Χαμόγελα στην Αμερική και κατήφεια στην Ευρώπη

Χαμόγελα στην Αμερική και κατήφεια στην Ευρώπη

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ουάσιγκτον. «Καλύτερα δεν γίνεται», θα σκέφτηκε χθες ο Αλαν Γκρίνσπαν, διαβάζοντας τα στοιχεία για την πορεία των λιανικών πωλήσεων, που στη διάρκεια του Οκτωβρίου αυξήθηκαν κατά 7,1%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στη σύγχρονη ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η συνολική αξία των λιανικών πωλήσεων διαμορφώθηκε στα 306,83 δισ. δολάρια, αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές έχουν αρχίσει να ξεπερνούν το σοκ από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο οι λιανικές πωλήσεις είχαν μειωθεί κατά 2,2%.

Η αύξηση των λιανικών πωλήσεων του Οκτωβρίου είναι κατά τρεις φορές μεγαλύτερη των εκτιμήσεων της Wall Street και αποδίδεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην εντυπωσιακή ανάκαμψη των πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων. Χωρίς τα αυτοκίνητα, η αύξηση των λιανικών πωλήσεων περιορίζεται στο 1%.

Αντιθέτως στη Γερμανία οι λιανικές πωλήσεις, κατά τον μήνα Σεπτέμβριο, μειώθηκαν, αλλά σύμφωνα με αναλυτές είναι πολύ νωρίς για να εξακριβωθεί ο αντίκτυπος των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στην καταναλωτική εμπιστοσύνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία της γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας οι λιανικές πωλήσεις του Σεπτεμβρίου μειώθηκαν κατά 1% σε μηνιαία βάση και κατά 2,1% σε ετήσια. Η ετήσια μείωση είναι μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν, αλλά σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία αυτό αποδίδεται στις λιγότερες εργάσιμες ημέρες του τελευταίου δωδεκαμήνου σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ομως, αντίστοιχα στοιχεία της Bundesbank υποστηρίζουν ότι τον Σεπτέμβριο οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν. Οικονομικοί αναλυτές χαρακτηρίζουν τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας ελλιπή, καθώς δεν περιλαμβάνουν τις λιανικές πωλήσεις βενζίνης και των αντιπροσωπειών των αυτοκινήτων, στοιχεία που υπολογίζει η γερμανική Κεντρική Τράπεζα.

Ανήσυχη όμως για την πορεία της γερμανικής οικονομίας εμφανίζεται και η ομάδα των «πέντε σοφών» οικονομικών αναλυτών. Στην ετήσια έκθεσή τους οι σοφοί τονίζουν ότι μετά την ελαφρά ύφεση του δευτέρου εξαμήνου η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί το 2002 κατά 0,7%, ποσοστό που είναι αισθητά χαμηλότερο των κυβερνητικών εκτιμήσεων για ανάπτυξη κατά 1,25%. Επίσης, οι πέντε σοφοί δίνουν στον καγκελάριο Σρέντερ το πράσινο φως να προχωρήσει σε φοροαπαλλαγές, σε περίπτωση που η απειλή της ύφεσης ενταθεί. «Κάτι τέτοιο όμως πρέπει να γίνει μόνο στην περίπτωση που έχουμε μηδενική ανάπτυξη. Στην περίπτωση αυτή εκτιμάται ότι η μείωση της φορολογίας κατά 10% στη χειρότερη περίπτωση, μπορεί να τονώσει την καταναλωτική και επιχειρηματική εμπιστοσύνη».

Αρνητικές όμως είναι οι εξελίξεις και στη Γαλλία, όπου η κυβέρνηση της χώρας προειδοποίησε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους θα είναι τελικά υψηλότερο του αναμενόμενου κατά 25,9 δισ. φράγκα. «Η επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης καθιστά αδύνατη τη συνέχιση της μείωσης του ελλείμματος. Αυτό αναμένεται να γίνει το 2002, ενώ ο στόχος για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2004 παραμένει σε ισχύ», τόνισε η υπουργός προϋπολογισμού Φλοράνς Παρνί.

Επιπτώσεις στα ομόλογα της Ευρωζώνης

Λονδίνο. Αύξηση σημείωσαν χθες οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ζώνης του Ευρώ μετά την ανακοίνωση για μεγάλη αύξηση των αμερικανικών λιανικών πωλήσεων τον Οκτώβριο, γεγονός που επαληθεύει τις εκτιμήσεις ότι ο κύκλος της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve οδεύει προς το τέλος του. Η προέλαση της Βόρειας Συμμαχίας στο Αφγανιστάν αυξάνει τις ελπίδες για σύντομη αποκλιμάκωση της έντασης, στέλνοντας υψηλότερα τις τιμές των μετοχών και τις αποδόσεις των ομολόγων. Αργά χθες το απόγευμα η απόδοση του 10ετούς Bund ήταν αυξημένη κατά 5,4 μονάδες βάσης στο 4,453%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή