Απαραίτητη η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Απαραίτητη η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη θεσμικής, οικονομικής και πολιτικής ενίσχυσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης -πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας-, ως βασικής προϋπόθεσης για την επιτυχημένη περιφερειακή ανάπτυξη, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» κ. Ιω. Βαρβιτσιώτης, σε χθεσινή εκδήλωση για την «Ανάπτυξη της Δυτικής Μακεδονίας», που διοργάνωσε το Ινστιτούτο και η ΟΔΕ Οικονομικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι «νέοι επιστήμονες με σύγχρονη τεχνογνωσία και εξειδίκευση είναι απαραίτητοι για τη στελέχωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την αναζωογόνηση της περιφέρειας», επισημαίνοντας ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της έλλειψης ποιοτικής στελέχωσης.

Οι ΟΤΑ οφείλουν να έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν στο κράτος τα δεδομένα εκείνα που είναι απαραίτητα στην κεντρική διοίκηση, ώστε να χαράσσονται αποτελεσματικές πολιτικές, που να λαμβάνουν υπ’ όψιν τα τοπικά προβλήματα.

Ασφαλώς, ένα από τα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να αποτελέσει αναπτυξιακό μοχλό της περιφέρειας και ειδικότερα της Δυτ. Μακεδονίας, μιας από τις φτωχότερες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι ο εξορθολογισμός της εσωτερικής λειτουργίας των ΟΤΑ. «Ο καθορισμός και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων είναι το πρώτο σημαντικό βήμα. Απαιτείται όμως και γενναία μεταφορά πόρων από το κέντρο, ώστε να αποκτήσει πρακτικό περιεχόμενο ένας νέος καταμερισμός μεταξύ κυβέρνησης και τοπικών κοινωνιών», πρότεινε ο κ. Ιω. Βαρβιτσιώτης.

Φαίνεται ότι επειδή είστε Αρκάς, εμπνέεστε κι εσείς από το πνεύμα των Δολιανών και τον κ. Λαλιώτη. Θέλω όμως να σας υπενθυμίσω ότι κοντά στα Δολιανά είναι και τα Δερβενάκια, όπου υπήρξε μια μεγάλη καταστροφή, απάντησε ο κ. Κακλαμάνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή