Καταρρέει η τιμή από την κόντρα Μόσχας – ΟΠΕΚ

Καταρρέει η τιμή από την κόντρα Μόσχας – ΟΠΕΚ

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνέχιση της έντονα πτωτικής πορείας της τιμής του πετρελαίου επιβεβαιώνει τους φόβους των αγορών για πόλεμο τιμών μεταξύ του ΟΠΕΚ και των μεγάλων ανεξάρτητων παραγωγών -Ρωσία, Νορβηγία, Μεξικό- και κυρίως της πρώτης. Η άρνηση της Ρωσίας να μειώσει τις ημερησίες εξαγωγές της κατά 500.000 βαρέλια οδήγησε σε αδιέξοδο τους υπουργούς Πετρελαίου του ΟΠΕΚ, οι οποίοι ήταν έτοιμοι να ανακοινώσουν περιορισμό της ημερησίας παραγωγής τους κατά 1,5 εκατ. βαρέλια. Αυτό όμως υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μείωση και εκ μέρους των ανεξάρτητων παραγωγών, καθώς δεν είναι δυνατό να επιφορτίζεται διαρκώς το καρτέλ τη στήριξη των τιμών, παραχωρώντας μερίδιο της διεθνούς αγοράς.

Στα 17,50 δολ.

Χθες το απόγευμα στο Λονδίνο η τιμή του Brent υποχωρούσε κατά 1,25 δολάρια στα 17,50 δολάρια, ενώ από το απόγευμα της Τετάρτης η υποχώρηση της αξίας του βαρελιού φθάνει τα 3,8 δολάρια. Ο Ριλουάνου Λούκμαν, που αναλαμβάνει την προεδρία του ΟΠΕΚ από 1ης Ιανουαρίου, προέβλεψε δύσκολες ημέρες για την τιμή του βαρελιού, κάτι βέβαια που για τους καταναλωτές είναι ιδιαίτερα ευχάριστο εν όψει μάλιστα του χειμώνα. Επιβεβαιώνοντας μάλιστα τις εκτιμήσεις περί πολέμου τιμών, ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ προειδοποίησε ότι δεν θα εκπλαγεί αν η τιμή του βαρελιού υποχωρήσει στα 10 βαρέλια.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο πόλεμος τιμών αποτελεί το έσχατο μέσο πίεσης του ΟΠΕΚ προς τους ανεξάρτητους παραγωγούς, ώστε να εξασφαλίσει μια κοινή πολιτική στήριξης της αξίας του βαρελιού σε περίοδο που η διεθνής οικονομία διανύει φάση ύφεσης, η ζήτηση περιορίζεται και τα αποθέματα των δυτικών κρατών έχουν αυξηθεί ξανά. Κάτω από τα 15 δολάρια η διύλιση γίνεται ζημιογόνα για τις ρωσικές πετρελαιοβιομηχανίες, γεγονός που μπορεί να έχει συνέπειες στην εύθραυστη ρωσική οικονομία. Χθες, μετά το αδιέξοδο στη Βιέννη, τόσο η ισοτιμία του ρουβλίου όσο και το Χρηματιστήριο της Μόσχας σημείωσαν μεγάλη πτώση.

Οι οικονομικές συνέπειες από τη διαμάχη με τον ΟΠΕΚ και η ενδεχόμενη κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου προβληματίζουν έντονα την κυβέρνηση της Μόσχας, καθώς ο μαύρος χρυσός αποτελεί τη βασική πηγή ξένου συναλλάγματος. Ο υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Κουντρίν εξέφρασε την ελπίδα εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης, αλλά ο πρωθυπουργός Μιχαήλ Κασιάνοφ επιμένει ότι η χώρα δεν έχει περιθώρια δραστικής μείωσης. Υπέρ της εξεύρεσης συμβιβαστικής λύσης τάσσεται και η Νορβηγία, ενώ το Μεξικό ανακοίνωσε ότι θα στηρίξει τη μείωση του ΟΠΕΚ περιορίζοντας κατά 100.000 βαρέλια την ημερησία παραγωγή του.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου, Αλί αλ Ναΐμι, χαρακτήρισε χθες ακατανόητη τη ρωσική στάση και τα επίσημα στοιχεία τον δικαιώνουν. Στη μέχρι τώρα διάρκεια του έτους ο ΟΠΕΚ έχει μειώσει την παραγωγή του κατά 3,5 εκατ. βαρέλια, ενώ αντίθετα η Ρωσία έχει αυξήσει τη δική της κατά 540.000 βαρέλια.

Εντείνονται οι πιέσεις

Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις της Morgan Stanley, η πτωτική πορεία της τιμής θα αυξήσει τις πιέσεις στη Ρωσία, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον ΟΠΕΚ, αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι αν μπορεί. Η ανυπαρξία μηχανισμών για τον συντονισμό της επίσημης κρατικής πολιτικής με αυτή των πετρελαιοβιομηχανιών καθιστά αρκετά δύσκολη και χρονοβόρα τη μείωση των εξαγωγών έστω και κατά 250.000 βαρέλια ημερησίως, ακόμα και σε συνθήκες πίεσης. Για τη Morgan Stanley το πλέον πιθανό σενάριο είναι η αποδοχή εκ μέρους των πετρελαιοβιομηχανιών των όρων του ΟΠΕΚ. Αυτό συμβαίνει γιατί η κυβέρνηση της Μόσχας έχει θεωρητικά την ικανότητα να μειώσει τις επίσημες ποσοστώσεις μέσω δημοσιονομικών αντικινήτρων και άλλων διοικητικών μέτρων, αλλά θεωρείται απίθανο να έρθει σε σύγκρουση με τις ισχυρές και ανεξάρτητες πετρελαιοβιομηχανίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή