Αναζητώντας την άκρη του νήματος

Αναζητώντας την άκρη του νήματος

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Εoσταδιακά απομακρύνεται από την περίπλοκη δομή των «διαπλεκόμενων» χαρτοφυλακίων που ελέγχουν τη Ruhrgas. Μέσω ανταλλαγής ενεργητικού με τη ΒΡ, η Εoήδη ήλεγχε τη Gelsenberg, εταιρεία χαρτοφυλακίου με μερίδιο 25,5% στη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία φυσικού αερίου της Ευρώπης. Πλέον συμφώνησε ν’ αγοράσει τα μερίδια, που ελέγχουν η Vodafone, η ThyssenKrupp και η RWE στη Bergemann, άλλη εταιρεία χαρτοφυλακίου που, μέσω συμφωνίας με τη Gelsenberg, ελέγχει τη Ruhrgas.

Αυτό δίνει στην Εoοικονομικό μερίδιο 42% στην εταιρεία. Σημαίνει, όμως, άραγε ότι η Εoελέγχει τη Ruhrgas; Οχι απαραιτήτως, γιατί η Βergemanελέγχεται από τον όμιλο άνθρακα RAG. Η Εoεξακολουθεί να πραγματοποιεί συνομιλίες με τη RAG για την εξαγορά του μεριδίου της. Ενα χαρτοφυλάκιο 39% στη RAG μπορεί να θεωρείτο ότι θα τις έδινε ισχυρό διαπραγματευτικό ατού, αλλά η άλλη μεγάλη μέτοχος είναι η RWE. Και οι αρμόδιες αρχές των καρτέλ, που έχουν καταβάλει -προς το παρόν ελάχιστα επιτυχείς- προσπάθειες απελευθέρωσης της γερμανικής αγοράς φυσικού αερίου ίσως ζητήσουν αντίτιμο για τη συγκατάθεσή τους.

Το τίμημα που καταβλήθηκε στη Vodafone, η οποία κληρονόμησε το μερίδιό της από τη Mannesmann, σημαίνει ότι η αξία της Ruhrgas αποτιμάται περίπου στα 10,4 δισ. ευρώ, ήτοι πολύ κοντά στην αξία που αποτιμήθηκε ένα χρόνο πριν με συμφωνίες που συνήψε η Εoμε τη RWE. Πρόκειται ακριβώς για την ονομαστική αξία των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων της Ruhrgas συν τη μη υποτιμηθείσα αξία των αγωγών της. Θα ήταν καλύτερα για τους επενδυτές αν υπήρχε μεγαλύτερη διαφάνεια σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις της Ruhrgas -τους όρους των συμβολαίων της με τη Gazprom, για παράδειγμα. Ωστόσο, σε μια δομή τόσο περίπλοκη όσο εκείνη της Ruhrgas, η διαφάνεια είναι πολυτέλεια.

ΗΡ/Compaq

Το σημείο που πείθει περισσότερο για την ορθότητα μιας συγχώνευσης μεταξύ Hewlett-Packard και Compaq είναι ότι οι προοπτικές καμιάς εταιρείας από τις δύο δεν είναι συνταρακτικές. Ανεξαρτήτως αν τα αποτελέσματα τέταρτου τριμήνου της ΗΡ ήταν ή όχι καλύτερα από τις προσδοκίες των αναλυτών, πολύ δύσκολα χαίρεται κανείς για μια πτώση των κερδών κατά 90%. Η εξαγορά της Compaq θα βοηθούσε τη ΗΡ να δώσει την εντύπωση (μάλλον χωρίς να πείσει) της ΙΒΜ. Για την Compaq, δεν είναι τρομερά ελκυστική η προοπτική να χάσει τον πόλεμο με την Dell ανεξάρτητη.

Οι αγορές προσωπικών υπολογιστών και εκτυπωτών είναι ώριμες. Η ΗΡ δεν κυριαρχεί στους server και τις υπηρεσίες. Η διευθύνουσα σύμβουλός της, Κάρλι Φιορίνα, υποστηρίζει ότι η εταιρεία δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου να δώσει έμφαση στην οργανική ανάπτυξή τους. Η εξαγορά των δραστηριοτήτων της Compaq με τα πιο φθηνά προϊόντα θα της παρείχε μάλλον περισσότερη ποσότητα παρά ποιότητα, ενώ η μεγαλύτερη έκθεση στους προσωπικούς υπολογιστές είναι πικρό χάπι. Δεν υπάρχουν πιο ελκυστικοί στόχοι; Μια αμυντική συγχώνευση είναι αξιοσέβαστο σχέδιο. Ομως, οι αμυντικές συγχωνεύσεις είναι ευκολότερες μεταξύ των παλαιού τύπου βιομηχανικών εταιρειών, που διαθέτουν πιο εύπλαστους υπαλλήλους και πελάτες. Και δεν βοηθά το γεγονός ότι η ΗΡ διαθέτει υπερήφανη ιστορία και μετόχους μεγάλων και δύσκολων οικογενειών.

Βayer

Το σύνδρομο Cipro εξαντλείται. Η λάμψη που προσέδωσε προσωρινά στη Bayer το σκεύασμα αυτό κατά του άνθρακα ξεθώριασε με τα χείριστα στοιχεία τρίτου τριμήνου, που αποδείχθηκαν πολύ χαμηλότερα και από τις χαμηλότερες προβλέψεις. Μετά την απόσυρση του Baycol, η κατάσταση πήγε από το κακό στο χειρότερο.

Η πτώση των φαρμακευτικών είχε προβλεφθεί, αλλά η απουσία ανάκαμψης του Kogenate είναι ανησυχητική. Η Bayer τοποθετεί πλέον το κόστος των προβλημάτων του Baycol και του Kogenate στο 1,4 δισ. ευρώ για φέτος. Το Adalat, υπ’ αριθμόν 2 σκεύασμά της, και το Avelox, «διάδοχος» του Cipro, απογοήτευσαν. Ωστόσο, πραγματική ζημιά προκάλεσαν τα πολυμερή και τα χημικά, όπου τα λειτουργικά περιθώρια του 3,1% και του 2,5%, αντίστοιχα, είναι τα ιστορικά χαμηλότερα. Με το 60% των πωλήσεων να διοχετεύεται στην αυτοκινητοβιομηχανία, τα πολυμερή μοιάζει απίθανο ν’ ανακάμψουν σύντομα. Η Bayer παραδέχεται ότι η δομή της δεν κατόρθωσε να την προφυλάξει από την απόσυρση του Baycol και την επιδείνωση της οικονομικής κάμψης. Η εταιρεία μοιάζει να μην διαθέτει πλέον τους διοικητικούς πόρους που θα της επέτρεπαν να συνεχίσει. Ο ισολογισμός της, μετά την εξαγορά της Aventis CropScience, θα υποστεί επίσης πιέσεις. Η πώληση των φαρμακευτικών, ωστόσο, θα μπορούσε να της διασφαλίσει το μέλλον ως σημαντική παίκτρια στην αγορά και να της αποφέρει περίπου 20 δισ. δολάρια για τη στήριξη των υπόλοιπων δραστηριοτήτων της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή