Εκτός εμπροσθοφυλακής το Ασφαλιστικό

Εκτός εμπροσθοφυλακής το Ασφαλιστικό

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον στις άμεσες προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής. Στην επιβεβαίωση αυτού του συμπεράσματος παραπέμπουν τόσο οι αναφορές του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δ. Ρέππα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όσο και η υποβάθμιση του ζητήματος από τον προβληματισμό που ανταπτύχθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής. Φυσικά, το Ασφαλιστικό συνεχίζει να έχει τη σημασία του, αλλά μόνο ή κυρίως στο επίπεδο του πολιτικού οφέλους που μπορεί να προσφέρει στο κυβερνών κόμμα η επίτευξη μιας συμφωνίας με τα συνδικάτα. Υπό αυτό το πρίσμα ο διάλογος και η εξασφάλιση συμφωνιών ανάγεται σε αυτοσκοπό, προδιαγράφοντας περισσότερο κάποιες ασφαλιστικές ρυθμίσεις παρά μία -έστω και περιορισμένη- ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Στόχος

«Ο στόχος μας δεν έχει χρονική αναφορά. Εχει αναφορά ουσίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέππας, διευκρινίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να επιτύχει «μία λύση με συμφωνία η οποία θα είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων αυτής της γενιάς, αλλά και κάθε γενιάς που ακολουθεί και φιλοδοξεί να μπει στο χώρο της εργασίας». Χαρακτηριστική της νέας αφετηρίας του υπουργείου είναι και η απάντηση του κ. Ρέππα αναφορικά με το πόρισμα της επιτροπής του υπουργείου. «Δεν έχω υπόψη μου κάποια έκθεση επιστημόνων, ειδικών εμπειρογνωμόνων», απάντησε σε σχετική ερώτηση, ενώ χαρακτήρισε αρνητικό το φαινόμενο των συνταξιοδοτήσεων που προκλήθηκε το προηγούμενο διάστημα σε συνθήκες πανικού. Ο τρόπος που χειρίζεται η νέα ηγεσία το θέμα, προκάλεσε τα θερμά σχόλια και των συνδικαλιστών της ΠΑΣΚΕ, σε σύσκεψη της οποίας παρέστη προχθές η τρόικα του υπουργείου. Πάντως, ο κ. Ρέππας ο οποίος θα συναντηθεί αύριο με τον πρωθυπουργό, ανακοίνωσε ότι συμφωνήθηκε τελικά ο τρόπος καταβολής των χρεών του Δημοσίου προς το ΙΚΑ. Ρύθμιση η οποία «θα αποτελέσει τον πιλότο» και για την αντιμετώπιση των οφειλών προς άλλα ασφαλιστικά Ταμεία. Ηδη, ο διοικητής του ΟΑΕΕ κ. Κόντος σε συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ρ. Σπυρόπουλο εξασφάλισε τη δέσμευση για σταδιακή καταβολή ποσού 126 δισ. δρχ., ενώ μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου αναμένεται η εκταμίευση 30 δισ. προς το ΤΕΒΕ.

Το ΙΚΑ

Σε ό, τι αφορά το ΙΚΑ, η εξόφληση του 1,3 τρισ. δρχ. θα γίνει σε 15 χρόνια με τη μορφή ομολόγων Ωστόσο, το Ταμείο θα έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει διαδικασία τιτλοποίησης για το 50% της οφειλής του Δημοσίου (650 δισ. δρχ.). Αναφορικά με τις αποφάσεις της κυβερνητικής επιτροπής ο κ. Ρέππας περιορίστηκε να ανακοινώσει την αύξηση του επιδόματος ανεργίας κατά 5% από την 1.1.200 και κατά 5% από το μεθεπόμενο έτος.

Απασχόληση

Ταυτοχρόνως, εξήρε τη σύνδεση των φοροαπαλλαγών, με το στόχο αύξησης της απασχόλησης, παρότι δεν έκρυψε και το σκεπτικισμό σχετικά με τις συνέπειες που θα έχουν στην απασχόληση οι επιχειρηματικές επιλογές των συγχωνεύσεων. «Μετά τη διαπίστωση για την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης, ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτή η διαφαινόμενη ύφεση, όσον αφορά τις θέσεις εργασίας στην πατρίδα μας;», αναρωτήθηκε ο κ. Ρέππας.

Οπως τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης, «οι επιχειρήσεις το 2002 έχουν μια μεγάλη πρόκληση, να αξιοποιήσουν τις γενναίες φορολογικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς τους, με τον όρο όμως ότι θα ανταποκριθούν στο μεγάλο κοινωνικό αίτημα της απασχόλησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή