Στρατηγικό εταίρο στην Ευρωζώνη αναζητεί η Γενική Τράπεζα

Στρατηγικό εταίρο στην Ευρωζώνη αναζητεί η Γενική Τράπεζα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένα κέρδη κατά 42,5% εμφανίζει η Γενική Τράπεζα κατά το εννεάμηνο του τρέχοντος έτους, με αποτέλεσμα τα καθαρά προ φόρων κέρδη να διαμορφώνονται στα 2,4 δισ. δρχ. έναντι 1,7 δισ. δρχ. το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Παράλληλα με τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της τράπεζας, η διοίκηση της Γενικής προχώρησε σε συμφωνία για την απόκτηση του 80% των μετοχών της εταιρείας ΑΒΝ AMRO ΑΧΕΠΕΥ από την ΑΒΝ AMRO ΒΑΝΚ, η καθαρή θέση της οποίας ανέρχεται σε 5,5 δισ. δρχ. Οπως ανακοινώθηκε χθες, η εταιρεία μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών μεταβίβασης θα μετονομαστεί σε Γενική ΑΧΕΠΕΥ, ενώ ο Ι. Μορδεχάι θα παραμείνει ως διευθύνων σύμβουλος.

Σε συνέντευξη Τύπου, χθες, ο πρόεδρος κ. Ι. Μάνος αναφέρθηκε στη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, θέτοντας ως αναγκαίες προϋποθέσεις την παραμονή του Μετοχικού Ταμείου Στρατού ως σημαντικού μετόχου (σήμερα έχει περίπου 37%), τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη διατήρηση της εταιρικής ταυτότητας της τράπεζας. Σημειώνεται ότι η διοίκηση, σε συνεργασία με τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο Rothschild, διερευνά σενάρια συνεργασίας με ξένο εταίρο σε ποσοστό που θα κυμαίνεται από 20% έως και 30% και οι συζητήσεις, σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Μάνου, γίνονται με επίκεντρο τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της τράπεζας. Το ενδεχόμενο ωστόσο αυτό δεν αποκλείει κινήσεις εξαγοράς ή συνεργασίας και στο εσωτερικό και, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει εξεταστεί το ενδεχόμενο εξαγοράς μικρότερης τράπεζας -φημολογία έχει αναπτυχθεί γύρω από την Εγνατία Τράπεζα- ενώ το ενδιαφέρον που υπήρξε από την Τράπεζα Κύπρου δεν φαίνεται να προκρίνεται για περαιτέρω διερεύνηση, καθώς θα στερούσε από την τράπεζα την αυτονομία της εταιρικής της ταυτότητας στην εσωτερική αγορά. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα του εννεαμήνου, ο κ. Μάνος τόνισε ότι η αύξηση του καθαρού αποτελέσματος οφείλεται στη σημαντική βελτίωση της οργανικής κερδοφορίας της. Ετσι, τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 41%, αποτέλεσμα της αύξησης των εργασιών, όπως επιβεβαιώνει η αύξηση κατά 30% των χορηγήσεων, που έφτασαν τα 514 δισ. δρχ. και κατά 30% των καταθέσεων που ανήλθαν στα 650 δισ. δρχ. Στόχος είναι μέσα στην επόμενη διετία το μερίδιο αγοράς της στις τραπεζικές εργασίες να αυξηθεί στο 4% από το 2% που είναι σήμερα. Παράλληλα, η τράπεζα επεκτείνεται στον τομέα της ανάπτυξης ακινήτων, μέσα από σχετική συμφωνία με τον Ερυθρό Σταυρό για την αξιοποίηση της περιουσίας του και επόμενο βήμα είναι η αξιοποίηση των στρατοπέδων.

Οπως δήλωσε ο πρόεδρος της Atlantic κ. Μ. Ο’ Brien η εξαγορά της Yonkers είναι μια μοναδική ευκαιρία για επέκταση των δραστηριοτήτων της Atlantic στο retail και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη υψηλής ποιότητας προσωπικής εξυπηρέτησης της πελατείας, ενώ ο πρόεδρος της Yonkers κ. Ritchard F. Komosinski χαρακτήρισε τη σύνδεση δύο υψηλού επιπέδου οργανισμών καλό νέο για τους μετόχους, τους εργαζόμενους και τους πελάτες των δύο τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή