Διχασμένη η ΓΣΕΕ για τις αυξήσεις στη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα

Διχασμένη η ΓΣΕΕ για τις αυξήσεις στη νέα συλλογική σύμβαση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό το πραγματικό και επικοινωνιακό βάρος των κυβερνητικών εξαγγελιών για τη φορολογική μεταρρύθμιση πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη συνεδρίαση της Δοίκησης της ΓΣΕΕ με αντικείμενο τη νέα εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας (ΕΓΣΣΕ) στον ιδιωτικό τομέα.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Χρήστος Πολυζωγόπουλος προανήγγειλε τις κυβερνητικές εξαγγελίες σε μία προσπάθεια δημιουργίας ευνοϊκού κλίματος, ωστόσο οι προσεγγίσεις των παρατάξεων για το ύψος των αυξήσεων το προσεχές έτος παρέμειναν εξαιρετικά αποκλίνουσες.

Η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ περιέγραψε στο σχέδιο καταγγελίας της ισχύουσας σύμβασης αυξήσεις που θα καλύπτουν τον πληθωρισμό, θα αποδώσουν στους εργαζόμενους τμήμα της αύξησης του ΑΕΠ και, τέλος, θα αναπληρώνουν τμήμα των απωλειών που κατέγραψαν τα εργατικά εισοδήματα τα προηγούμενα έτη. Δεδομένου ότι ο προσδωκόμενος μέσος πληθωρισμός για το 2002 υπολογίζεται σε 2,7 και οι απώλειες από το πρώτο έτος της ισχύουσας σύμβασης υπολογίζονται σε μισή περίπου ποσοστιαία μονάδα, το εισοδηματικό αίτημα της ΓΣΕΕ αποτιμάται σε ποσοστό 5% – 6%. Ωστόσο, ο γεν. γραμματέας της Συνομοσπονδίας και επικεφαλής της ΔΑΚΕ στη ΓΣΕΕ κ. Γ. Μανώλης έκανε λόγο για διαπραγματευτικό πλαίσιο που αποτυπώνει αυξήσεις της τάξεως του 8%.

Σαφέστερες ήταν οι θέσεις των δύο παρατάξεων της αριστεράς. Η Αυτόνομη Παρέμβαση (Συνασπισμός) ζήτησε αυξήσεις 12% προτείνοντας την παράλληλη υιοθέτηση του στόχου για την πλήρη σύγκλιση των αποδοχών στην Ελλάδα με αυτούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε διάστημα πέντε ετών.

Συνεπής από συνδικαλιστική άποψη αλλά μακριά από τα όρια του εφικτού ήταν η πρόταση που κατέθεσε η συνδικαλιστική παράταξη του ΚΚΕ (ΠΑΜΕ-ΔΑΣ) η οποία και προβλέπει αύξηση του ημερομισθίου από 7.221 δραχμές σήμερα σε 12.000 (+66%) και του κατώτατου μισθού από 161.131 δραχμές σε 300.000 δραχμές (+86%).

Σημειώνεται, ότι με βάση τη ρήτρα κάλυψης του πληθωρισμού που περιέχει η ισχύουσα σύμβαση οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να λάβουν από 1/1/2002 επιπλέον ποσοστό αύξησης της τάξεως του 0,6% -0,7%.

Στα θεσμικά αιτήματα που θέτει η Συνομοσπονδία ξεχωρίζουν τα ζητήματα της θεσμικής κατοχύρωσης των θέσεων απασχόλησης και των εργασιακών δικαιωμάτων σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων, ο έλεγχος των ελαστικών μορφών απασχόλησης και η βελτίωση της εισοδηματικής θέσης των εργατοτεχνιτών με την αύξηση του αριθμού των τριετιών.

Η καταγγελία της ισχύουσας σύμβασης αναμένεται μετά τη νέα συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΓΣΕΕ, στα μέσα Δεκεμβρίου. Οι πρώτες διαπραγματεύσεις για τη νέα, την πρώτη σε Ευρώ, ΕΓΣΣΕ αναμένονται το πρώτο δίμηνο του 2002.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή