ΕΝ ΣΥΝΤΟΜΙΑ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα βήμα πριν από την ύφεση η Γαλλία

Δραστική υποχώρηση εμφάνισε η βιομηχανική παραγωγή το Σεπτέμβριο στη Γαλλία, διαμορφώνοντας συνθήκες, οι οποίες υποδηλώνουν ότι η δεύτερη οικονομία της ευρωζώνης πιθανώς να εισέλθει σε ύφεση το τέταρτο και τελευταίο τρίμηνο του έτους. Τα στοιχεία του εθνικού γραφείου στατιστικής καταγράφουν πτώση 0,9% σε μηνιαία βάση στη συνολική βιομηχανική παραγωγή, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων ειδικά η παραγωγή καταναλωτικών προϊόντων σημείωσε σοβαρή πτώση. Ανάλογα στοιχεία δημοσιοποίησε και η Ιταλία, η οποία είχε ελάττωση βιομηχανικής παραγωγής 0,8% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση τόσο στην περίπτωση της Ιταλίας όσο και της Γαλλίας η περιστολή της παραγωγής καθιστούν εμφανείς τις συνέπειες από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Μειώθηκαν οι αιτήσεις ανεργίας

Απροσδόκητη ήταν η κατά 8.000 μείωση των αιτήσεων επιδόματος ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη εβδομάδα το φαινόμενο παρατηρήθηκε για τρίτη διαδοχική εβδομάδα, αλλά ο αριθμός των εκτός παραγωγικής διαδικασίας ατόμων έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 18% από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Τα σχετικά στοιχεία δόθηκαν από το υπουργείο Εργασίας, το οποίο ανέφερε επίσης ότι οι αιτήσεις επιδόματος ανεργίας οι υποβληθείσες για πρώτη φορά μειώθηκαν σε 444.000 την εβδομάδα 3-10 Νοεμβρίου έναντι των αναθεωρημένων 452.000 την παρελθούσα εβδομάδα. Σύμφωνα με ανεξάρτητους οικονομολόγους οι εκτιμήσεις ήθελαν τις αιτήσεις να αυξάνονται σε 466.000 την εβδομάδα 3-10 Νοεμβρίου.

«Γάμος» Commerzbank-ΑΜΒ

Ενεκρίθη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η κοινοπραξία μεταξύ της γερμανικής τράπεζας Commerzbank και της, επίσης, γερμανικής ασφαλιστικής εταιρείας ΑΜΒ, η οποία θεωρείται ότι θα αποβεί προς όφελος των καταναλωτών. Επιπλέον, θα αναθερμάνει τον ανταγωνισμό, δεδομένου ότι θα δημιουργήσει νέα κέντρα διανομής σε μία αγορά με αρκετούς παίκτες. Η νέα κοινοπραξία θα διανείμει ασφάλειες εν γένει και ασφάλειες ζωής ειδικότερα εντός των συνόρων της γερμανικής αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι η ΑΜΒ ανήκει στην ιταλική Generali.

Μετά την εξαγορά οι απολύσεις

Πριν ακόμα συμπληρωθεί εξάμηνο από την εξαγορά της μεξικανικής τράπεζας Banamex από την Citigroup, η τελευταία ανακοίνωσε ότι προτίθεται να περικόψει 7.800 θέσεις εργασίας για να μειώσει τις δαπάνες της. Οπως ανέφερε χθες η Citigroup θα μειωθούν 4.200 θέσεις εργασίας εντός του ομίλου και 3.600 επιπλέον από τη Banamex. Οι περικοπές, οι οποίες θα αφορούν κυρίως εργαζομένους στο Μεξικό, θα κοστίσει στη Citigroup περί τα 145 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημιώσεις. Τον Οκτώβριο η Banamex είχε ανακοινώσει ότι θα κλείσει 101 υποκαταστήματά της και θα απολύσει 2.700 υπαλλήλους της.

«Εκτοξεύθηκε» η Βuhrmann

Σημαντική άνοδο κατά 30% εμφάνισε η τιμή της μετοχής της ολλανδικής Buhrmann, φθάνοντας χθες στα υψηλότερα επίπεδα του τριμήνου των 9,80 ευρώ, δεδομένου ότι δεν προέβη σε προειδοποιητική ανακοίνωση κερδών και με τον τον τρόπο αυτό ικανοποίησε τους επενδυτές. Η εταιρεία, η μεγαλύτερη στον κόσμο σε είδη γραφείου, είχε ήδη προβεί σε δύο ανακοινώσεις τέτοιου περιεχομένου εντός του τρέχοντος έτους. Με το σκεπτικό αυτό οι αναλυτές θεωρούσαν αναπόφευκτη και μία τρίτη, εφόσον η οικονομία είχε επιδεινωθεί περαιτέρω από την τελευταία προειδοποίηση και μετά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή