Μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά διεκδικούν οι συνεταιριστικές τράπεζες

Μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά διεκδικούν οι συνεταιριστικές τράπεζες

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, προκειμένου να διευρυνθεί η πελατειακή βάση των συνεταιριστικών τραπεζών που λειτουργούν στη χώρα μας, ζητά η Ενωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος (ΕΣΤΕ), που επιδιώκει την ενδυνάμωση του θεσμού μέσα από τη συνεργασία της με μεγάλη συνεταιριστική τράπεζα στην Ευρώπη. Οπως δήλωσε, χθες, ο πρόεδρος της ΕΣΤΕ κ. Ν. Μυρτάκης σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συνεταιριστικής Πίστης που πραγματοποιείται στις 23 και 24 Νοεμβρίου, η Πανελλήνια Τράπεζα βρίσκεται σε συνομιλίες με την ολλανδική Rambo Bank και τη γερμανική DZ Bank, για το ενδεχόμενο συμμετοχής μίας εκ των δύο στο μετοχικό κεφάλαιο της πρώτης. Πρόκειται για δύο από τα μεγαλύτερα συνεταιριστικά πιστωτικά ιδρύματα, που συγκεντρώνουν αντίστοιχα 424 και 2.034 τοπικές συνεταιριστικές τράπεζες και το μερίδιο αγοράς τους φθάνει το 20% περίπου στις τοπικές αγορές της Ολλανδίας και της Γερμανίας. Η Πανελλήνια Τράπεζα ιδρύθηκε από τις 15 Συνεταιριστικές Τράπεζες και από τους 23 Πιστωτικούς Συνεταιρισμούς που λειτουργούν στη χώρα μας και σύμφωνα με τους στόχους που έχουν θέσει τα μέλη της την προσεχή πενταετία θα αναπτύξει ένα δίκτυο 50 καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα.

Αναφερόμενος στις προοπτικές του θεσμού στη χώρα μας ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων κ. Π. Κωστάκης, υποστήριξε ότι παρά τη συγκέντρωση που χαρακτηρίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, η συνεταιριστική πίστη έχει περιθώρια ανάπτυξης, καθώς συγκριτικό της πλεονέκτημα παραμένει η προνομιακή σχέση που μπορεί να αναπτύξει με την τοπική επιχειρηματική κοινότητα. Με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου του 2001, οι 15 συνεταιριστικές τράπεζες έχουν ενεργητικό 208 δισ. δρχ., οι χορηγήσεις τους φθάνουν τα 156 δισ. δρχ. και οι καταθέσεις τα 131 δισ. δρχ., ενώ τα ίδια κεφάλαια ξεπερνούν τα 68 δισ. δρχ. Για την περαιτέρω επέκταση της πελατείας της και διεύρυνση των εργασιών των συνεταιριστικών τραπεζών, οι εκπρόσωποι της ΕΣΤΕ ζήτησαν τη αλλαγή του θεσμικού πλαισίου και την παροχή τής δυνατότητας διενέργειας συναλλαγών με μη μέλη, την αύξηση του αριθμού των μερίδων και την παροχή φορολογικών κινήτρων, αιτήματα που θα μεταφερθούν προς την ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας, στο πλαίσιο της σχετικής πρωτοβουλίας που ανακοίνωσε ο κ. Ν. Χριστοδουλάκης.

Επόμενο βήμα για την ενίσχυση της λειτουργίας των συνεταιριστικών τραπεζών, θα αποτελέσει η εγκατάσταση ενιαίου μηχανογραφικού συστήματος για την καλύτερη εξυπηρέτηση των μελών τους, ενώ η επιδίωξη συνεργασίας με ευρωπαϊκή τράπεζα, θα επιτρέψει τη μεταφορά τεχνογνωσίας από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά ιδρύματα, που έχουν πλούσια εμπειρία στην ανάπτυξη του συνεταιριστικού θεσμού.

Το κόστος των διεθνών κλήσεων μέσω του ΟΤΕ, θεωρείται βέβαιο ότι θα περιοριστεί και κάτω των 94 δρχ. το λεπτό, απόρροια του ανταγωνισμού που ήδη έχει αναπτυχθεί, ενώ το επόμενο βήμα θα αφορά χρέωση ανά δευτερόλεπτο με την ταυτόχρονη επιβολή νέου πάγιου τέλους κλήσης (Call set up) που θα επιβάλλεται για κάθε κλήση, ανεξάρτητα από τη διάρκειά της. Χθες ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι τα νέα τιμολόγια θα τεθούν σε ισχύ σε 45 ημέρες, με τη δημοσίευσή τους και την ολοκλήρωση του κοστολογικού ελέγχου που διεξάγει η ΕΕΤ&Τ μέσω της KPMG.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή