Προς κατάργηση οδηγείται το ημερήσιο δελτίο τιμών καυσίμων

Προς κατάργηση οδηγείται το ημερήσιο δελτίο τιμών καυσίμων

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κατάργηση του ημερήσιου δελτίου τιμών καυσίμων προσανατολίζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις επί του νομοσχεδίου για τα πετρελαιοειδή. Δεδομένων και των μάλλον σημαντικών αποκλίσεων που παρουσιάζονται μεταξύ του δελτίου και των τιμών στα πρατήρια, εκτίμηση του υφυπουργού Ανάπτυξης-Τομέας Εμπορίου Χρήστου Θεοδώρου είναι ότι «το ημερήσιο δελτίο τιμών δεν βοηθά τελικά τον καταναλωτή, γι’ αυτό και εξετάζεται η έκδοση του ανά δεκαπενθήμερο ή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Στο πλαίσιο, δε, των αλλαγών που εξετάζονται είναι η άμεση πρόσβαση των πρατηριούχων στις εταιρείες πετρελαιοειδών αλλά και η διαφοροποίηση του ωραρίου των πρατηρίων, θέμα που έχει τεθεί από τους ίδιους τους πρατηριούχους. Οι όποιες αλλαγές αποφασισθούν τελικώς, θα έχουν -κατά τον κ. Θεοδώρου- ολοκληρωθεί έως το τέλος της χρονιάς. Να σημειωθεί ότι από προχθές ειδικά συνεργεία ξεκίνησαν ελέγχους σε βυτιοφόρα και πρατήρια, προκειμένου να διαπιστωθεί όχι μόνο αν τηρούνται οι προβλεπόμενοι κανονισμοί αλλά και πού οφείλονται «οι τεράστιες διαφορές που παρατηρούνται στις τιμές των καυσίμων από πρατήριο σε πρατήριο». Σε ό,τι αφορά τώρα στην τιμολόγηση των φαρμάκων, ο υφυπουργός δήλωσε ότι θα προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση με αναδρομική ισχύ για τον σημερινό τρόπο καθορισμού των τιμών, διευκρινίζοντας ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αφήνει ένα εύλογο χρονικό περιθώριο προσαρμογής που μπορεί να φθάσει μέχρι το ένα έτος. Εν όψει του ευρώ και της ισχύος της νομοθετικής ρύθμισης για την απαγόρευση των πωλήσεων κάτω του κόστους και με δεδομένη την επιδίωξη συγκράτησης του πληθωρισμού, ο κ. Χρ. Θεοδώρου δήλωσε ότι θα ανοίξει νέο γύρο επαφών με τη βιομηχανία και το λιανεμπόριο «για να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα».

Ωστόσο ο υφυπουργός -εμμέσως πλην σαφώς- εξέφρασε επιφυλάξεις για την επιτυχή εφαρμογή της νομοθετικής ρύθμισης για τις πωλήσεις κάτω του κόστους, αποδεχόμενος την ύπαρξη «παραθύρων» και λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το κόστος των διεθνών κλήσεων μέσω του ΟΤΕ, θεωρείται βέβαιο ότι θα περιοριστεί και κάτω των 94 δρχ. το λεπτό, απόρροια του ανταγωνισμού που ήδη έχει αναπτυχθεί, ενώ το επόμενο βήμα θα αφορά χρέωση ανά δευτερόλεπτο με την ταυτόχρονη επιβολή νέου πάγιου τέλους κλήσης (Call set up) που θα επιβάλλεται για κάθε κλήση, ανεξάρτητα από τη διάρκειά της. Χθες ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι τα νέα τιμολόγια θα τεθούν σε ισχύ σε 45 ημέρες, με τη δημοσίευσή τους και την ολοκλήρωση του κοστολογικού ελέγχου που διεξάγει η ΕΕΤ&Τ μέσω της KPMG.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή