ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Με 1.400 δραχμές «καπελώνει» ο ΟΤΕ τα πάγια τέλη του διμήνου

Πρόσθετα ετήσια έσοδα που θα ξεπεράσουν τα 40 δισ. δρχ. εξασφαλίζει για το 2002 ο ΟΤΕ μόνο με μια κίνηση. Με την αύξηση των πάγιων τελών του κατά 25%, η οποία θα επιβληθεί από το νέο έτος, κάτι που σημαίνει ότι νέο σημείο εκκίνησης των λογαριασμών κάθε διμήνου θα είναι οι 7.000 δρχ. (συν ΦΠΑ) αφού τα πάγια τέλη (του διμήνου) από τις 5.600 δρχ. που είναι σήμερα θα εκτιναχθούν στις 7.000 δρχ. Ετσι από την εκτίναξη των παγίων τελών του ΟΤΕ θα πληγούν οι πλέον αδύναμοι οικονομικά συνδρομητές του, για τους οποίους πιθανώς ο Οργανισμός (όταν του το επιτρέψει το διαβόητο σύστημα τιμολόγησης) να υιοθετήσει ειδικό τιμολόγιο για την τρίτη ηλικία, τους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά και για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Στο ίδιο πάντως πακέτο των νέων τιμολογίων περιλαμβάνονται και μειώσεις: κατά 11% των αστικών κλήσεων. Ετσι η ανά λεπτό κλήση μειώνεται σε 8,9 δρχ. από 10,5 δρχ. χρέωση που θα ισχύει για όλο το εικοσιτετράωρο, καθώς καταργείται το μειωμένο βραδινό τιμολόγιο (10 μ.μ. – 8 π.μ.).

Ο ΟΤΕ υποχρεωμένος να προσαρμόσει το κόστος της αστικής κλήσης, σύμφωνα με το κοστολόγιό του, τώρα ανακαλύπτεται ότι χρέωνε με καπέλο την αστική μονάδα για δύο τουλάχιστον χρόνια!…

=- Επίσης κατά 23% μειώνεται το κόστος τής ανά λεπτό υπεραστικής κλήσης, στις 21,45 δρχ. από τις 28 δρχ. που ισχύουν σήμερα.

Το κόστος πρόσβασης στο Internet μέσω του ενιαίου Πανελλαδικού Αριθμού Κλήσης (ΕΠΑΚ) παραμένει στις 120 δρχ. την ώρα και στις 60 δρχ. από τις 10 το βράδυ ώς τις 8 το πρωί.

Το κόστος των διεθνών κλήσεων μέσω του ΟΤΕ, θεωρείται βέβαιο ότι θα περιοριστεί και κάτω των 94 δρχ. το λεπτό, απόρροια του ανταγωνισμού που ήδη έχει αναπτυχθεί, ενώ το επόμενο βήμα θα αφορά χρέωση ανά δευτερόλεπτο με την ταυτόχρονη επιβολή νέου πάγιου τέλους κλήσης (Call set up) που θα επιβάλλεται για κάθε κλήση, ανεξάρτητα από τη διάρκειά της. Χθες ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι τα νέα τιμολόγια θα τεθούν σε ισχύ σε 45 ημέρες, με τη δημοσίευσή τους και την ολοκλήρωση του κοστολογικού ελέγχου που διεξάγει η ΕΕΤ&Τ μέσω της ΚΡΜG.

Η καταγγελία της ισχύουσας σύμβασης αναμένεται μετά τη νέα συνεδρίαση της Ολομέλειας της ΓΣΕΕ, στα μέσα Δεκεμβρίου. Οι πρώτες διαπραγματεύσεις για τη νέα, την πρώτη σε Ευρώ, ΕΓΣΣΕ αναμένονται το πρώτο δίμηνο του 2002.