ΠΡΟΣΩΠΟ/ΝΤΑΝΙΕΛ ΜΠΟΥΤΟΝ

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προβληματισμένος εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Societe Generale, Ντανιέλ Μπουτόν, μετά τη σοβαρότερη από την αναμενόμενη πτώση, η οποία σημειώθηκε στα τριμηνιαία κέρδη της τράπεζάς του. Συγκεκριμένα, τα κέρδη τρίτου τριμήνου μειώθηκαν κατά 20,2% εξαιτίας της εξασθένησης του κλάδου της επενδυτικής τραπεζικής ως συνέπεια της πτωτικής πορείας των διεθνών χρηματιστηρίων. Ειδικότερα, ο κ. Μπουτόν ανέφερε ότι τα καθαρά κέρδη της Societe Generale περιορίστηκαν σε 394 εκατομμύρια ευρώ το εν λόγω τρίμηνο έναντι των 494 εκατομμυρίων ευρώ προ ενός έτους και των 444 εκατομμυρίων ευρώ, που είχαν προβλέψει οι αναλυτές.

Ο Ντανιέλ Μπουτόν, ο οποίος διατηρεί ακέραιη την άποψη μερί μοναχικής πορείας της τραπέζης του, είχε αντιτεθεί σθεναρά στην τριμερή συμμαχία ΒΝΡ-Ρaribas-Societe Generale. Το 1999 είχε φθάσει ένα βήμα πριν από τη συγχώνευση με την Paribas, αλλά η πραξικοπηματική παρέμβαση της ΒΝΡ διέλυσε τη συνεργασία και άλλαξε τη στάση του κ. Μπουτόν. Σήμερα εξακολουθεί να εφαρμόζει την πολιτική των συμμαχιών και των μικρών μεριδίων σε άλλα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το τρίτο τρίμηνο η αδυναμία των αγορών κατέστη εμφανής στα κεφαλαιακά κέρδη της Societe Generale από το επενδυτικό της χαρτοφυλάκιο σε μετοχές βιομηχανιών. Το γεγονός αυτό υπερσκέλισε τις θετικές επιδόσεις στα τμήματα λιανικής τραπεζικής και παροχής τραπεζικών υπηρεσιών προς επιχειρήσεις.

Πάντως, τα κέρδη της Societe Generale μπορούν να συγκριθούν με τα αντίστοιχα της ολλανδικής ΑΒΝ Amro και της ελβετικής UBS, οι οποίες ανέφεραν μείωση καθαρών κερδών σχεδόν σε ποσοστό 40% την εβδομάδα αυτή.

Πέραν τούτων, όμως, ο Ντανιέλ Μπουτόν διευκρίνισε ότι τα σχέδιά του να μειωθούν τα επίπεδα ισοσκελισμού στο χαρτοφυλάκιο μετοχών βιομηχανιών θα αποδώσει καρπούς το 2001, ενώ ο μεσοπρόθεσμος στόχος απόδοσης κεφαλαίου της τάξεως του 19% παραμένει αμετάβλητος.Κατερίνα Καπερναράκου

Εάν δεν παίρναμε τα μέτρα αυτά, τότε ο πληθωρισμός θα ήταν πολύ μικρότερος του στόχου, για την επόμενη διετία, τραυματίζοντας την ισχύ της οικονομικής δραστηριότητας, συμπλήρωσε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή