Συνεργασία ή συγχώνευση αναζητεί ο «Καταναλωτής»

Συνεργασία ή συγχώνευση αναζητεί ο «Καταναλωτής»

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αξεπέραστα προβλήματα ρευστότητος αντιμετωπίζει ο καταναλωτικός και πιστωτικός συνεταιρισμός «Ο Καταναλωτής-Consum», που διατηρεί περί τα 25 καταστήματα στη Βόρεια Ελλάδα, με συνέπεια η διοίκησή του να αναζητεί λύσεις συνεργασίας ή συγχώνευσης με άλλες επιχειρήσεις.

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Οικονομική K», ήδη, η διοίκηση του «Καταναλωτή» βρίσκεται για τον σκοπό αυτό σε επαφές και συζητήσεις με τις αθηναϊκές αλυσίδες Βερόπουλος και Γαλαξίας και τις βορειοελλαδικές Μασούτης και Αρβανιτίδης.

Στις 21 Νοεμβρίου συγκαλείται έκτακτη γενική συνέλευση των περίπου 20.000 μελών του «Καταναλωτή», οι οποίοι θα ενημερωθούν από τη διοίκηση του συνεταιρισμού για την οικονομική κατάστασή του και θα ζητηθεί η εξουσιοδότηση του διοικητικού συμβουλίου για συνεργασία ή συγχώνευση με άλλους συνεταιρισμούς ή επιχειρήσεις ή και μερική ή ολική πώληση των καταστημάτων του.

Καθώς δεν αναμένεται να επιτευχθεί η εκ του νόμου απαραίτητη απαρτία η γενική συνέλευση θα επαναληφθεί στις 5 Δεκεμβρίου, οπότε θα είναι σε θέση η διοίκηση του «Καταναλωτή» να φέρει συγκεκριμένη πρόταση εξαγοράς ή συνεργασίας.

Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη για την αλυσίδα αποδίδεται από την ίδια τη διοίκηση στις εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν, καθώς επιβάρυναν σημαντικά τα ταμειακά διαθέσιμά της, αλλά και στην έλευση ξένων αλυσίδων στη Θεσσαλονίκη (Carrefour), που πήραν μεγάλο μερίδιο από την πίτα του λιανεμπορίου της περιοχής. Να σημειωθεί, πάντως, ότι η επιχείρηση δεν έχει δανειακές υποχρεώσεις. «Η Carrefour καταβροχθίζει τους πάντες», είπε χθες στην «Οικονομική K» ο πρόεδρος του «Καταναλωτή» Κων. Χουρμουζιάδης. «Η Θεσσαλονίκη θα ερημώσει από τους μικρούς επαγγελματίες. Δεν θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα μεγαθήρια. Το ίδιο ακριβώς θα δούμε να γίνεται και με το ΙΚΕΑ».

Ηδη, δύο από τα καταστήματα του «Καταναλωτή», στον Εύοσμο και την οδό Ολύμπου, στη Θεσσαλονίκη, έχουν πωληθεί στην αλυσίδα «Πέντε Α.Ε.», ενώ ένα ακόμη στην Επτάλοφο και τα 7 συνολικά στον νομό Πιερίας έχει συμφωνήσει καταρχήν να εξαγοράσει η Αρβανιτίδης.

Κατά το 2000 ο «Καταναλωτής» έκλεισε με ζημία πλέον των 800 εκατ. και για το 2001 προβλέπει τζίρο στα ίδια επίπεδα με της προηγουμένης χρήσεως, ήτοι, περί τα 14 δισ. δρχ.(χωρίς το ΦΠΑ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή