Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα σε συνέδριο στη Ν. Υόρκη

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα σε συνέδριο στη Ν. Υόρκη

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κεντρικό θέμα «Η Ελλάδα επιστρέφει» πραγματοποιήθηκε χθες το συνέδριο Capital Link Invest in Greece Forum, στη Νέα Υόρκη, προσελκύοντας περισσότερους από 1.000 συμμετέχοντες, με το ενδιαφέρον των ξένων funds για την Ελλάδα να είναι ιδιαίτερα ισχυρό. Οι διεθνείς επενδυτές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις εξελίξεις και τις μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία, καθώς και για το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο που στοχεύει στην παροχή κινήτρων και στη δομική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. To «παρών» έδωσαν μεγάλοι επενδυτές, επιχειρήσεις, διεθνείς τράπεζες, εκπρόσωποι των θεσμών και των οίκων αξιολόγησης, αλλά και πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης. Μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων που βρέθηκαν στη Νέα Υόρκη, ήταν οι συστημικές τράπεζες Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, καθώς και οι Aegean Airlines, ΕΥΔΑΠ, ΕΛΠΕ, Lamda Development, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Prodea Investments, TEMES S.A. και Titan Cement Group, ενώ έγιναν περισσότερες από 100 κατ’ ιδίαν συναντήσεις των εταιρειών και των μελών της κυβέρνησης με επενδυτές. Παράλληλα, διοργανώθηκαν δύο ομάδες συναντήσεων με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνι Γεωργιάδη.

Στα funds που συμμετείχαν στις συναντήσεις ήταν οι Athanor Capital, Bienville Capital, BlackRock, BlueCrest Capital, Brookfield Asset Management, Consilience Capital, Eaton Vance, Fir Tree Partners, Goldman Sachs Asset Management, Helm, Morgan Stanley, MSK Capital Partners, Nomura, Third Point, Pimco, Evermore, Psaros KPS, Monarch, Knighthead, Stonehill, Olympus Peak, Citi, Aberdeen, Helm, East Rock, Centerbridge, Beachpoint και Weterwheel.

Ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για τη δυναμική επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας πως η κυβέρνηση κινείται στη βάση ενός συνεκτικού σχεδίου που έχει ως στόχο να αποκαταστήσει, βήμα προς βήμα, την οικονομική κανονικότητα στη χώρα. Οπως είπε, οι αγορές είναι αισιόδοξες για τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και αυτό αντανακλάται στην 4η βελτιωμένη έκθεση επιτήρησης, στις επιτυχείς εξόδους στις αγορές, στις αναβαθμίσεις των οίκων αξιολόγησης και στη σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος και του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτή. Παράλληλα, σκιαγράφησε τα επόμενα βήματα, λέγοντας ότι αποτελούν βασικές πολιτικές προτεραιότητες τα εξής: η επιτυχία των συμφωνημένων δημοσιονομικών στόχων, η διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, η προώθηση του σχεδίου ανάπτυξης περιουσιακών στοιχείων και η εισαγωγή κατάλληλου πλαισίου για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός αναφέρθηκε στο νέο σχέδιο «Ηρακλής», το οποίο αποτελεί μια καινοτόμο και συστημική λύση η οποία, μέσω της χρήσης κρατικών εγγυήσεων, θα βοηθήσει τις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν το βουνό των κόκκινων δανείων κατά 40%, να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους βάση και να βελτιώσουν την κερδοφορία τους. «Αυτή είναι η ιδανική στιγμή για επενδύσεις στην Ελλάδα, η οποία γίνεται το νέο “παιδί θαύμα” της Ευρωζώνης και το σχέδιο “Ηρακλής” προσφέρει ένα ελκυστικό ομόλογο υψηλών αποδόσεων σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων και αποδόσεων», τόνισε.

Ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης διεμήνυσε στους Αμερικανούς επενδυτές πως τώρα είναι η ώρα να επενδύσουν στην Ελλάδα. «Αυτοί που δεν έχουν σταματήσει να επενδύουν στη χώρα μας ακόμη και εν μέσω της χειρότερης οικονομικής μας κρίσης, τώρα είναι η ώρα να δρέψουν τους καρπούς τους. Και αυτοί που δεν έχουν επενδύσει, τώρα είναι η ώρα να επωφεληθούν της δυνατότητας ανάπτυξης και των μοναδικών ευκαιριών που παρουσιάζονται στη χώρα μας και οι οποίοι πρώτοι θα ανταμειφθούν με τα μεγαλύτερα κέρδη», σημείωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή