Μέσα σε ένα χρόνο οι τιμές πώλησης των καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 10%

Μέσα σε ένα χρόνο οι τιμές πώλησης των καταστημάτων αυξήθηκαν κατά 10%

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένες κατά 10% σε ετήσια βάση ήταν οι τιμές πώλησης εμπορικών καταστημάτων με το πέρας του φετινού πρώτου εξαμήνου, ενώ άνοδο της τάξεως του 6,4% σημείωσαν οι τιμές πώλησης των κτιρίων γραφείων σύγχρονων προδιαγραφών, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος που ανακοινώθηκαν χθες. Με τον τρόπο αυτό επιβεβαιώνεται η πορεία ανάκαμψης της αγοράς, εν μέσω έντονου ανταγωνισμού, μεταξύ εταιρειών επενδύσεων σε ακίνητα και ξένων επενδυτικών funds για την απόκτηση ποιοτικών κτιρίων, πριν οι τιμές αυξηθούν σε επίπεδο που θα περιορίσει σημαντικά τις αποδόσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, σε επίπεδο εξαμήνου (δηλαδή συγκριτικά με το β΄ εξάμηνο του 2018) οι τιμές γραφείων υψηλών προδιαγραφών στο σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 2,2%, ενώ η αύξηση στην Αθήνα άγγιξε το 2% και στην υπόλοιπη Ελλάδα το 2,9%. Στη Θεσσαλονίκη δεν ξεπέρασε το 0,1%. Αντίστοιχα, για το σύνολο του 2018, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΤτΕ, οι τιμές πώλησης γραφείων στο σύνολο της χώρας αυξήθηκαν κατά 7,2%, με την άνοδο στην Αθήνα να αγγίζει το 9%, ενώ για τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη Ελλάδα δεν ξεπέρασε το 5,4%. Οσον αφορά τα ενοίκια γραφείων, αυτά ενισχύθηκαν κατά 2,4% κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο (σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο εξάμηνο), ενώ, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, στο σύνολο του 2018 η μέση αύξηση δεν ξεπέρασε το 2%.

Οσον αφορά τα εμπορικά καταστήματα, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο η αύξηση των τιμών πώλησης στο σύνολο της χώρας άγγιξε το 4,2% σε σχέση με το δεύτερο εξάμηνο του 2018. Στην Αθήνα, την ίδια περίοδο, η αύξηση άγγιξε το 4,6%, στη Θεσσαλονίκη το 5,6% και στην υπόλοιπη χώρα το 3%. Αντίστοιχα, για το σύνολο του 2018, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία της ΤτΕ, η μέση αύξηση στο σύνολο της χώρας διαμορφώθηκε σε 4,3%, αν και στην Αθήνα η αύξηση ήταν της τάξεως του 7,4%. Στον αντίποδα, στη Θεσσαλονίκη, οι τιμές πώλησης καταστημάτων το 2018 δεν ξεπέρασαν το 0,3% και στην υπόλοιπη Ελλάδα το 0,9%. Αναφορικά με τις τιμές ενοικίασης, κατά το φετινό πρώτο εξάμηνο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,1%, ενώ συνολικά κατά το 2018 καταγράφηκε μέση υποχώρηση της τάξεως του 0,3% στο σύνολο της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή