής: Alpha Bank 69.855 τεμάχια προς 20,06 ευρώ, Βιοχάλκο 60.000Χ10,12 ευρώ, Παΐρης 429.000 Χ5,60 και Cosmote 250.000 προς 10,86 ευρώ. Είναι αξιοσημείωτη η δυναμική που ανέπτυξε χθες η Σοφοκλέους, καθώς 4 φορές που επιχειρήθηκε από traders να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις και να πιέσουν το Γενικό Δείκτη, κατέστη ανέφικτη μία τέτοια προσπάθεια, αφού η εισροή νέων κεφαλαίων ώθησε το Χρηματιστήριο Αθηνών σε υψηλότερα επίπεδα.. Η άνοδος ήταν συνολική για όλους τους επιμέρους κλάδους, με τον κατασκευαστικό να διακρίνεται για τα υψηλότερα κέρδη του σε ποσοστό 5,95%

Η μετοχή της Alpha Bank κατέγραψε άνοδο 2,14%, ενώ και η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας είχε σχεδόν ανάλογη άνοδο σε ποσοστό 2,15%. Η Eurobank είχε μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,38%, ο ΟΤΕ κέρδισε 2,64%, η Panafon κατέγραψε κέρδη 0,30%, ενώ η Cosmote έκλεισε τη συνεδρίαση με άνοδο 2,41% και η Intracom κέρδισε 2,73%. Η μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν είχε άνοδο 2,46%, η Βιοχάλκο κέρδισε 1,60%, η Κλωνατέξ έκλεισε με άνοδο 5,91%, ενώ η Γενική Τράπεζα που ανακοίνωσε χθες την εξαγορά του 80% της ΑΒΝ Amro ΑΧΕ, είχε κέρδη 2,54% και τα Ελληνικά Πετρέλαια που βρέθηκαν στη λήξη της συνεδρίασης με άνοδο 3,33%. Συνολικά 325 μετοχές κατέγραψαν άνοδο, 27 υποχώρησαν και 14 μετοχές παρέμειναν σταθερές.

Οπως εκτιμούν αναλυτές, οι εγχώριοι θεσμικοί αυτήν την περίοδο -που αποτελούν και τον κινητήριο μοχλό της ανόδου- και μέχρι το τέλος της χρήσης παρακολουθούν τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου τους. Ολοι εμφανίζουν υποαξίες, που οφείλονται στην κρίση και στις χαμηλές αποτιμήσεις των εισηγμένων. Οι υποαξίες αυτές, εκτιμούν οι ίδιοι αναλυτές, θα οδηγήσουν σε κινήσεις αναδιάρθρωσης των θεσμικών χαρτοφυλακίων και γι’ αυτόν το λόγο παρατηρούμε αυτήν τη δυναμική στην αγορά, που εκφράζεται με το ράλι της αγοράς που υφίσταται από τις 26 Οκτωβρίου του 2001.

Ενα άλλο σημαντικό στοιχείο που ενισχύει την άποψη ότι η Σοφοκλέους εμφανίζεται με πολλή δύναμη για υψηλότερα επίπεδα τιμών, είναι το γεγονός ότι οι περισσότερες εισηγμένες δεν έχουν επανέλθει στα επίπεδα τιμών προ του τρομοκρατικού χτυπήματος και η αποτίμησή τους δεν δικαιολογείται με το δείκτη στις 2.600 με 2.700 μονάδες. Επιπροσθέτως, η βελτίωση της συναλλακτικής δραστηριότητας μετά τις δύο τελευταίες υποτονικές συνεδριάσεις επιδρά θετικά στην ψυχολογία των επενδυτών, οι οποίοι σταδιακά επιστρέφουν. Σε παρόμοιες περιπτώσεις, όπως συνέβη στα χρηματιστήρια της Ταϊβάν, της Μαλαισίας κ.α., σημειώθηκε πτώση από υψηλά επίπεδα τιμών και στη συνέχεια οι επενδυτές επέστρεψαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή