Εύσημα Ρος για την πολιτική της κυβέρνησης στην οικονομία

Εύσημα Ρος για την πολιτική της κυβέρνησης στην οικονομία

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Ουίλμπουρ Ρος, έδωσε εύσημα στην κυβέρνηση για την επιστροφή της Ελλάδας στο διεθνές επενδυτικό στερέωμα κατά την ομιλία του στο πλαίσιο του συνεδρίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη, ενώ δεν δίστασε για μία ακόμη φορά να μιλήσει με αιχμές για τη συνεργασία Ελλάδας – Κίνας. Παράλληλα, την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της χώρας εξέφρασε και ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής και μέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank, Τζον Πόλσον.

Ο κ. Ρος τόνισε την εντυπωσιακή επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στον δρόμο της ανάπτυξης και απέδωσε εύσημα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι η φιλοεπενδυτική πολιτική που έχει υιοθετήσει συνέβαλε καθοριστικά στην επίτευξη αυτής της επιτυχίας.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας, όμως, ότι η Αθήνα πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Παράλληλα, ιδιαίτερα θετικός εμφανίστηκε για το σχέδιο «Ηρακλής», τονίζοντας ότι θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να απελευθερωθούν από το βάρος των κόκκινων δανείων.

Πάντως, για άλλη μία φορά, ο Αμερικανός υπουργός συνέστησε προσοχή σχετικά με τη συνεργασία Ελλάδας – Κίνας, επισημαίνοντας τους κινδύνους που συνοδεύουν το «γεωπολιτικά κατευθυνόμενο χρήμα». Δεν δίστασε μάλιστα να το παρομοιάσει με ένα Δούρειο Ιππο, ενώ εξέφρασε και την εκτίμηση πως μερικές φορές ελλοχεύει η τάση να μετατρέπονται τα λιμάνια σε κάτι αντίστοιχο μιας ναυτικής βάσης. Παρ’ όλ’ αυτά, αναγνώρισε ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει καμία αμφιβολία για τον γεωπολιτικό προσανατολισμό της Ελλάδας και για την προσήλωσή της στη δυτική συμμαχία.

Αισιοδοξία

Ο Τζον Πόλσον, ο οποίος βραβεύθηκε για την εξαιρετική συμβολή του στην οικονομία της Ελλάδας, δήλωσε ότι αισθάνεται εξαιρετικά υπερήφανος που σχετίζεται επιχειρηματικά με μια χώρα όπως η Ελλάδα. Με την αλλαγή στην κυβερνητική οικονομική πολιτική, με το βλέμμα στραμμένο στην ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας, τους χαμηλότερους φόρους, τις άμεσες ξένες επενδύσεις χάρη στην εξαιρετικά αποτελεσματική νέα κυβέρνηση, ο Πόλσον θεωρεί ότι η χώρα βρίσκεται στην αρχή μιας μακροπρόθεσμης περιόδου ανάκαμψης και ευημερίας. «Είμαι αισιόδοξος για το μέλλον της Ελλάδας και για τις επενδυτικές προοπτικές στην Ελλάδα. Η Ελλάδα επέστρεψε!» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οι Ρος και Πόλσον δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από τις επιδόσεις των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων, ενώ ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής υπογράμμισε πως η Ελλάδα αποτελεί σήμερα σημαντική επενδυτική ευκαιρία. Ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου χαρακτήρισε εκπληκτικό το γεγονός ότι η Ελλάδα δανείζεται τώρα με φθηνότερο επιτόκιο από ό,τι οι ΗΠΑ, ενώ προέβλεψε ότι το πιστοληπτικό προφίλ της Ελλάδας ενδέχεται να βελτιωθεί ακόμα περισσότερο μέσα στα επόμενα δύο χρόνια εάν η κυβέρνηση συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της προσπάθεια.

Αξίζει να σημειώσουμε πως τα ελληνικά ομόλογα μπαίνουν όλο και πιο έντονα στο ραντάρ των μεγάλων επενδυτικών οίκων, καθώς συνεχίζουν να σημειώνουν εντυπωσιακές επιδόσεις. Χθες, καταγράφηκε νέα μεγάλη βουτιά του επιτοκίου στα έντοκα 12μήνου, στο ιστορικό χαμηλό του 0,07% από 0,29% πριν, με την έκδοση να υπερκαλύπτεται κατά 1,81 φορές. Παράλληλα, η Citigroup συνέστησε στους πελάτες της την αγορά 10ετών ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, σημειώνοντας ότι αποτελεί ένα από τα κορυφαία επενδυτικά «στοιχήματα» για το 2020 και εκτιμώντας ότι το spread μπορεί να μειωθεί έως και τις 100 μονάδες βάσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή