Στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα ο «Ηρακλής»

Στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα ο «Ηρακλής»

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον «Ηρακλή», το οποίο θα προβλέπει την αυστηρή εποπτεία, από ειδική διεύθυνση που θα συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών, των εταιρειών που θα διαχειρίζονται τα κόκκινα δάνεια που θα τιτλοποιηθούν. Οπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην ομιλία του στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανού Εμπορικού Επιμελητηρίου, στόχος είναι η ενεργοποίηση του «Ηρακλή» να γίνει άμεσα, συμβάλλοντας στη μείωση του αποθέματος των κόκκινων δανείων του τραπεζικού συστήματος σε ποσοστό άνω του 40%.

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει τη συνεχή επιτήρηση των εταιρειών που θα διαχειρίζονται τα 30 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων που θα τιτλοποιηθούν με κρατική εγγύηση 12 δισ. ευρώ, καθώς, όπως υπογράμμισε μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, «οι servicers πρέπει να λειτουργούν επαρκώς έτσι ώστε ο μηχανισμός να βγάζει αρκετά χρήματα για τους επενδυτές, τις τράπεζες και το Δημόσιο, που θα αμείβεται με τη μορφή προμήθειας». «Ολη η αλυσίδα των παραγόντων πρέπει να λειτουργήσει αποτελεσματικά», σημείωσε ο κ. Ζαββός και για αυτό θα υπάρξει αυξημένη εποπτεία που θα παρακολουθεί τις χρηματορροές από τις ανακτήσεις δανείων, επιβάλλοντας «ποινές» όταν παρεκκλίνουν από τους στόχους. Η παρακολούθηση θα γίνεται με τη συνδρομή του ΟΔΔΗΧ και με συμμετοχή στελεχών από την ΤτΕ, η οποία έχει άλλωστε και την ευθύνη της αδειοδότησης και της εποπτείας των εταιρειών διαχείρισης στη χώρα μας.

H Tτε

Από την πλευρά της κεντρικής τράπεζας, ο διοικητής Γιάννης Στουρνάρας σημείωσε ότι ο «Ηρακλής» αποτελεί μεν μια συστημική λύση που θα επιτρέψει τη μείωση των κόκκινων δανείων από το σημερινό επίπεδο των 70 δισ. ευρώ στα περίπου 40 δισ. ευρώ, αλλά δεν θα λύσει το πρόβλημα. Η ΤτΕ υπογράμμισε πως επεξεργάζεται σήμερα και άλλες πιστωτικές λύσεις, που συνδυάζουν την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και του αναβαλλόμενου φόρου, που όπως επεσήμανε «αποτελεί εμπόδιο στην προσέλκυση επενδύσεων». Ο κ. Στουρνάρας προσδιόρισε ως προαπαιτούμενο για την οριστική επίλυση του προβλήματος των κόκκινων δανείων τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος με την ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης, που με βάση τις εκτιμήσεις της ΤτΕ θα διαμορφωθεί στο 1,9% το 2019 και μεταξύ 2,4%-2,5% για το 2020.

Από την πλευρά των τραπεζών, ο πρόεδρος του ομίλου Eurobank Γιώργος Ζανιάς έδωσε επίσης έμφαση στην  επιτάχυνση της οικονομίας που θα επιτρέψει τη δημιουργία υγιούς ζήτησης για νέα δάνεια και θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να λειτουργήσουν, όπως χαρακτηριστικά είπε, «ως good banks αντί των bad banks που έχουν μετατραπεί σήμερα». Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου χαρακτήρισε τον «Ηρακλή» καταλυτικό παράγοντα που θα αλλάξει τα δεδομένα για τις τράπεζες, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς χαρακτήρισε ευνοϊκή τη σημερινή συγκυρία των χαμηλών επιτοκίων για την προσέλκυση επενδυτών και υπογράμμισε ότι προτεραιότητα για τις τράπεζες θα πρέπει να αποτελέσει ο ψηφιακός μετασχηματισμός, που απαιτεί κυρίως την αλλαγή κουλτούρας και από την πλευρά των καταναλωτών και από την πλευρά του τραπεζικού συστήματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή