Μέρισμα 700 ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά

Μέρισμα 700 ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτακτη ενίσχυση 700 ευρώ σε 250.000 νοικοκυριά, που ανήκουν σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, θα δοθεί από το υπερπλεόνασμα του 2019, όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στην ομιλία του στη Βουλή. Στόχος, όπως είπε, είναι «η ενισχυση της κοινωνικής συνοχής». Βασικά επωφελούνται  οικογένειες ανέργων, πολυτέκνων και με παιδί με αναπηρία. Στις 250.000 επωφελούμενα νοικοκυριά υπολογίζεται ότι αντιστοιχούν 350.000 με 400.000 παιδιά. Το ποσό που θα μοιραστεί θα είναι 175 εκατ. ευρώ, εντός των πλαισίων που είχε προαναγγείλει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να διατηρηθεί κι ένα ευμέγεθες «μαξιλάρι» ασφαλείας. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εκτίμηση του προϋπολογισμού, το υπερπλεόνασμα προβλέπεται να διαμορφωθεί σε  436 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, η έκτακτη ενίσχυση θα δοθεί στις εξής ομάδες:

1. Πολύτεκνες οικογένειες με 4 τέκνα και πάνω, με φορολογητέο εισόδημα με βάση τις δηλώσεις του 2019 έως 20.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, αυτές ανέρχονται σε 19.140.

2. Οικογένειες με έναν τουλάχιστον γονέα μακροχρόνια άνεργο, δηλαδή άνω των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και  φορολογητέο εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες. Υπολογίζεται ότι θα επωφεληθούν 163.778 οικογένειες.

3. Οικογένειες στις οποίες και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι, δηλαδή κάτω των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο και φορολογητέο εισόδημα ώς 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες. Υπολογίζεται ότι θα επωφεληθούν 40.927 οικογένειες.

4. Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑμεΑ, δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος, έως 24 ετών. Ο αριθμός των ωφελούμενων νοικοκυριών εκτιμάται σε 25.632.

Επιπλέον κριτήρια, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος, είναι:

• Τουλάχιστον ο ένας από τους δύο γονείς να διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, όπως προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις.

• Και οι δύο γονείς του νοικοκυριού να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.

• Το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού, σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, καθώς και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολογιών τους, να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών, ο ανωτέρω περιορισμός δεν θα ισχύσει για τις οικογένειες με ΑμεΑ, όπως δεν ισχύει εξάλλου και κανένας εισοδηματικός περιορισμός. Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε,  τα ποσά των 700 ευρώ θα είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα, στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία ή στις τράπεζες. Επίσης, τα ποσά αυτά δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού η προνοιακού χαρακτήρα. Ο κ. Σταϊκούρας είπε, χθες, ότι η κυβέρνηση στις 7 Ιουλίου όχι μόνο δεν παρέλαβε δημοσιονομικό χώρο, αλλά βρήκε κενό 400 εκατ. ευρώ. Το κάλυψε και δημιούργησε επιπλέον χώρο 1 δισ. ευρώ, μαζί με το «μαξιλάρι» ασφαλείας. Από αυτό το 1 δισ. ευρώ μείωσε τον ΕΝΦΙΑ (205 εκατ. ευρώ), καταβάλλει εμπροσθοβαρώς επίδομα θέρμανσης (68 εκατ. ευρώ), μείωσε την προκαταβολή φόρου για τα νομικά πρόσωπα (138 εκατ. ευρώ), κάλυψε δαπάνες για την ασφάλεια και την καθημερινότητα (61 εκατ. ευρώ), οφειλές στη ΔΕΗ (200 εκατ. ευρώ) και χορηγεί το κοινωνικό μέρισμα (175 εκατ. ευρώ). Ακόμη ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε ότι μόλις δημιουργηθεί με ασφάλεια δημοσιονομικός χώρος, η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή