Τα ελληνικά ομόλογα προσπέρασαν ξανά τα ιταλικά

Τα ελληνικά ομόλογα προσπέρασαν ξανά τα ιταλικά

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυναμική επιστροφή έχουν πραγματοποιήσει τα ελληνικά ομόλογα αυτήν την εβδομάδα, σημειώνοντας εντυπωσιακό ράλι, με το spread έναντι της Ιταλίας να «γυρίζει» και πάλι σε αρνητικά επίπεδα. Αυτό έρχεται λίγες ημέρες μετά τον δανεισμό της Ελλάδας για τρίτη φορά το τελευταίο δίμηνο με αρνητικά επιτόκια, επιβεβαιώνοντας πως το επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία διατηρείται έντονο παρά τη στάση αναμονής που τείνουν να τηρούν τα μεγάλα χαρτοφυλάκια τον Δεκέμβριο.

Χθες, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώθηκε στο 1,35%, σημειώνοντας πτώση της τάξεως του 6%, συνεχίζοντας την ισχυρή βουτιά που σημείωσε στη συνεδρίαση της Δευτέρας και η οποία διαμορφώθηκε κοντά στο 9%. Ετσι, από το 1,53% της Παρασκευής η απόδοση στο 10ετές έχει υποχωρήσει κοντά στο 12%, σημειώνοντας τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρωζώνη. Αυτή η εντυπωσιακή βελτίωση έχει οδηγήσει και πάλι το κόστος δανεισμού της Ελλάδας να διαμορφώνεται κάτω από αυτό της Ιταλίας, καθώς η απόδοση του 10ετούς ιταλικού τίτλου βρέθηκε χθες στο 1,37%.

Ανάλογη ήταν και η εικόνα στο 5ετές ελληνικό ομόλογο όπου η απόδοσή του υποχώρησε χθες στο 0,527%, έχοντας σημειώσει βουτιά της τάξεως του 22%, ενώ η απόδοση στους αντίστοιχους ιταλικούς τίτλους διαμορφώθηκε στο 0,545%.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το τελευταίο διάστημα και από τις αρχές Νοεμβρίου ασκήθηκαν πιέσεις στις διεθνείς αγορές ομολόγων, καθώς οι ανησυχίες γύρω από τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας περιορίστηκαν. Ετσι, η «δεξαμενή» των ομολόγων που φέρουν αρνητικό επιτόκιο διεθνώς, έχει υποχωρήσει στα 11 τρισ. δολ. από 17 τρισ. δολ. που ήταν κατά το ρεκόρ του Αυγούστου. Πιέσεις σημειώθηκαν και στους ελληνικούς τίτλους, καθώς πολλά funds προχώρησαν σε μείωση του ρίσκου τους ενόψει τέλους του έτους, με την πολύ χαμηλή ρευστότητα της ελληνικής αγοράς να οδηγεί σε αρκετά έντονη άνοδο των αποδόσεων. Ωστόσο, όπως σχολιάζουν και οι αναλυτές, το κυνήγι των αποδόσεων από τους επενδυτές αναμένεται να συνεχιστεί, με την Capital Economics να σημειώνει στην «Κ» πως το 2020 θα είναι ένα ακόμη πολύ καλό έτος για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία θα δεχθούν στήριξη και από τις πολύ θετικές οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή