Η κάμψη δεν θα είναι σύντομη, παραδέχεται η ΕΚΤ

Η κάμψη δεν θα είναι σύντομη, παραδέχεται η ΕΚΤ

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την επιβεβαιωμένη, πλέον, κάμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας στο τέλος του τρέχοντος έτους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραδέχεται, στην έκδοση Νοεμβρίου του Μηνιαίου Δελτίου, ότι τα προβλήματα της οικονομίας θα παραταθούν μέχρι κάποιο χρονικό σημείο του 2002. Ολες οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει, σημειώνουν οι αναλυτές, θα χρειαστεί να αναθεωρηθούν σε χαμηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, στην ίδια ανάλυση, υπογραμμίζει πως η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα επιβεβαιωθεί στη διάρκεια του επόμενου έτους, καθώς μάλιστα οι βασικές μακροοικονομικές ισορροπίες παραμένουν υγιείς και, επομένως, «δεν απαιτείται κάποια παρατεταμένη οικονομική πολιτική διορθώσεων».

Πληθωρισμός

Στο μηνιαίο δελτίο της ΕΚΤ επιβεβαιώνεται πάντως η θέση επί της οποίας ο κ. Βιμ Ντούιζενμπεργκ, πρόεδρος της Ευρωτράπεζας, στήριξε την πρόσφατη μείωση του βασικού επιτοκίου κατά μισή εκατοστιαία μονάδα.

Ο πληθωρισμός οδηγείται σε χαμηλότερα επίπεδα και δεν φαίνεται να υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Η αποκλιμάκωση θα είναι σταδιακή, καθώς αφαιρούνται από τη δομή των τιμών οι πιέσεις που είχε ασκήσει πέρυσι η ανατίμηση του πετρελαίου. Αποδεικνύεται τώρα πως η επίπτωση ήταν μάλλον περιοδική και δεν πέρασε με ορμή στις τιμές των παραγωγών, κάτι που θα οδηγούσε σε μακρόχρονη διάδοση των πληθωριστικών πιέσεων. Οι μισθοί δεν προσαρμόστηκαν ούτε αμέσως, ούτε στο μέγεθος των ανατιμήσεων, γεγονός που ευνοεί τώρα την κάμψη του πληθωρισμού.

Επιπλέον, οι αναλυτές της ΕΚΤ υπενθυμίζουν ότι ο υψηλός ρυθμός αύξησης στην κυκλοφορία του χρήματος (Μ3) δεν αντανακλά πληθωριστικές πιέσεις, αλλά μετακινήσεις τοποθετήσεων από μη κατοίκους της Ευρωζώνης. Για τον λόγο αυτό οι υπηρεσίες της κεντρικής τράπεζας θα «καθαρίσουν» πλήρως τα σχετικά στοιχεία. Υπενθυμίζεται ότι η εξέλιξη του Μ3 αποτελεί έναν από τους πυλώνες που λαμβάνει υπόψη του το διοικητικό συμβούλιο, προκειμένου να διαμορφώσει την πολιτική επιτοκίων.

Εξαιρετικά κέρδη για το επενδυτικό κοινό επιφύλαξαν εξάλλου χθες και οι τιμές των μετοχών των αεροπορικών εταιρειών, συνεχίζοντας να ευνοούνται από τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης του κλάδου, που δόθηκαν στη δημοσιότητα προχθές βάσει στοιχείων. Η τιμή της μετοχής της British Airways απογειώθηκε με ρυθμούς της τάξεως του 17% χθες, στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων μηνών, ενώ της Air France απέδιδε κέρδη 10% και της Lufthansa σημείωνε άνοδο 8,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή