Φοροελαφρύνσεις με στόχο την ανατροπή του κλίματος

Φοροελαφρύνσεις με στόχο την ανατροπή του κλίματος

5' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με «μετρημένες» φορολογικές ελαφρύνσεις επιχειρεί η κυβέρνηση να αναστρέψει το δυσμενές κλίμα στο Χρηματιστήριο, ενώ καταβάλλει προσπάθειες για να αναδείξει το κοινωνικό της πρόσωπο.

Οι χθεσινές εξαγγελίες, αρχικώς του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και αργότερα του υπουργού Οικονομίας Νίκου Χριστοδουλάκη, για αύξηση του αφορολογήτου ορίου κατά 20% μεταφράζονται σε ετήσιο όφελος 30.000 δρχ. για κάθε φορολογούμενο.

Βέβαια, με ετήσιο όφελος 30.000 δρχ. για κάθε φορολογούμενο η κυβέρνηση δεν προχωρά σε αναδιανομή του εθνικού εισοδήματος, παρά τις αντίθετες δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας.

Πάντως, το νέο οικονομικό επιτελείο βάζει τέλος σε μια εποχή που στόχευε στην επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων και η νέα κατεύθυνση προσβλέπει στη διασφάλιση της ταχύρρυθμης ανάπτυξης και της διανομής των πλεονασμάτων για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε χθες την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 2.870.000, από 2.400.000 που είναι σήμερα, για μισθωτούς και συνταξιούχους για τα εισοδήματα του 2002 και την κατάργηση του πρώτου φορολογικού συντελεστή 5%. Η φορολογική κλίμακα για τις υπόλοιπες κατηγορίες διαμορφώνεται στα 2.530.000 δρχ. με διατήρηση όμως του συντελεστή 5%.

Υπενθυμίζεται ότι για τα εισοδήματα του 2002 προβλέπεται ανώτατος φορολογικός συντελεστής 40%.

Οσον αφορά στις επιχειρήσεις, ο υπουργός ανακοίνωσε τη μείωση στις ανώνυμες επιχειρήσεις και στις ΕΠΕ του φορολογικού συντελεστή έως και 2,5%.

Ο φορολογικός συντελεστής, που προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 35% από 1ης Ιανουαρίου του 2002, για τα εισοδήματα του 2002 μπορεί δηλαδή να μειωθεί περαιτέρω άλλες 2,5 εκατοστιαίες μονάδες και να φτάσει έως το 32,5% εάν συνοδεύεται από μία ανάλογη αύξηση της απασχόλησης στην επιχείρηση. Για τον τρόπο εφαρμογής θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ των παραγωγικών φορέων, της ΓΣΕΕ, του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να εφαρμοσθεί από τις επιχειρήσεις.

Οπως τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης, «οι επιχειρήσεις το 2002 έχουν μια μεγάλη πρόκληση, να αξιοποιήσουν τις γενναίες φορολογικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες προβαίνει η κυβέρνηση με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητάς τους, με τον όρο όμως ότι θα ανταποκριθούν στο μεγάλο κοινωνικό αίτημα της απασχόλησης».

Σημειώνεται ότι σήμερα ο συντελεστής φορολόγησης των μη εισηγμένων επιχειρήσεων είναι 37,5%.

Επίσης ο υπουργός ανακοίνωσε την κατάργηση των χαρτοσήμων σε πέντε μεγάλες κατηγορίες. Συγκεκριμένα, καταργείται το χαρτόσημο μισθωτών υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα, το οποίο επιβαρύνει κατά 0,6% τις αποδοχές των εργαζομένων και άλλο τόσο τον εργοδότη.

Από την κατάργηση αυτού του χαρτοσήμου θα επέλθει ετήσιο όφελος στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα κατά 25.000 δρχ. (συνολικά 50 δισ. δρχ.). Ανάλογο θα είναι και το όφελος και για τις επιχειρήσεις.

Επίσης, καταργείται το χαρτόσημο το οποίο απαιτείται είτε για τη δήλωση έναρξης είτε για τη δήλωση αλλαγής της επαγγελματικής δραστηριότητας, το χαρτόσημο σε συναλλαγματικές και γραμμάτια, καθώς και το χαρτόσημο επί των υπευθύνων δηλώσεων του ν. 105.

Τα μόνα χαρτόσημα τα οποία παραμένουν σε ισχύ, είναι αυτά τα οποία αφορούν τα ενοίκια, τα οποία θα συνεξεταστούν με το ευρύτερο θέμα φορολόγησης ακινήτων το 2002, οπότε θα αποφασισθεί η κατάργησή τους, αλλά μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αναμόρφωσης της φορολογίας ακινήτων.

Επίσης η κυβέρνηση από 1-1- 2002 προχωρά στη φορολόγηση των repos κατά 7%.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη, η φορολογία αυτή είναι εξαιρετικά χαμηλή και θα συγκεντρώσει έσοδα της τάξεως των 30 ή έως 35 δισεκατομμύρια δραχμές από έναν τεράστιο όγκο συναλλαγών repos που ξεπερνά τα 10 τρισεκατομμύρια δραχμές. Βέβαια, η φορολόγηση των repos είναι πιθανό να στρέψει τους επενδυτές σε άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα.

Από την 1-1-2002 προβλέπεται και η μείωση της φορολογίας στο μαζούτ. Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο μαζούτ μειώνεται κατά 50%.

Ολα τα παραπάνω μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες έχουν ένα καθαρό δημοσιονομικό κόστος της τάξεως των 230 δισεκατομμυρίων δραχμών, που είναι και το 0,5% του ΑΕΠ.

Εκτός από τις προαναφερόμενες ρυθμίσεις, μέσα στο 2002 θα εξεταστεί η φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών προϊόντων, προκειμένου «να αποκτήσουμε και μια ευθυγράμμιση με τις κυοφορούμενες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης.

Επίσης θα εξεταστεί η κατάργηση ορισμένων φόρων υπέρ τρίτων, όπως επίσης και η φορολόγηση των ακινήτων τα οποία είναι δηλωμένα σε εταιρείες Offshore με έναν τεχνητό τρόπο, έτσι ώστε να αποφεύγεται η κάθε είδους φορολόγησή τους.

Αναφερόμενος στο θέμα, ο κ. Χριστοδουλάκης τόνισε ότι «πιστεύουμε πως αυτή η προκλητική ανισότητα που επικρατεί στη μεταχείριση της ακίνητης περιουσίας πρέπει να τελειώνει, και γι’ αυτό εξετάζουμε και ελπίζω να είμαστε πολύ γρήγορα έτοιμοι στο να έχουμε μια ισότιμη φορολογική αντιμετώπιση των ακινήτων που ανήκουν σε εταιρείες Οffshore».

Ολα τα όπλα στη μάχη για την ανάπτυξη ρίχνει η κυβέρνηση

Ολα τα διαθέσιμα όπλα της ρίχνει στη μάχη για την ανάπτυξη η κυβέρνηση, ελπίζοντας ότι αργά ή γρήγορα η Κεφαλαιαγορά θα ανακάμψει αλλά και το διεθνές κλίμα θα γίνει θετικό. Στόχος είναι να αντέξει η ελληνική οικονομία το δύσκολο 2002, και να προχωρήσει με ταχύ και ενδεχομένως προεκλογικό βηματισμό στο 2003. Χθες, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, υπό την πίεση των διεθνών εξελίξεων μετά την 11η Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε σειρά φορολογικών μέτρων, που στοχεύουν να διατηρηθεί σε πρώτη φάση η ανάπτυξη στα επίπεδα του 3,8% το 2002. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου, μετά το τέλος της κυβερνητικής επιτροπής και του ΚΥΣΕΑ, επιχείρησε να μεταδώσει αισιοδοξία για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας. Η τελευταία κατά τον ίδιο, δεν αντιμετωπίζει πληθωριστικές πιέσεις και το σημαντικότερο θα συνεχίσει να έχει διπλάσια ανάπτυξη σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο.

Οπως εξήγησε στην κυβερνητική επιτροπή ο κ. Χριστοδουλάκης προχωρά σε μέτρα τόνωσης της ζήτησης, σε μια περίοδο κατά την οποία έχουν μετατεθεί για το 2003 (αντί του β’ εξαμήνου του 2002 που ήταν αρχικά) οι ελπίδες για ανάκαμψη της διεθνούς οικονομίας. Τα συγκεκριμένα μέτρα θα κοστίσουν στον προϋπολογισμό 265 δισ. δραχμές και θα χρηματοδοτηθούν όπως είπε ο υπουργός από το πλεόνασμα του 2002, το οποίο από το αρχικό 1,3% θα περιορισθεί στο 0,8% του ΑΕΠ. Η «απώλεια» 0,5% θα αντισταθμιστεί κατά 35 δισ. δραχμές από έσοδα που θα προέλθουν από τη φορολόγηση των repos με 7%. Ο κ. Χριστοδουλάκης παρουσίασε ως ισχυρό μέτρο αντιστάθμισης των «απωλειών», στην κυβερνητική επιτροπή, την αύξηση του ΦΠΑ κατά μία μονάδα.

Η πρόταση αυτή απεσύρθη, αφού προηγουμένως ο υπουργός πείσθηκε και από τα επιχειρήματα του κ. Γ. Παπαντωνίου, ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε ισχυρές πληθωριστικές προσδοκίες.Οι αυξήσεις του 2002 προς τους εργαζόμενους θα κινηθούν σύμφωνα με πληροφορίες στα επίπεδα του 2,5%, ενώ λίγο πάνω από το 3% υπολογίζεται ότι θα διαμορφωθούν οι αυξήσεις, που θα χορηγηθούν στους συνταξιούχους. Η επίτευξη του στόχου για ανάπτυξη 3,8% το 2002 ανέφερε ο κ. Χριστοδουλάκης, απαιτεί ορισμένα θέματα να κινηθούν με συντονισμένο και αυστηρό τρόπο στον νέο προϋπολογισμό. Ετσι κατά τον υπουργό:

1) Ο προϋπολογισμός του 2002 θα σεβαστεί όλες ανεξαιρέτως τις δεσμεύσεις για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής πολιτικής.

2) Θα επιταχύνει με κάθε τρόπο την αναπτυξιακή διαδικασία, δίνοντας βάρος στην επιτάχυνση της απορρόφησης των πόρων του ΚΠΣ και γενικότερα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο από χρονιά σε χρονιά καταλαμβάνει ένα όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στο εθνικό εισόδημα.

3) Η σύνταξη του προϋπολογισμού θα κινηθεί έχοντας στόχους πλεονάσματος, οι οποίοι δίνουν τη δυνατότητα άσκησης μιας πιο ευέλικτης πολιτικής, με στόχο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Και το 2002 η δημοσιονομική πολιτική θα συνεχίσει να δίνει έμφαση στη μείωση του δημοσίου χρέους. Κατά τον κ. Χριστοδουλάκη προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 97,3% το 2002 από 99,6% το 2001.

Δ. Γ. Παπαδοκωστόπουλος

Κ. Σημίτης: Κατανοούμε την αγωνία των πολιτών για ένα καλύτερο μέλλον

Μάχη με το χρόνο για να αντιμετωπίσει την ύφεση δίνει η ελληνική οικονομία. Στην Ελλάδα παρατήρησε χθες μετά τη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, διαμορφώνεται μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική, που κατά τον ίδιο «πρέπει να την αξιοποιήσουμε λαμβάνοντας υπόψη και το διεθνές πειβάλλον».

Αρνητικές διεθνείς εξελίξεις

Ο προϋπολογισμός του 2002 είπε ο κ. Σημίτης, καταρτίζεται σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας για τις διεθνείς πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου ανέφερε, επιδείνωσε περισσότερο την κατάσταση και ενίσχυσε το κλίμα αβεβαιότητας, που υπάρχει για τις προοπτικές της διεθνούς οικονομίας.

Από τις αρνητικές διεθνείς εξελίξεις, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, επηρεάστηκε και η Ελλάδα, αλλά σε μικρότερο βαθμό από ό,τι οι άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Παρ’ όλα αυτά οι διεθνείς οργανισμοί, υπογράμμισε ο ίδιος, εκτιμούν ότι η χώρα μας το 2002 θα αναπτυχθεί με ρυθμούς διπλάσιους από τους αντίστοιχους των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε απόλυτα ρεαλιστικό το στόχο για ανάπτυξη 3,8% το 2002 και σημείωσε ότι η εκτίμηση συμπίμπτει με τις αντίστοιχες των διεθνών οικονομικών οργανισμών (ΟΟΣΑ και ΔΝΤ).

Συγχρόνως συνέχισε ο πρωθυπουργός «επιμένουμε να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή σε κρίσιμους τομείς, όπως η παιδεία, η υγεία και η κοινωνική προστασία, όπου τα ποσοστά αύξησης των δαπανών θα είναι το 2002 υψηλότερα από το μέσο όρο των συνολικών δαπανών και σημαντικά υψηλότερα από τον πληθωρισμό».

«Πρώτο στάδιο μεταρρύθμισης»

Καταλαβαίνουμε, συνέχισε, ο πρωθυπουργός «την αγωνία του πολίτη και χτίζουμε τις υποδομές που θα τον προστατέψουν και θα τον βοηθήσουν για ένα καλύτερο αύριο για μια καλύτερη ζωή».

Κατά τον πρωθυπουργό η κυβέρνηση προχωρά στο πρώτο στάδιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, την αύξηση της απασχόλησης, την απλοποίηση των διαδικασιών, αλλά προπαντώς τη δικαιότερη κατανομή του εισοδήματος. Ολα τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση συμβάλλουν κατά τον κ. K. Σημίτη στην ισχυροποίηση της χώρας εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και εντός της διεθνούς οικονομίας Δ. Γ. Π.

Αποσπασματικές χαρακτήρισαν τις εξαγγελίες τα κόμματα

Για προχειρότητα κάνει λόγο ο τ. πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Μιλτ. Εβερτ σχετικά με τα φορολογικά μέτρα που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι: «Προ δύο μηνών έκανα ολοκληρωμένες προτάσεις για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, τις οποίες απέστειλα και στους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης. Χθες, η κυβέρνηση εξήγγειλε φορολογικά μέτρα αποσπασματικά, που σε ορισμένες μεμονωμένες περιπτώσεις αποτελούν μέρος των προτάσεών μου. Δυστυχώς, τα μέτρα της κυβέρνησης δεν έχουν συγκεκριμένη φιλοσοφία και δείχνουν προχειρότητα».

Από την πλευρά του, ο συντονιστής της ΟΔΕ οικονομικών υποθέσεων κ. Γ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι και αποσπασματικά και πολύπλοκα και άτολμα. Είναι όπως τονίζει, αποτέλεσμα έλλειψης σχεδιασμού και κατεύθυνσης, που χαρακτηρίζουν την κυβερνητική πολιτική. Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρει ότι η οικονομία χρειάζεται ολοκληρωμένες και καλά σχεδιασμένες παρεμβάσεις. Το «ράβε-ξήλωνε» της σημερινής κυβέρνησης δεν μπορεί να λύσει ούτε τα προβλήματα της ανάπτυξης ούτε τα προβλήματα των αδικιών που υπάρχουν στο φορολογικό σύστημα. Τέλος, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού και υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική, τόνισε ότι «οι εξαγγελθείσες φορολογικές ρυθμίσεις είναι ανεπαρκείς και αποσπασματικές. Επιστρέφουν στους ασθενέστερους ένα μικρό μόνο μέρος μιας μακράς αφαίμαξης και εξειδικεύονται με τρόπο που ευνοεί κυρίως τα υψηλά εισοδήματα. Η κυβέρνηση, σε αντίθεση με την προεκλογική καλλιέργεια προσδοκιών για πολιτικές αναδιανομής, υπέρ των ασθενέστερων και του κοινωνικού κράτους, συνεχίζει μια μονόπλευρη πολιτική εις βάρος όσων σήκωσαν το κύριο βάρος για την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή