Κατέρρευσαν οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών

Κατέρρευσαν οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κάθετη πτώση των τιμών του πετρελαίου, που επηρέασε τις τιμές των μετοχών των πετρελαϊκών εταιρειών, αλλά και στην υποχώρηση των τιμών των μετοχών των ασφαλιστικών εταιρειών αποδίδεται η μεικτή εικόνα που παρουσίασαν τελικώς χθες οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές. Στην εικόνα αυτή συνέτεινε και η ρευστοποίηση κερδών έπειτα από τη σημαντική άνοδο των τιμών των μετοχών την Τρίτη, αν και ήταν μάλλον περιορισμένη. Αντιθέτως, οι εταιρείες της υψηλής τεχνολογίας βρέθηκαν για τρίτη συνεχή ημέρα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του επενδυτικού κοινού.

Αισιοδοξία πάντως στις ΗΠΑ

Τις πρώτες ώρες των συνεδριάσεων στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, οι γενικοί δείκτες τιμών των μετοχών σημείωναν άνοδο που στις περισσότερες των περιπτώσεων άγγιζε το 1,5%. Ιδιαίτερη εντύπωση είχε δημιουργήσει το νέο στοιχείο για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, που απέδειξε λανθασμένες ακόμη και τις πλέον αισιόδοξες των προβλέψεων. Ενώ λοιπόν οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο εν λόγω δείκτης θα σημείωνε τον Οκτώβριο άνοδο της τάξεως του 2,7% το πολύ -μετά τη συρρίκνωση τνω πωλήσεων κατά 2,2% το Σεπτέμβριο-, οι Αμερικανοί καταναλωτές φαίνεται ότι τελικώς, επιδόθηκαν τον περασμένο μήνα σε έναν καταναλωτικό… μαραθώνιο. Ετσι, η μηνιαία αύξηση των λιανικών πωλήσεων έφτασε στο ιστορικώς υψηλό ποσοστό του 7,1%, γεγονός που οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις καταπληκτικές προσφορές και προγράμματα χρηματοδότησης που προώθησαν οι αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Λίγο αργότερα όμως, όταν έγινε γνωστό ότι ο ΟΠΕΚ κατέληξε μεν σε συμφωνία για μείωση των εξαγωγών του κατά 1,5 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως, αλλά δεν προτίθεται να την εφαρμόσει αν δεν συνεργασθούν χώρες μη μέλη του Οργανισμού, κυρίως η Ρωσία.

Ετσι, με την πτώση των τιμών του πετρελαίου -ως αποτέλεσμα του προαναφερόμενου αδιεξόδου που συνέχιζε να υφίσταται ως αργά χθες το βράδυ ώρες Ελλάδος- δημιουργήθηκαν έντονες πιέσεις στις τιμές των πετρελαϊκών εταιρειών. Με τις τιμές του πετρελαίου να υποχωρούν σε νεά χαμηλά επίπεδα διετίας και των μετοχών της Shell, της ΒΡ και της TotalFinaElf να υποχωρούν επίσης κατά 6,8%, 6,6% και 5,5%, ο πανευρωπαϊκός αντίστοιχος κλαδικός δείκτης κατέρρευσε χθες σε ποσοστό 5,8%.

ΑΧΑ, η μεγαλύτερη χαμένη

Η μεγαλύτερη χαμένη από τις μετοχές εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης στην Ευρώπη, ήταν ωστόσο χθες εκείνη του γαλλικού ασφαλιστικού κολοσσού ΑΧΑ. Η μετοχή του υποχώρησε κατά 7%, όταν η εταιρεία κάλεσε συγκεκριμένους αναλυτές και τους προέτρεψε να υποβαθμίσουν τις εκτιμήσεις τους σχετικώς με τη διαμόρφωση της κερδοφορίας για το 2001. Η πτώση της μετοχής της ΑΧΑ συμπαρέσυρε σε κατά 3% υποχώρηση τις τιμές των μετοχών της Allianz και της Generali.

Στους μεγάλους κερδισμένους αντιθέτως, της χθεσινής ημέρας, συγκαταλέγονται οι μετοχές των αεροπορικών British Airways και Lufthansa, που σημείωσαν αντιστοίχως άνοδο σε ποσοστά 11,5% και 9,3%. Η θετική αυτή εξέλιξη αποδίδεται στα πρώτα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν, αποδεικνύοντας την έναρξη της ανάκαμψης των αερομεταφορών.

Μεγάλη άνοδο, σε ποσοστό 8%, σημείωσε εξάλλου και η τιμή της μετοχής της Siemens, παρότι η εταιρεία ανακοίνωσε χειρότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα χρήσης τετάρτου τριμήνου, με ζημίες που έφθασαν στο 1,098 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, η εταιρεία διευκρίνισε ότι προσδοκά θετικές εξελίξεις στο μέλλον και ότι το πρόγραμμα αναδιάρθρωσής της εφαρμόζεται τακτικά.

Εν κατακλείδι, στην πλειοψηφία τους οι χρηματιστηριακοί δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κυμαίνονται πλέον σε επίπεδα αυξημένα κατά 7% από εκείνα προ των επιθέσεων στη Νέα Υόρκη, παραμένουν όμως μειωμένα σε ποσοστό σχεδόν 18% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Δήμητρα Κατραμάδου

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή