Αναδιάρθρωση της Αγροτικής προωθεί η κυβέρνηση

Αναδιάρθρωση της Αγροτικής προωθεί η κυβέρνηση

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σκυτάλη στο πρόγραμμα αναδιαρθρώσεων που προωθεί η κυβέρνηση, παίρνει η Αγροτική Τράπεζα.

Χθες, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Χριστοδουλάκη με τον διοικητή της Αγροτικής, Πέτρο Λάμπρου, εξετάσθηκαν τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται μετά την απόφαση συγχώνευσης της Εθνικής Τράπεζας με την Alpha Bank και ο ρόλος της Αγροτικής στο νέο περιβάλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την προσεχή Τρίτη, η Morgan Stanley, που είναι σύμβουλος της Αγροτικής Τράπεζας, θα παρουσιάσει με τη διοίκηση της Αγροτικής στον κ. Χριστοδουλάκη το σχέδιο μετεξέλιξης της ΑΤΕ σε εμπορική τράπεζα και τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί, ενώ αναμένεται να γίνει μια συνολική παρουσίαση της οικονομικής κατάστασης της τράπεζας.

Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Χριστοδουλάκης φέρεται να προωθεί την ιδέα σύναψης στρατηγικής συμμαχίας της ΑΤΕ με άλλη τράπεζα, κάτι που είχε προαναγγείλει και ο πρώην ΥΠΕΘΟ κ. Γ. Παπαντωνίου σε συνδυασμό με τη διάθεση νέου πακέτου μετοχών της ΑΤΕ στο Χρηματιστήριο.

Ο κ. Χριστοδουλάκης, θιασώτης της πολιτικής αναδιαρθρώσεων και του περιορισμού του ρόλου του κράτους, διερευνά τις δυνατότητες σύζευξης της Αγροτικής με ελληνική τράπεζα, για τη δημιουργία ενός ισχυρού τραπεζικού ομίλου με ευρύ δίκτυο και με αρκετά υψηλή συμμετοχή του Δημοσίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα τέτοιο σενάριο φαίνεται «αποδεκτό» από την τραπεζική αγορά, και μάλιστα ως πλέον αποτελεσματική εκδοχή προβάλλεται η συμμαχία της Αγροτικής με την Εμπορική Τράπεζα. Στην περίπτωση αυτή θεωρείται πλεονέκτημα η συμμαχία της Εμπορικής με την Credit Agricole. Στο πλαίσιο αυτό, το σχήμα Εμπορικής – Αγροτικής θα μπορούσε να αντλήσει την εμπειρία της Credit Agricole, η οποία μετεξελίχθηκε με επιτυχία από συνεταιριστική σε μεγάλη εμπορική τράπεζα και τώρα προετοιμάζει την είσοδό της στο Χρηματιστήριο.

Στο ευρύτερο πλαίσιο αναδιάρθρωσης του χρηματοπιστωτικού τομέα, η τραπεζική αγορά εμφανίζεται να θεωρεί «λογική λύση» την εξαγορά του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (χωρίς τις συμμετοχές του) στον όμιλο της Eurobank, ενώ για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων συζητείται η εκδοχή πώλησης του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων, που περιλαμβάνει κυρίως στεγαστικά δάνεια δημοσίων υπαλλήλων πλήρως εξασφαλισμένα.

Τέλος, για την Αγροτική, οι τελικές αποφάσεις και το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων αναμένεται να οριστικοποιηθούν εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή