ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάρκο Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Μέχρι τα τέλη του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η αγορά γηπέδου 100 στρεμμάτων, στην Ανατολική Θεσσαλονίκη, για τη δημιουργία του Πάρκου Επιχειρήσεων Υψηλής Τεχνολογίας, που πρόκειται να δημιουργηθεί ύστερα από πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Β. Ελλάδος. Η εταιρεία διαχείρισης του Πάρκου, Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης Α.Ε., με αρχικό κεφάλαιο 200 εκατ. δρχ., απαρτίζεται από 62 εταιρείες-μετόχους του κλάδου Πληροφορικής, οι οποίοι θα προχωρήσουν μέχρι τέλη του έτους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, προκειμένου να υποστηριχθεί η υλοποίηση του Επιχειρηματικού Σχεδίου, συνολικού προϋπολογισμού 5 δισ. δρχ. Επιδιώκεται, πάντως, να συμμετάσχουν και άλλες εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και φορείς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, που ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2001, με πρωτοβουλία του ΣΕΠΒΕ. Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος είναι ο Αν. Τζήκας. Η αγορά του οικοπέδου, όπως διευκρινίσθηκε, θα καλυφθεί από ίδια κεφάλαια της Τεχνόπολης Θεσσαλονίκης Α.Ε. Εκτιμάται ότι οι υποδομές του Πάρκου θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τέλη του 2003. Ανάμεσα στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στην Τεχνόπολη συμπεριλαμβάνονται οι CompucoΑ.Ε., Πλαίσιο Computers ΑΕΒΕ, Πουλιάδης, LogicDis Α.Ε., Computer Life ΑΒΕΕ, Μακεδονικά Περιφερειακά, Singular Internatioanl, Mls Laserlock, καθώς και ο ΣΕΠΒΕ.

Μείωση επιτόκιων από την ΗSΒC

Σε μείωση των επιτοκίων καταθέσεων προχώρησε από τις 9 Νοεμβρίου η τράπεζα HSBC, προσαρμόζοντας τα επιτόκιά της στα νέα επίπεδα μετά την τελευταία μείωση του βασικού επιτοκίου ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Συγκεκριμένα, η HSBC διαμορφώνει το επιτόκιο λογαριασμού ταμιευτηρίου με βιβλιάριο ανεξαρτήτως ποσού στο 1,50% και χωρίς βιβλιάριο στο 2% για ποσά μέχρι 3 εκατ. δρχ. και 2,25% για ποσά άνω των 3 εκατ. δρχ. Στους τρεχούμενους λογαριασμούς τα επιτόκια κυμαίνονται από 2% (έως 3 εκατ. δρχ.) 2,25% (από 3-5 εκατ. δρχ.) και 2,50% (για ποσά άνω των 5 εκατ. δρχ.) Σημειώνεται ότι και μετά τις τελευταίες μειώσεις, τα επιτόκια καταθέσεων της HSBC διατηρούνται σε υψηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο της αγοράς, παραμένοντας ανταγωνιστικά για όλες τις κλίμακες των καταθέσεων.

Νέα συνταξιοδοτικά προγράμματα

Δύο νέα συνταξιοδοτικά προγράμματα σχεδίασε η ασφαλιστική εταιρεία Metrolife Εμπορική, θυγατρική του ομίλου της Εμπορικής τράπεζας. Πρόκειται για το «Metrolife Σύνταξη» συνταξιοδοτικό προϊόν συνδεόμενο με επένδυση που παρέχει εγγυημένη απόδοση περιοδικού ασφαλίστρου και με ελάχιστη εγγύηση 3% από την αρχή του συμβολαίου και μέχρι την έναρξη της συνταξιοδότησης. Το δεύτερο προϊόν «Γυναίκα+Σύνταξη» σχεδιάσθηκε με σκοπό να παρέχει καλύψεις που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες εργαζόμενων γυναικών σε ειδικές κατηγορίες επαγγελμάτων -συνήθως χωρίς συνταξιοδοτικές και άλλες καλύψεις- όπως νοσοκόμα σε σπίτι ή οικιακή βοηθός.

Διαμαρτυρία επαγγελματοβιοτεχνών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας διοργανώνει στις 29 Νοεμβρίου η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων που κήρυξε η ΓΣΕΒΕΕ. Οι επαγγελματοβιοτέχνες διαμαρτύρονται για μια σειρά εκκρεμοτήτων στον κλάδο τους, με κυριότερα προβλήματα το φορολογικό, τη χρηματοδοτική στήριξη των ΜΜΕ, την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των πολυκαταστημάτων και του αθέμιτου ανταγωνισμού και την υπεράσπιση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί μπροστά στο ΒΕΘ, στην πλατεία Αριστοτέλους, στις 7 μ.μ. και μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή, η ΟΕΒΕ Σερρών, η Ομοσπονδία Επαγγελματιών Εμπόρων Θεσσαλονίκης, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και το σωματείο Συνταξιούχων ΤΕΒΕ Θεσσαλονίκης. Την αμέριστη συμπαράστασή του εξέφρασε το ΕΚΘ.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση έγιναν κατ’ αρχήν αποδεκτά από τον επιχειρηματικό κόσμο. Είναι φανερό σε όλους ότι αυτά πρέπει να λειτουργήσουν και να αποδώσουν εντός του 2002, προκειμένου να βγει η οικονομία χωρίς απώλειες από τη διεθνή ύφεση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή